Yhdysvallat ja EU tuomitsevat ilmaiskun Etiopian Tigrayssa - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvallat ja EU tuomitsevat ilmaiskun Etiopian Tigrayssa – kymmenien siviilien on kerrottu kuolleen tai haavoittuneen

Sotilaiden on kerrottu estäneen ambulansseja pääsemästä haavoittuneiden luo.

24.6.2021 10:54

Mekele/Washington/Bryssel

Yhdysvallat ja EU tuomitsevat Etiopian Tigrayssa tiistaina tapahtuneen ilmaiskun.

Iskusta selvinneiden ja pelastustyöntekijöiden mukaan kymmeniä ihmisiä kuoli tai haavoittui tiistaina, kun pommeja putosi torille Togogan kaupungissa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö viittasi lausunnossaan luotettaviin tietoihin, joiden mukaan turvallisuusjoukot ovat estäneet lääkintähenkilökuntaa pääsemästä haavoittuneiden luo.

Ulkoministeriön edustaja Ned Price vaati lausunnossaan Etiopian viranomaisia varmistamaan uhreille täyden pääsyn hoidon pariin välittömästi.

– Tigrayn tapahtumat ovat kauhistuttavia. Kansainvälisen yhteisön on aika herätä ja ryhtyä toimiin, kommentoi EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell lausunnossaan.

Konflikti kestänyt yli puoli vuotta

Taistelut Tigrayssa alkoivat viime marraskuussa, kun Etiopian pääministeri Abiy Ahmed määräsi hyökkäyksen Tigrayn kansan vapautusrintamaa vastaan. Pääministeri julisti myöhemmin marraskuussa hallinnon joukkojen voittaneen, mutta taistelut ovat siitä huolimatta jatkuneet.

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat toistuvasti kertoneet, ettei heitä päästetä Tigrayn alueelle auttamaan ihmisiä. Avustusjärjestöjen mukaan sadattuhannet ihmiset näkevät nälkää maan pohjoisosissa taistelujen vuoksi.

Lue lisää: Etiopian armeija hyökkäsi Tigrayn pääkaupunkiin – pääministeri kertoo armeijan saaneen Mekellen hallintaansa

Yhdysvallat ja EU vaativat keskiviikkona lausunnoissaan jälleen Tigrayhin tulitaukoa ja avustustyöntekijöille esteetöntä pääsyä alueelle.

Tiistain ilmaiskun jälkeen paikallinen ambulanssikuski kertoi uutistoimisto AFP:lle, että sotilaat estivät häntä useita kertoja lähtemästä Togogaan auttamaan haavoittuneita.

Jos ambulanssien kulku on estetty, se voi EU:n Borrellin mukaan rikkoa kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Maanantaina Etiopiassa järjestettiin parlamenttivaalit. Tigrayssa ei kuitenkaan onnistuttu järjestämään äänestystä kuukausia kestäneen konfliktin vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut