Haavisto: Vallankaappaus Myanmarissa on ”deja vu aikaisemmasta sotilasjunttakaudesta” - Ulkomaat - Aamulehti

Haavisto: Vallankaappaus Myanmarissa on ”deja vu aikaisemmasta sotilasjunttakaudesta” – vaatii parlamentin keskeisten hahmojen vapauttamista

Ulkoministeri Pekka Haavistolle Myanmarista kantautuneet uutiset toivat mieleen maan lähihistorian. Haaviston mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi tuomita vaaleilla valitun parlamentin sivuuttaminen.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (virh.) mukaan tulisi vaatia kiinniotetun Aung San Suu Kyin vapauttamista. Haavisto kuvattuna Helsingin Säätytalolla kesäkuussa 2020.

1.2. 19:05

Aamulehti

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan juuri nyt tärkeintä on ilmaista kansainvälinen tyytymättömyys Myanmarin tilanteesta ja erityisesti sen parlamentin sivuuttamisesta.

Myanmarissa marraskuussa valitun parlamentin oli tarkoitus aloittaa työnsä tänään maanantaina, ennen kuin armeija kaappasi vallan.

Lisäksi tulisi vaatia kiinni otettujen valtiokansleri Aung San Suu Kyin ja useiden muiden vallassa olevan NLD-puolueen keskeisten hahmojen vapauttamista, Haavisto sanoo.

Lue lisää: Myanmarin armeija on kaapannut vallan ja julistanut maahan poikkeustilan – Aung San Suu Kyi kehottaa ihmisiä vastustamaan vallankaappausta

Ulkoministeri itse sai ensitiedon Myanmarin armeijan vallankaappauksesta maanantaiaamuna noin puoli seitsemältä. Haavistolle uutinen oli pysäyttävä.

– Minulla itselläni tuli deja vu aikaisemmasta sotilasjunttakaudesta, joka oli todella julma, hänsanoo.

Hän toteaa, että lähtökohtaisesti uutiset Myanmarista eivät ole hyviä.

Suomella on edustusto Myanmarin Yangonissa, ja päivän mittaan on yritetty tavoittaa 17:ää matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista.

– Lähipäivinä nähtäväksi jäävät vaikutukset ja se, miten yhteyksiä tulevaisuudessa pidetään sotilasjuntan hallitsemaan Myanmariin, Haavisto sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut