Länsi-Euroopassa tulvauhreja jo yli 120, Saksassa kuollut yli sata ja kadoksissa jopa 1 300 ihmistä – tältä tulvien koettelemissa kaupungeissa näyttää - Ulkomaat - Aamulehti

Länsi-Euroopassa tulvauhreja jo yli 120, Saksassa kuollut yli sata ja kadoksissa jopa 1 300 ihmistä – tältä tulvien koettelemissa kaupungeissa näyttää

Kuvat näyttävät tulvan tuhoja ympäri Länsi-Eurooppaa.

Tulvan mukana ajelehtivaa roskaa kerääntyi siltaa vasten Chaudfontainen kaupungissa Belgiassa.

16.7.2021 6:12 | Päivitetty 16.7.2021 22:26

Länsi-Eurooppaa koettelevien tulvien ja rankkasateiden uhrimäärä on kohonnut jo ainakin 126:een. Saksan länsiosista on löydetty 103 kuolonuhria, ja Belgiassa henkensä on menettänyt ainakin 23 ihmistä.

Pahimmin kärsineisiin paikkoihin lukeutuu Saksan Euskirchenin kaupunki, missä tulvan kuolonuhreja on ainakin 24.

Lisäksi Saksassa on kadoksissa 1 300 ihmistä pelkästään yhdellä alueella. Muun muassa saksalaislehti Bild kertoo, että Saksan lounaisosassa sijaitsevassa Ahrweilerin piirikunnassa ei ole tietoa noin 1 300 ihmisen olinpaikasta. Saksalaismedia Deutsche Welle arvioi, että ihmisiin ei ole saatu yhteyttä verkkoyhteyksien katkeamisen takia.

Saksan tulva-alueilla on töissä noin 15 000 ihmistä pelastuslaitoksilta, poliisista ja armeijasta. Maassa on tehty laajoja evakuointeja.

– Joillakin alueilla emme ole nähneet näin paljon sadetta kertaakaan sadan vuoden aikana, meteorologi Andreas Friedrich kertoi CNN:lle.

Saksan Nordrhein-Westfalenin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioissa noin 200 000 ihmistä oli torstaina ilman sähköjä. Belgian Valloniassa sähköttä oli ainakin 21 000 taloutta.

Heinäkuun 15. päivä otettu ilmakuva näyttää tulvien aiheuttamia tuhoja Saksan länsiosissa. Jo kymmenet ihmiset ovat kuolleet tuhoisissa tulvissa.

Vesi tulvi kaduille Verviersin kaupungissa Belgiassa 15. heinäkuuta.

Puunrunko oli kaatunut tielle tulvien ja rankkasateiden seurauksena Echtershausenissa Saksan länsiosissa 15. heinäkuuta.

Autot ajautuivat kasalle tulvaveden voimasta Verviersin kaupungissa Belgiassa 15. heinäkuuta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili torstaina Yhdysvaltain pääkaupunki Washingtonissa. Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa Merkel esitti huolen, että katastrofaalinen tilanne tulee pahenemaan tulevina päivinä.

– Pelkään, että näemme katastrofin koko laajuuden vasta lähipäivinä, Merkel sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Liittokansleri sanoi maan hallinnon tekevän kaikkensa auttaakseen ihmisiä vaikeassa tilanteessa.

Biden ilmaisi osanottonsa tulvista kärsineille.

Rajut sateet ovat koetelleet myös Hollantia ja Luxemburgia sekä Ranskan koillisosia.

Sääennusteiden mukaan läntiseen Eurooppaan on tänään luvassa lisää rankkasateita.

– Sademäärä, jonka näemme nyt, liittyy todennäköisesti ilmastonmuutokseen, mikä tekee kovimmista sateista vielä äärimmäisempiä. Lämpötilat nousevat, joten tämän tyyppisiä tilanteita voidaan odottaa enemmän, taustoitti Tukholman yliopiston globaalien ilmastomallien asiantuntija Gunilla Svensson Ruotsin uutistoimistolle TT:lle.

Pelastustyöt olivat käynnissä Trierissa, Saksan länsiosissa 15. heinäkuuta.

Pelastajat tarkatselivat tulvien aiheuttamia tuhoja Saksan Schuldissa 15. heinäkuuta.

Ourthe-joen tulvatuhojen runtelema Tilff Belgiassa.

Uutinen päivittyy.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut