Ruotsin veitsihyökkäyksen seitsemästä uhrista viisi on tehohoidossa - Ulkomaat - Aamulehti

Ruotsin veitsihyökkäyksen seitsemästä uhrista viisi on tehohoidossa – tekoa tutkitaan seitsemänä murhan yrityksenä

Eilisessä hyökkäyksessä haavoittui seitsemän ihmistä. Kolmen vammat ovat hengenvaarallisia, mutta heidän tilaansa kuvataan tällä hetkellä vakaaksi.

Poliisiviranomaiset partioivat Vetlandassa 4. maaliskuuta. ­

4.3. 6:38 | Päivitetty 4.3. 19:11

Ruotsissa Vetlandassa keskiviikkona tehdyssä veitsihyökkäyksessä haavoittuneet olivat miehiä ja syntyneet vuosina 1945–1985.

Seitsemästä haavoittuneesta viisi oli tehohoidossa torstaina, mutta kenenkään vammat eivät ole hengenvaarallisia, kertoivat viranomaiset.

Poliisin mukaan teosta epäillään Vetlandassa asuvaa 22-vuotiasta miestä, joka on alun perin lähtöisin Afganistanista. Hyökkäyksessä hän käytti veistä.

Kiinnioton yhteydessä poliisi ampui epäiltyä jalkaan, kertoi poliisin edustaja Carina Lennquist tiedotustilaisuudessa.

Myös epäilty on sairaalahoidossa, ja häntä on poliisin mukaan puhutettu ensimmäisen kerran. Miehelle on kerrottu, mistä rikoksesta häntä epäillään.

Veitsihyökkäystä ei tutkita terroritekona vaan useana murhan yrityksenä, kertoo syyttäjä. Hyökkäyksestä epäillyn miehen motiiveja selvitellään kuitenkin yhä, ja turvallisuuspoliisi Säpo seuraa tutkinnan edistymistä.

Vielä keskiviikkona poliisin kerrottiin tutkivan myös mahdollisia terroristisia motiiveja. Poliisin edustaja ei keskiviikkoiltana kertonut tarkemmin, miksi hyökkäyksen epäiltiin tuolloin olleen terroriteko.

Hyökkäys tapahtui eilen iltapäivällä kello kolmen tietämissä paikallista aikaa. Epäilty on aikaisemmin syyllistynyt pikkurikoksiin.

Lue lisää: Kahdeksan loukkaantui Etelä-Ruotsissa tapahtuneessa hyökkäyksessä, poliisi ampui epäiltyä – tapausta tutkitaan terrorismirikoksena

Ministerit tuomitsivat veriteon

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tuomitsi jyrkästi veriteon ja sanoi yhteiskunnan vastustavan väkivaltaa yhteisvoimin. Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kertoi niin ikään saaneensa tiedon tapahtuneesta.

– Useilla ihmisillä on vakavia vammoja. Nämä ovat kauhistuttavia tapahtumia, ja ajatukseni ovat haavoittuneiden ja heidän omaistensa luona, Damberg sanoi tiedotteessaan.

Ruotsissa on viime vuosina tapahtunut kaksi terrorihyökkäystä. Joulukuussa 2010 itsemurhapommittaja räjäytti itsensä Tukholman keskustassa. Muutama ihminen sai lieviä vammoja hyökkäyksessä.

Huhtikuussa 2017 radikalisoitunut uzbekkitaustainen turvapaikanhakija ajoi jalankulkijoiden päälle varastetulla kuorma-autolla. Hyökkäyksessä kuoli viisi ihmistä. Hyökkääjä sai elinkautisen vankeustuomion.

Päivitetty 4.3.2021 kello 17.15: Lisätty juttuun tuoreita tietoja tapahtuneesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?