Trumpia ja hänen asianajajaansa vastaan nostettu siviilikanne kongressitalon mellakasta - Ulkomaat - Aamulehti

Trumpia ja hänen asianajajaansa vastaan nostettu siviilikanne kongressitalon mellakasta

Puheenjohtaja Pelosi aikoo perustaa komission tutkimaan loppiaisena tapahtunutta kongressitalon hyökkäystä. Myös republikaanien puolelta on tullut toiveita komission asettamisesta.

Puheenjohtaja Nancy Pelosi perustaa komitean tutkimaan kongressin valtausta. Komitean taustalla ovat demokraattien lisäksi myös osa republikaaneista.

16.2. 20:44

Yhdysvaltojen entistä presidenttiä Donald Trumpia ja hänen asianajajaansa Rudy Giuliania vastaan on nostettu siviilikanne loppiaisena tapahtuneesta kongressitalon hyökkäyksestä. Kanteen nostivat kansalaisoikeusjärjestö NAACP sekä kongressin edustajainhuoneen demokraattiedustaja Bennie Thompson. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN sekä uutistoimisto AFP.

Kanteessa Trumpia ja Giuliania syytetään loppiaisen tapahtumien suunnittelemisesta yhdessä äärioikeistolaisten järjestöjen Oath Keepersien ja Proud Boysien kanssa. Kanteen mukaan tämä rikkoi vanhaa Ku Klux Klan -lakina tunnettua lakia, joka kriminalisoi väkivaltaiset salaliitot.

Kanne nostettiin Trumpin toisen virkasyyteoikeudenkäynnin jälkimainingeissa.

Yhdysvaltain edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta sen jälkeen, kun hänen kannattajansa olivat hyökänneet kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Viisi ihmistä kuoli mellakan aikana.

Trump vapautettiin odotetusti syytteestä senaatin äänestyksessä myöhään lauantaina Suomen aikaa.

Edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtaja Nancy Pelosi ilmoitti tiistaina suunnitelmista perustaa komissio, joka tutkisi loppiaisena tapahtunutta kongressitalon hyökkäystä. Asiasta kertovat muun muassa uutiskanavat CNN ja CNBC sekä AFP.

Pelosin mukaan ulkopuolisen ja riippumattoman komission perustaminen ”kotimaisen terrorihyökkäyksen” tutkimiseksi on seuraava askel kansakunnan turvallisuuden suojaamiseksi.

Demokraatit: Trump yllytti

Pelosin mukaan komissio tutkisi myös muun muassa rauhanomaisen vallanvaihdon häiritsemistä. Lisäksi on määrä selvittää Capitolin poliisivoimien ja eri viranomaisten valmiutta sekä niiden toimintaa kongressitalon hyökkäyksen aikana.

Kongressitalon hyökkäys ja Trumpin virkasyyte ovat jakaneet republikaanipuoluetta. Trumpiin turhautuneet entiset republikaanivirkamiehet ovat muun muassa suunnitelleet uuden puolueen perustamista.

Pelosin lisäksi myös useat republikaanit ovat sanoneet haluavansa riippumattoman tutkinnan kongressitalon valtausyrityksestä.

Esimerkiksi Louisianaa edustava republikaanisenaattori Bill Cassidy kommentoi ABC Newsille, että asiasta tulisi tehdä ”täydellinen tutkinta” ja Trump pitäisi asettaa vastuuseen. Cassidy oli yksi niistä seitsemästä republikaanisenaattorista, jotka äänestivät Trumpin tuomitsemisen puolesta viikonloppuna senaatissa.

Demokraattien mukaan Trump yllytti loppiaisena tarkoituksella kannattajansa hyökkäämään kongressirakennukseen.

Oikeusasiantuntijat ovat AFP:n mukaan arvioineet, että Trumpin tuomitseminen kapinan vuoksi olisi epätodennäköistä, sillä hänen lausuntonsa menisivät perustuslain ensimmäisen lisäyksen tarjoaman ilmausvapauden suojan alle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut