Putin vastasi Bidenin tappaja-kommenttiin ja vinoili hänen terveydestään - Ulkomaat - Aamulehti

Putin vastasi Bidenin tappaja-kommenttiin ja vinoili hänen terveydestään – Näin presidenttien välistä naljailua on kommentoitu

Venäjän viralliset edustajat ovat kommentoineet Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin haastattelulausuntoja kovin sanoin. Osa kommentaattoreista pitää sitä vain uutena vavistuksena sille, että Bidenin kaudella Yhdysvallat suhtautuu Venäjään aiempaa tiukemmin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastasi Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin kommentteihin.

18.3. 19:44

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi torstaina Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin haastattelulausuntoja sanomalla ”joka toisia haukkuu, on itse se”.

Yhdysvaltalaisen ABC-televisiokanavan keskiviikkona julkaisemassa haastattelussa Biden muun muassa sanoi Putinin joutuvan maksamaan Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin. Hän myös vastasi myöntävästi toimittajan kysymykseen, onko Putin tappaja.

Putin vastasi Bidenille noin viisi minuuttia kestäneessä televisioidussa kommentissa, jonka sävy oli selvästi tarkoitettu vinoilevaksi. Hän aloitti letkauttamalla, että toivottaa Bidenille terveyttä, ”ilman ironiaa ja vitsejä”.

Hän jatkoi sanomalla ihmisten puhuvan yleensä itsestään arvioidessaan muita. Sen jälkeen hän luetteli Yhdysvaltain syntejä ”alkuperäiskansojen kansanmurhasta” orjuuden kautta ydinpommin käyttöön.

– Lapsena pihalla kinastellessamme sanoimme: kuka toista haukkuu on itse se. Se ei ollut sattumaa, eikä vain lasten puhetta ja vitsi. Siinä on syvällinen psykologinen merkitys.

Venäjän viralliset vastaukset tiukkoja

Hymyillen ja tavallista pehmeämmin puhunut Putin käytti jo aiemmin testattua viestiä, jossa Biden esitetään vähän höperönä vanhana miehenä.

Hän jatkoi aiheesta vielä illalla, kun hän osallistui Krimin valloittamisen vuosikonserttiin Moskovassa. Puheessaan hän ehdotti, että presidentit jatkaisivat keskusteluja julkisesti suorassa online-lähetyksessä.

Putinin vitsailusta huolimatta Venäjän viralliset vastaukset ovat olleet tiukkoja ja näyttävän närkästyneitä. Ulkoministeriö ilmoitti jo keskiviikkoiltana kutsuneensa Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Moskovaan ”konsultaatioihin”. Se korosti viestinnässään lähettilään kotiinkutsumisen poikkeuksellisuutta.

– En muista tällaista, ministeriön viestintäjohtaja Maria Zaharova sanoi keskiviikkoiltana.

Torstaina Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi ”Venäjän ottavan huomioon”, ettei ”Bidenia kiinnosta suhteiden kohentaminen”. Parlamentin ylähuoneen varapuhemies Konstantin Kosatšov puolestaan ilmoitti, ettei suurlähettilään kutsuminen kotiin jää viimeiseksi toimeksi, ”elleivät amerikkalaiset esitä selitystä ja anteeksipyyntöä”.

Kommenteissa näkyi myös se, että Yhdysvallat asetti Venäjälle uusia pakotteita oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytyksen vuoksi. Navalnyi yritettiin tappaa novitšok-hermomyrkyllä viime kesän lopulla.

Osassa venäläiskommenteissa Putinin arviointia tappajaksi pidettiin suunnilleen sodan julistuksena. Venäjä esitettiin lähinnä yhteistyöhaluisena toimijana, jota kohdellaan epäoikeudenmukaisesti. Esimerkiksi Novitšokia ja Ukrainaa ei juuri mainittu, kaikki vaalivaikuttaminen kiistettiin.

Rupla heikkeni heti

Kaikki tuntuivat kuitenkin ymmärtävän, ettei kyse lopulta ole vain muutamista sitaateista. Viimeistään nyt selvisi, että Bidenin johdolla Yhdysvallat suhtautuu Venäjään ja toimiin selvästi aiempaa tiukemmin.

Presidenttien puheet näkyivätkin heti ruplan heikentymisenä.

Moskovan Carnegie-keskuksen johtaja Dmitri Trenin kutsui pikaviestipalvelu Twitterissä Putinin vastausta ”trollaamiseksi”. Hän arveli, että Venäjä saattaa alkaa varautua kovempiin yhteenottoihin Yhdysvaltain kanssa, lisätä yhteistyötä Kiinan kanssa ja voimistavansa kotimaassa painetta Yhdysvaltain ”agentteina” pitämiään vastaan. Hän myös ennusti Putinin pysyvän entistä todennäköisemmin presidenttinä vuoden 2024 jälkeen.

– Venäjän ja Yhdysvaltain välien huononemisesta tuskin kannattaa huolehtia, eivät ne enää voi huonontua. Mutta Venäjän kansalaisyhteiskunnan on syytä valmistautua, sillä jo nyt raivokkaasti taistelusta läntistä vaikutusta vastaan tulee vallanpitäjien tärkein ase, Carnegie-keskuksen tutkija Andrei Kolesnikov puolestaa totesi talouslehti Venäjän Forbesissa.

Ulkosuhteisiin keskittyvän Valdai-klubin tieteellinen johtaja Fjodor Lukjanov puolestaan kirjoitti Kommersantissa, että Venäjän on aika lähettää Yhdysvalloille signaali, ettei Biden voi ”kävellä ja syödä purkkaa yhtä aikaa”. Hänen mukaansa Venäjän on vastattava näyttävästi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos