Bidenin ja Putinin tapaamiselta odotetaan korkeintaan lisää vakautta huonoihin suhteisiin - Ulkomaat - Aamulehti

Geneve keskipisteessä: Putinin mukaan neuvotteluissa päästiin sopimukseen

Mihail Gorbatshov ja Ronald Reagan tapasivat Genevessä huomattavasti myönteisemmissä tunnelmissa keskellä kylmää sotaa. Nyt toivotaan, että Venäjän ja Yhdysvaltain suurlähettiläät palaisivat Washingtoniin ja Moskovaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden eivät ennakkotietojen mukaan pidä yhteistä lehdistötilaisuutta. Heidän odotetaan kuitenkin kertovan neuvottelujen sujumisesta erikseen. Kuva on otettu Genevessä 16.6.2021.

15.6. 22:21 | Päivitetty 16.6. 19:08

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Joe Bidenin ja Vladimir Putinin neuvottelut Genevessä ovat päättyneet. Televisiokuvissa Bidenin nähtiin poistuvan kokouspaikkana olevasta huvilasta ja nousevan limusiiniinsa.

Putin kertoi lehdistötilaisuudessa, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet, että maiden suurlähettiläät palaavat asemapaikoilleen toistensa pääkaupunkeihin.

Putin kuvaa keskusteluja Bidenin kanssa "rakentaviksi". Venäjä ja Yhdysvallat ovat sopineet kyberturvallisuuteen liittyvien konsultaatioiden aloittamisesta.

Neuvottelut kahdessa eri kokoonpanossa kestivät lopulta hieman ennakkoon ilmoitettua lyhyemmän ajan.

Bidenin ja Putinin tapaamiselle ei ole asetettu suuria odotuksia, sillä maiden suhteet ovat hyvin kireät.

Kyseessä oli presidenttien ensimmäinen tapaaminen. Odotukset tapaamiselle oli viritetty todella matalalle, sillä Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat hyvin kireät.

Bidenin mukaan Yhdysvallat ei halua konfliktia Venäjän kanssa, mutta on valmis viestimään selvästi sen, missä kulkevat "punaiset viivat" eli rajat, joita Venäjän ei pidä ylittää. Yksi niistä on Bidenin mukaan Ukrainan itsenäisyys.

Valkoisen talon toimittajille jakaman aikataulun mukaan Biden ja Putin aloittivat keskustelut noin puoli kolmelta iltapäivällä Suomen aikaa. Aluksi mukana olivat presidenttien lisäksi vain ulkoministerit Antony Blinken ja Sergei Lavrov sekä tulkit.

Myöhemmin pöytään istui lisää väkeä, muun muassa neuvonantajia.

Lähes koko iltapäivän jatkuvassa tapaamisessa ei ollut varattu aikaa ruokailulle. Putin saapuikin keskiviikkona Geneveen hyvissä ajoin. Tämä on merkityksellistä, sillä esimerkiksi vuonna 2018 Putin antoi odottaa itseään, kun hän tapasi silloisen presidentin Donald Trumpin Helsingissä.

Bidenin on määrä lähteä paluumatkalle Yhdysvaltoihin vielä keskiviikkoiltana.

Tässä rakennuksessa presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin tapaavat keskiviikkona ensimmäisessä huippukokouksessaan.

Joe Bidenia kuljettava lentokone laskeutui Geneveen tiistaina 15. kesäkuuta.

Ainakin yhdestä asiasta samaa mieltä

Yhdysvaltain ja Venäjän johtajat ovat toistaneet saman asian monta kertaa ennen keskiviikon huippukokoustaan Sveitsissä: maiden suhteet ovat huonoimmillaan sitten kylmän sodan. Ainakin tästä asiasta Joe Biden ja Vladimir Putin ovat siis yhtä mieltä.

Geneven ilmassa arvioidaan olleen enemmän myönteisyyttä ja lämpöä vuonna 1985, kun Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatshov ja Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan tapasivat toisensa Sveitsissä ensi kertaa. Silloin oli marraskuu, ja kylmä sotakin vielä todellisuutta.

Tapaaminen Genevejärven rannoilla aloitti hitaan sulamisen suurvaltojen suhteissa, jotka ovat viime vuosina jäätyneet uudelleen. Samanlaisia hymyjä ja pitkiä kädenpuristuksia kuin 36 vuotta sitten tuskin nähtäneen keskiviikkona.

Venäläisen ulkopolitiikan asiantuntijan Vladimir Frolovin mukaan Venäjän tavoitteena on paluu suhteisiin, joissa voi olla vihamielisyyttä mutta samalla keskinäistä kunnioitusta – vähän niin kuin Leonid Brezhnevin kaudella 1970- ja 80-luvuilla.

–  Kukaan ei silloin nimitellyt toisia, yksittäisiä poliitikkoja kohtaan ei määrätty pakotteita eikä neuvostohallintoa yritetty kaataa tukemalla oppositiota, Frolov kuvailee venäläistuntoja Moscow Times -lehdelle.

Bidenin ja Putinin tapaamiselta odotetaan korkeintaan lisää vakautta huonoihin suhteisiin. Mihail Gorbatshov ja Ronald Reagan (kuvassa) tapasivat Genevessä huomattavasti myönteisemmissä tunnelmissa keskellä kylmää sotaa.

Putin "varteenotettava vastustaja"

Kremliin kytköksissä olevan RIAC-ajatushautomon johtajan Andrei Kortunovin mukaan hyvä saavutus olisi huonojen suhteiden vakauttaminen sellaiselle tasolle, jossa maiden suurlähettiläät voisivat palata jatkamaan työtään toistensa pääkaupungeissa.

–  Siihen minun odotukseni sitten loppuvatkin, Kortunov sanoo Moscow Timesille.

Myös Putin totesi amerikkalaisen NBC-television haastattelussa "ennustettavuuden ja vakauden" olevan tärkeintä kansainvälisissä suhteissa. Tätä toivoo myös Biden, mutta johtajien käsitykset nykyisen epävakauden syistä ovat täysin päinvastaiset.

Keväällä Venäjää ärsytti Bidenin tv-haastattelu, jossa tämä vastasi myönteisesti toimittajan kysymykseen, pitääkö Biden Venäjän Putinia "tappajana". Maanantai-iltana Brysselissä Biden luonnehti Venäjän presidenttiä jo hieman kunnioittavammin sanakääntein.

–  Hän on älykäs, hän on kova. Olen havainnut hänen olevan, kuten on tapana sanoa, varteenotettava vastustaja, Biden sanoi.

Presidentin mukaan Yhdysvallat ei halua konfliktia Venäjän kanssa mutta on valmis viestimään selvästi sen, missä kulkevat "punaiset viivat" eli rajat, joita Venäjän ei pidä uhmata.

Amerikkalaisten levollisuutta huipputapaamisen alla lisää se, että toisin kuin Helsingissä vuonna 2018, nyt myös Yhdysvaltain puolella pöytää istuu kokenut poliittinen johtaja. Helsingin oppeja on ehkä sekin, ettei presidenttien yhteistä lehdistötilaisuutta ole luvassa.

Biden ja Putin kuvattiin tammikuussa 2011 Valkoisessa talossa Yhdysvalloissa.

Tavanneet jo aiemmin, mutta eivät presidentteinä

Euroopassa vieraileva Biden on osallistunut ennen Putinin tapaamista huippukokouksiin G7-maiden, Naton jäsenmaiden sekä Euroopan unionin kanssa. Kokouksissa on haettu länsimaille yhteistä linjaa niin Venäjän kuin Kiinankin suhteen.

Biden ja Putin tapasivat edellisen kerran vuonna 2011 Moskovassa. Biden oli tuolloin varapresidentti, Putin muodollisesti Venäjän pääministeri.

Yhdysvaltain ja Venäjän edellinen presidenttitason tapaaminen järjestettiin puolestaan vuonna 2018 Helsingissä, missä Putinin kanssa keskusteli presidentti Donald Trump. Helsingin-kokousta on pidetty Yhdysvaltain kannalta katastrofina.

Helsingin yhteisessä lehdistötilaisuudessa Trump myötäili Putinin käsitystä, jonka mukaan Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat syyttäneet perusteettomasti Venäjää sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

Biden ja Putin tapaavat Genevessä historiallisessa 1700-luvun huvilassa, Villa La Grangessa, jota on tapahtuman alla puunattu entistäkin parempaan edustuskuntoon. Huvila sijaitsee Geneven suurimmassa puistossa, joka on huippukokouksen alla suljettu täysin yleisöltä kaksi kilometriä pitkällä piikkilanka-aidalla.

Turvatoimet ovat muutenkin massiiviset. Töihin on hälytetty noin 4  000 poliisia ja sotilasta, ja Sveitsin ilmavoimien koneet vartioivat Geneven suljettua ilmatilaa. Geneveläisille on puolestaan annettu kehotus jäädä keskiviikkona etätöihin kotiin.

Lue lisää: Airbusin ja Boeningin 17-vuotiseen kiistaan saatiin viisivuotinen aselepo – ratkeavatko muut EU:n ja Yhdysvaltojen pitkät kiistat? Näistä keskustellaan

Päivitys 16.6.2021 kello 13.05: Juttuun on täydennetty presidenttitapaamisen aikataulua sekä taustatietoa edellisestä tapaamisesta.

Päivitys 16.6.2021 kello 17.28: Päivitetty juttuun, että keskusteluja jatketaan laajemmassa kokoonpanossa.

Päivitys 16.6.2021 kello 18.49: Päivitetty juttuun neuvottelujen päättyminen.

Päivitys 16.6.2021 kello 19.04: Lisätty Putinin kommentti.

Juttu päivittyy lehdistötilaisuuksien annilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: