Näin valta vaihtuu Yhdysvalloissa – Aamulehti seuraa - Ulkomaat - Aamulehti

Valta vaihtui Yhdysvalloissa: Trump ei rikkonut yhtä perinnettä – Presidentti Biden allekirjoitti heti lupaamansa sopimukset, näin vallan vaihtaminen eteni

Joe Bidenista tuli keskiviikkona 20. tammikuuta Yhdysvaltojen 46. presidentti jättimäisten turvatoimien vallitessa. Varapresidentiksi nousi historian ensimmäistä kertaa nainen, Kamala Harris.

Joe ja Jill Biden saapuivat Valkoiselle talolle Suomen aikaa kello 23. Ennen sisään astumista uusi presidentti pysähtyi vilkuttamaan ja halaamaan. Mukana saapui koko Bidenien perhe.­

19.1. 21:39 | Päivitetty 21.1. 7:19

Joe Biden, 78, ja Kamala Harris, 56, vannoivat virkavalansa ja astelivat Valkoiseen keskiviikkona 20. tammikuuta. Samana päivänä muutamaa tuntia ennen entinen presidentti Donald Trump poistui talosta, ja koko Washingtonista, eikä näin ollen osallistunut täysin poikkeuksellisesti juhlallisuuksiin.

Loppiaisen kaoottinen kongressivaltaus leijui vallanvaihdon yllä. Washingtonissa oli nyt noin 30 000 lainvalvojaa kaduilla turvaamassa juhlallisuuksia. Se tepsi, sillä virkaanastujaispäivä sujui ongelmitta, eikä merkittävistä väkivaltaisuuksista tai mielenilmauksista ei uutisoitu päivän aikana. Washingtonin kaupungissa oli edelleen päällä ulkonaliikkumiskielto. Vuorokauden vaihtumiseen mennessä kaupungissa ei ollut havaittu levottomuuksia.

Biden aloittaa kautensa tilanteessa, jossa koronapandemia jyllää edelleen erittäin pahasti Yhdysvalloissa. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut jo yli 400 000 amerikkalaista. Talouden haasteet ovat valtavat. Tämän lisäksi kansa on historiallisen kahtia jakautunut.

Historiaa tehtiin myös siinä, että Biden on vanhin presidentin virkaan astunut. Harris puolestaan on ensimmäinen nainen, joka on valittu varapresidentin tehtävään.

Aamulehti seurasi vallan vaihtoa tässä jutussa tiistai-illasta alkaen. Kaikki ulkomaan uutiset löydät osoitteesta aamulehti.fi/ulkomaat.

Torstai 21.1.

Kello 00.46: Aamulehden seuranta vallan vaihtumisesta Yhdysvalloissa päättyy tässä jutussa tähän. Muun muassa Bidenin ensimmäisestä päivästä presidenttinä pääset lukemaan osoitteesta aamulehti.fi/ulkomaat. Kiitos seurasta.

Kello 00.40: Biden on allekirjoittanut ensimmäisiä virallisia määräyksiään presidenttinä. Tuore presidentti allekirjoitti päätöksiä muun muassa USA:n palaamisesta Pariisin ilmastosopimuksen ja Maailman terveysjärjestö WHO:n riveihin. Nämä ovat odotettuja tekoja presidentiltä.

Kello 0.39: Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan hänen edeltäjänsä Donald Trump jätti hänelle hyvin ”anteliaan” kirjeen. Biden ei kertonut tarkemmin kirjeen sisällöstä.

Kello 0.24: Yhdysvalloissa demokraatit ovat ottaneet vallan maan senaatissa varapresidentti Kamala Harrisin otettua vastaan Georgian uusien demokraattisenaattorien sekä oman kalifornialaisseuraajansa virkavalat, kertovat yhdysvaltalaismediat.

Keskiviikko 20.1.

Kello 23.58: Yhdysvaltojen ensimmäinen naisvarapresidentti Kamala Harris saapui perheensä kanssa kävellen Valkoiseen taloon keskiviikkona.

Varapresdientti Kamala Harris ja hänen puolisonsa Doug Emhoff kävelivät perheensä kanssa Valkoisen talon edustalla virkaanastujaisseremonian jälkeen keskiviikkona 20. tammikuuta.­

Kello 23.51: Yhdysvalloissa Wall Streetin kolme keskeistä indeksiä sulkeutuivat uusille ennätystasoille sen jälkeen, kun uusi presidentti Joe Biden vannoi virkavalansa.

Kello 22.56: Presidentti Joe Biden on saapunut Valkoiseen taloon. Biden saapui talolle yhdessä perheensä kanssa.

Tällaisessa kulkueessa Joe Bidenia saatettiin Valkoiselle talolle. Presidentin auton rekisterikilvessä lukee ytimekkäästi 46. ­

Kello 22.14: Capitolilta entiset presidentit Bill Clinton, George W. Bush ja Barack Obama siirtyivät Arlingtonin hautausmaalle. Paikalle saapuivat myös Joe Biden ja Kamala Harris.

Hautausmaalla Biden laski seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle. Seuraavaksi presidentin on määrä siirtyä Valkoiseen taloon.

Presidentti Joe Biden laski seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle Arlingtonin hautausmaalla.­

Kello 21.55: Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kirjoittanut kirjeen 20. tammikuuta Yhdysvaltain varapresidentiksi nousseelle Kamala Harrisille. Marin tuo kirjeessään esille toiveen entistä syvemmästä yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa globaaleihin haasteisiin vastaamiseksi, valtioneuvoston kanslia tiedotti tiistai-iltana.

Kello 21.44: Lady Gaga lauloi Yhdysvaltojen kansallislaulun:

Jennifer Lopez puolestaan esitti versionsa kappaleesta This Land Is Your Land.

Kello 21.41: Juhlallisuuksien aikana ei raportoitu kahakoista tai mielenilmauksista. Se ei sinänsä ole ihme, sillä pelkästään Washingtonissa oli 25 000 kansalaiskaartilaista ja tuhansia poliiseita. Kaupungissa on ollut myös ulkonaliikkumiskielto voimassa siitä asti, kun väkivaltainen joukko tunkeutui Capitol-kukkulalle kaksi viikkoa sitten.

Kello 21.37: Kaikki juhlallisuudet päättyvät virtuaaliseen kansanjuhlaan, jonka juontaa näyttelijäikoni Tom Hanks. Tilaisuuden on määrä alkaa noin kello 3.30.

Kello 19.35: Pääseremonia on nyt ohi. Joe Biden poistuu aplodien saattelemana.

Kello 19.21: Joe Biden nosti virkaanastujaispuheessaan esiin myös koronaviruspandemian. Tänään valansa vannoneen Bidenin mukaan Yhdysvallat selviää maata koettelevasta pandemiasta yhtenäisenä.

Hän kuitenkin totesi, että Yhdysvalloilla on vielä edessään pandemian tappavin vaihe. Biden piti kesken puheensa lyhyen hiljaisen hetken koronan sadoilletuhansille amerikkalaisille uhreille.

Kello 19.10: –Tämä on Amerikan päivä, tämä on demokratian päivä, tämä on toivon päivä, tuore presidentti Joe Biden aloitti virkaanastujaispuheensa.

Biden vetosi puheessaan kansallisen yhtenäisyyden puolesta. Yhtenäisyyden avulla voimme tehdä suuria asioita, Biden sanoi. Bidenin mukaan ilman yhtenäisyyttä ei ole rauhaa, vain katkeruutta ja vihaa. Hän lupasi olla kaikkien amerikkalaisten presidentti.

Bidenin mukaan amerikkalaisten pitää myös hylätä kulttuuri, jossa faktoja manipuloidaan.

Kello 19.07: Valansa vannoneet presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris saavat onnitteluita maailman poliittisilta johtajilta.

Britannian pääministeri Boris Johnson onnittelee molempia Twitterissä ja sanoo, että amerikkalainen johtajuus on elintärkeää yhteisissä asioissa.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kirjoittanut onnitteluviestinsä Twitterissä. Niinistön mukaan Suomi odottaa innolla yhteistyötä Bidenin hallinnon kanssa globaalien ongelmien ratkaisemiseksi.

Kello 18.48: Ja nyt virkavalansa vannoi Joe Biden. Biden vannoi valansa kongressitalon edustalla vasen käsi Raamatulla, oikea käsi ylhäällä. Raamattua piteli Bidenin Jill-puoliso.

Joe Biden vannoi virkavalansa tänään ennen iltaseitsemää Suomen aikaa. Biden vannoi virkavalansa käsi 127-vuotiaalla Raamatulla, joka on kulkenut Bidenin suvussa. Viereillä seisoi Jill-puoliso.­

Biden on entinen varapresidentti ja pitkäaikainen senaattori. Hän on 78-vuotiaana vanhin virassaan aloittava Yhdysvaltain presidentti.

Kello 18.41: Kamala Harris vannoi virkavalansa korkeimman oikeuden tuomari Sonia Sotomayerille. Hetki oli historiallinen. Harris on ensimmäinen nainen, joka on valittu Yhdysvaltain varapresidentiksi.

Harrisin virkavalan jälkeen tilaisuudessa esiintyi poplaulaja Jennifer Lopez.

Kamala Harris vannoi virkavalansa. ­

Kello 18.39: Senaattori Amy Klobuchar toivotti yleisön tervetulleeksi. Puheessaan Klobuchar nosti esiin Capitolin valtauksen. Senaattorin mukaan tämä on päivä, jolloin Yhdysvallat menee eteenpäin. Klobucharin jälkeen puhui senaattori Roy Blunt.

Näiden puheiden jälkeen luettiin rukous. Tämän jälkeen poptähti Lady Gaga nousi lavalle ja lauloi kansallislaulun.

Kello 18.19: Pian valansa vannova Joe Biden ja hänen puolisonsa Jill Biden astelivat juuri paikalle aplodien saattamana. Bidenin on määrä vannoa virkavalansa ja pitää puheensa vajaan puolen tunnin kuluttua.

Kello 18.14: Tuleva varapresidentti Kamala Harris on saapunut yleisöön. Juhlallisuuksien on määrä alkaa pian.

Joe Biden saapui paikalle Jill-puolisonsa kanssa.­

Tuleva varapresidentti Kamala Harris saapui yleisöön puolisonsa Doug Emhoffin kanssa.­

Kello 18.07: Väistyvä varapresidentti Mike Pence on asettunut paikalleen yleisöön. Pence saapui paikalle Karen-puolisonsa kanssa.

Poikkeuksellisesti presidentti Donald Trump ei osallistu tämän päivän tilaisuuteen. Trumpin lentokone laskeutui Floridaan hetki sitten.

Kello 18.04: Joe Biden julkaisi Twitterissä videon itsestään Jill-puolisonsa kanssa vain hetkeä sen jälkeen, kun he olivat saapuneet kongressitalolle. Videolla tuleva presidentti tarttuu puolisoaan kädestä.

–Rakastan sinua, Jilly, enkä voi olla kiitollisempi saadessani sinut mukaani tulevalle matkalle, Biden kirjoitti.

Kello 17.56: Entisiä presidenttejä on saapunut yleisöön. Ensimmäisenä saapui Bill Clinton puolisonsa Hillary Clintonin kanssa. Heidän jälkeensä yleisöön asteli George W. Bush Laura-puolisonsa kanssa. Heidän jälkeensä yleisöön saapuivat myös Barack ja Michelle Obama.

Entinen presidentti Bill Clinton saapui puolisonsa Hillary Clintonin kanssa virkaanastujaisten yleisöön. ­

Kello 17.45: Valkoisen talon Twitter-tilillä on julkaistu lyhyt teksti ja kuva presidentti Donald Trumpista. Tekstissä kiitetään ja hyvästellään Trump sekä toivotetaan Yhdysvalloille Jumalan siunausta.

Kello 17.29: Pian virkavalansa vannova Joe Biden ja tuleva varapresidentti Kamala Harris ovat saapuneet Capitolille.

Tuleva presidentti Joe Biden saapui Jill-puolisonsa kanssa kongressitalolle noin kello 17.30 Suomen aikaa. ­

Kello 17.27: Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennukseen on kohdistettu pommiuhka, kertoo uutiskanava CNN. Rakennusta ei kuitenkaan evakuoida.

Kello 17.16: Myös varapresidentti Mike Pence on saapunut Washingtonin kongressirakennukseen. Väistyvä presidentti Donald Trump ei aio osallistua seuraajansa Joe Bidenin virkaanastujaisiin.

Kello 17.12: Entinen presidentti Barack Obama on saapunut puolisonsa Michelle Obaman kanssa Capitolille. Paikalle ovat saapuneet myös Bill ja Hillary Clinton.

Entinen presidentti Barack Obama saapui Capitolille yhdessä Michelle-puolisonsa kanssa. Molemmilla oli kasvoillaan maski. ­

Kello 17.04: Ensimmäiset kutsuvieraat ovat saapuneet Capitol-kukkulalle. Joe Bidenin ja tulevan varapresidentti Kamala Harrisin odotetaan saapuvan kongressitalolle noin kello 17.30 Suomen aikaa. Aikataulu voi toki vielä muuttua.

Laulaja Lady Gaga kuvattiin hänen saapuessaan kongressitalolle Washingtonissa. Lady Gaga laulaa kansallislaulun virkaanastujaisseremonian aluksi.­

Kello 16.51: Entinen presidentti Barack Obama onnittelee Joe Bidenia Twitterissä. Obama kutsuu ex-varapresidenttiään ystäväkseen ja julkaisi myös kuvan itsestään tämän kanssa.

–Tämä on sinun aikasi, Obama kirjoittaa.

Kello 16.31: Vain hetkeä sen jälkeen, kun Donald Trump oli poistunut Valkoisesta talosta, Joe Biden julkaisi lyhyen ja ytimekkään tviitin.

–Tämä on uusi päivä Amerikalle, Biden kirjoittaa.

Kello 16.26: Vaikka Donald Trump ei osallistu Joe Bidenin virkaanastujaisiin, hän on jättänyt uudelle presidentille jonkinlaisen viestin. Asiasta kertoo muun muassa CNN ja The Guardian.

Viestin tarkemmasta sisällöstä ei toistaiseksi ole tietoa. Presidenttien seuraajallaan jättämä kirje on ollut pitkäaikainen perinne.

CNN:n mukaan myös Melanie Trump olisi jättänyt Bidenille lyhyen tervetuliaisviestin.

Kello 16.17: Kerrataanpa tulevan illan aikataulua. Joe Bidenin ja hänen varapresidenttinsä Kamala Harrisin odotetaan saapuvan Suomen aikaa puoli kuudelta saapuvat kongressitalolle, jossa virkaanastujaisseremonia pidetään.

Virkaanastujaisten on määrä alkaa noin kello 18.15 Suomen aikaa. Poptähti Lady Gagan laulaman kansallislaulun jälkeen Harris vannoo virkavalansa.

Noin kello 18.45 Biden vannoo virkavalansa käsi Raamatulla, ja sen jälkeen hän pitää puheen. Virallisen seremonian jälkeen Biden ja Harris vierailevat kello 21.25 tuntemattoman sotilaan haudalla.

Myöhemmin Biden allekirjoittaa Valkoisessa talossa ensimmäisiä presidentin asetuksia, joihin kuuluu muun muassa vaatimus käyttää kasvomaskia liittovaltion tiloissa.

Suomen aikaa kello 3.30 alkaa näyttelijä Tom Hanksin juontama puolentoista tunnin televisiolähetys, jossa esiintyvät muun muassa Jon Bon Jovi, Demi Lovato, Justin Timberlake ja Bruce Springsteen.

Donald Trump ja Melania Trump nousivat Air Force One -lentokoneeseen. Kello 16 Suomen aikaa kone nousi ilmaan ja lähti kohti Floridaa. ­

Tämän helikopterin kyytiin Donald ja Melanie Trump astuivat, kun he poistuivat Valkoisesta talosta. ­

Donald Trump ja Melania Trump poistuivat Valkoisesta talosta hieman jälkeen kello 15:n Suomen aikaa keskiviikkona.­

Kello 15.47: Donald Trump puhui Andrewsin tukikohdassa esimerkiksi koronaviruksesta jo menneessä muodossa, vaikka todellisuudessa virus leviää Yhdysvalloissa edelleen hallitsemattomasti.

Kello 15.43: Donald Trump sanoi puheessaan Andrewsin tukikohdassa, että ”me palaamme jossain muodossa”. Aiemmin kerrottiin, että Trump miettii uuden puolueen perustamista. Trump kiitti varapresidentti Mike Penceä. Trump ei maininnut sanallakaan Joe Bidenia.

– Pitäkää hyvä elämä. Me näemme teidät kohta, Trump sanoi.

Kello 15.23: Uutiskanava CNN:n uutisankkuri Jake Tapper julkaisi videon Valkoiselta talolta, kun Trump poistui helikopterilla viimeistä kertaa.

Kello 15.20: Trump suuntaa kohti Andrewsin tukikohtaa, josta Trumpit lentävät Floridaan.

Kello 15.16: Donald Trump on poistunut Valkoisesta talosta.

Kello 13.42: Maailmantalous ja Suomen vienti hyötyvät Yhdysvaltain vallanvaihdoksesta, mutta mitään pikavoittoja ei ole luvassa, arvioi Keskuskauppakamari.

Keskuskauppakamarin mukaan Bidenin kauppapolitiikka on ennakoitavampaa kuin Trumpin, mutta suurvaltajännitteet ja kauppakiistat eivät häviä mihinkään.

Noin 200 000 Yhdysvaltojen lippua on asetettu Capitol-kukkulan eteen Washingtonissa, Yhdysvalloissa. Ne muistuttavat heistä, jotka eivät koronapandemian takia paikalle, kun Joe Biden vannoo presidentinvalansa.­

Kello 13.36: Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin tiimi on julkistanut listan odotettuja toimia, joihin Biden ryhtyy heti virkaanastujaispäivänään.

Ennakko-odotusten mukaisesti tuleva presidentti aikoo muun muassa liittää Yhdysvallat takaisin Maailman terveysjärjestöön WHO:hon sekä Pariisin ilmastosopimukseen muutaman tunnin sisällä virkavalan vannomisesta.

Biden aikoo myös kumota Trumpin asettaman maahantulokiellon tiettyjen muslimienemmistöisten maiden kansalaisille sekä pysäyttää Trumpin ajaman muurin rakentamisen Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle.

Listalla on myös koronatoimien tehostamiseen, maahanmuuttoon ja ympäristönsuojeluun liittyviä toimia. Kaikkiaan Bidenin kerrotaan allekirjoittavan virkaanastujaispäivänään 17 presidentin asetusta tai muuta dokumenttia.

Kello 12.34: Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump armahti keskiviikkona yhteensä 73 ihmistä yhtenä viimeisistä teoistaan presidenttikautensa aikana. Armahdusten lisäksi Trump lievensi 70 muun ihmisen tuomioita.

Valkoinen talo on julkistanut kaikkien armahdettujen nimet perusteineen verkkosivuillaan. Trumpia tai hänen lapsiaan ei listalta löydy.

Listalta ei löyty myöskään Tiger King -dokumenttisarjasta tunnettua Joseph Allen Maldonado-Passagea eli Joe Exoticia. Vielä alkuviikosta useat mediat kertoivat, että tämä olisi valmistautunut armahdukseensa.

Joseph Allen Maldonado-Passage on vankilassa tuomittuna useista eläinsuojelurikoksista sekä kahdesta murhan yrityksestä.

Kello 10.58: Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel toivoo Yhdysvalloissa tänään tapahtuvan vallanvaihdon antavan mahdollisuuden uudenlaiselle suhteelle EU:n ja Yhdysvaltojen välillä. Michelin mielestä tilaisuutta on nyt käytettävä hyväksi, jotta demokraattisten valtojen välille voidaan luoda uusi ”perustamissopimus”.

Euroopan parlamentissa puhunut Michel esitti ehdotuksena myös Twitterissä ja kohdisti sen suoraan tulevalle presidentille Joe Bidenille, jonka virkaanastujaisia vietetään tänään.

Michel kuvaili Bidenia sanoen, että Euroopalla on ystävä Valkoisessa talossa.

Kello 08.00: Koronaepidemian ja turvallisuusuhkien takia Bidenin virkaanastujaisiin ei päästetä yleisöä. Tapahtumaa seuraa paikan päällä noin tuhat viranhaltijaa ja kutsuvierasta. Kongressin edustalta puuttuvaa yleisöä kuvastavat paikalle pystytetyt lähes 200 000 lippua.

Väistyvä presidentti Donald Trump ei osallistu tilaisuuteen. Vastaavaa ei ole tapahtunut sitten vuoden 1869. Trumpin hallinnon ykkösedustaja virkaanastujaisissa on varapresidentti Mike Pence. Paikalla Washingtonissa ovat entiset presidentit Bill Clinton, George W. Bush ja Barack Obama puolisoineen.

Virkaanastujaisissa esiintyvät muun muassa Jennifer Lopez ja Lady Gaga, joka esittää tilaisuudessa Yhdysvaltain kansallislaulun.

Tällä kertaa myös perinteiset iltatilaisuudet on peruttu. Niitä korvaa erikoisohjelma Celebrating America, jota isännöi näyttelijä ja ohjaaja Tom Hanks. Ohjelma suoratoistetaan Bidenin virkaanastujaissivustolla ja sen välittävät myös monet tv-kanavat.

Aamuyöllä torstaina Suomen aikaa alkavassa ohjelmassa esiintyvät monet tunnetut tähdet kuten Demi Lovato, Justin Timberlake, Jon Bon Jovi, Bruce Springsteen ja Foo Fighters.

Kello 07.30: Biden johti virkaanastujaistensa aattona pelkistettyä muistoseremoniaa, jossa kunnioitettiin satojen tuhansien koronapandemian myötä kuolleiden yhdysvaltalaisten muistoa.

Trumpia on kritisoitu koronatoimista. Trump on muun muassa vähätellyt useaan otteeseen koronaviruksen vakavuutta. Kautensa viime metreillä Trump kertoi poistavansa matkustusrajoituksia Euroopan ja Brasilian osalta. Bidenin tuleva hallinto tyrmäsi ajatuksen ja kertoi, ettei aio tehdä näin. Sen sijaan Bidenin hallinto aikoo jopa kiristää kansainväliseen matkustamiseen liittyviä rajoituksia.

Biden pyrkii ottamaan koronan osalta edeltäjästään poikkeavan linjan ja on muun muassa luvannut, että hänen presidenttiytensä ensimmäisten sadan päivän aikana Yhdysvalloissa annetaan 100 miljoonaa koronarokoteannosta.

Vain muutamaa tuntia ennen tiistai-illan muistotilaisuutta Yhdysvalloissa meni rikki synkkä rajapyykki, kun maassa kerrottiin kirjatun jo yli 400 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Kello 07.25: Trump on armahtanut entisen neuvonantajansa Steve Bannonin, kertoo uutistoimisto Reuters. CNN:n mukaan Trump päätti armahtaa Bannonin vain tunteja ennen virkakautensa päättymistä.

Republikaanien pitkäaikaisen konsultin Bannonin armahdus on siinä mielestä merkittävä, että Bannon ei ole vielä saanut tuomiota. Häntä syytetään petoksesta ja rahanpesusta.

Lisäksi Trump armahti muun muassa rap-artistit Lil Waynen ja Kodak Blackin. Lil Wayne, oikealta nimeltään Dwayne Michael Carter Jr. sai joulukuussa vankeustuomion kuljetettuaan asetta lentokoneessa.

Presidentti on myös armahtanut Detroitin entisen pormestarin Kwame Kilpatrickin.

Trumpin odotettiin armahtavan viimeisenä työpäivänään tiistaina noin sata eri rikoksista tuomittua. Presidentilliset armahdukset ovat tyypillisiä Yhdysvaltain presidenttien virkakausiensa lopussa tekemiä päätöksiä. Presidentillä on oikeus armahtaa epäiltyjä myös etukäteen, ennen tuomiota ja jopa ennen syytteitä.

Kello 06.55: Väistyvä presidentti Donald Trump puhui amerikkalaisille viimeisessä presidentin videopuheessaan myöhään Suomen aikaa tiistaina julkaistulla tallenteella.

Trump korosti puheessaan asioita, joita pitää kautensa saavutuksina. Puhe oli sovittelevampi kuin Trumpin kaudella on totuttu näkemään. Trump muun muassa kiitti liittolaistaan varapresidentti Mike Penceä, jota hän vielä mollasi muutama viikko sitten, koska tämä ei suostunut Trumpin vaatimuksiin yrittää kumota Trumpin vilpilliseksi väittämä vaalitulos.

Bidenin odotetaan allekirjoittavan ensimmäiset asetuksensa presidenttinä jo virkaanastujaispäivänä. Uusi presidentti on muun muassa luvannut palauttaa Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen ja perua Trumpin määräämiä matkustuskieltoja joistain muslimimaista Yhdysvaltoihin.

Katso Trumpin jäähyväisvideo tästä:

Kello 06.48: Trump on keskustellut viime päivinä liittolaistensa kanssa uuden poliittisen puolueen perustamisesta. Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal asiaa läheisesti tunteviin lähteisiin pohjaten.

Lähteiden mukaan Trump haluaisi kutsua puoluetta Patriot Partyksi eli patrioottipuolueeksi. Hän on puhunut haaveistaan viime viikolla useiden avustajien ja häntä lähellä olleiden kanssa.

Trumpin osakkeet republikaanipuolueessa ovat olleet viime aikoina laskussa. Juopa on kasvanut muun muassa Trumpin ja senaatin enemmistöjohtajan Mitch McConnellin välillä. McConnell syytti Trumpia tuoreeltaan osallisuudesta kongressirakennukseen tehtyyn hyökkäykseen.

Kello 06.43: Joe Biden vannoo virkavalansa tänään Washingtonissa kongressirakennuksen portailla puoliltapäivin paikallista aikaa eli Suomen aikaa kello 19.

Koronavirusepidemian ja turvallisuusuhkien takia virkaanastujaisiin ei päästetä ollenkaan yleisöä, vaan tapahtumaa seuraa paikan päällä noin tuhat kutsuvierasta. Seremonia on historiallinen myös sen vuoksi, ettei väistyvä presidentti Donald Trump osallistu tilaisuuteen.

Tiistai 19.1.

Kello 00.23: Aamulehti jatkaa tämän seurannan päivittämistä heti keskiviikkoaamuna.

Kello 00.22: Valkoinen talo julkaisi viimeisen Trumpin puheen keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. Trumpin mukaan hänen hallinnossaan ei ollut kyse vasemmistosta tai oikeistosta, demokraateista tai republikaaneista, vaan ”koko kansakunnan edusta”.

Trump käsitteli puheessaan myös loppiaisena tapahtunutta kongressin valtausta. Hänen mukaansa ”liike”, joka hänet valitsi valtaan, on kaikkea muuta kuin kuihtunut.

– Jokainen amerikkalainen oli kauhuissaan Capitolin valtauksesta. Poliittinen väkivalta on hyökkäys kaikkea sitä kohtaan, jota amerikkalaisina vaalimme. Sitä ei pidä sietää milloinkaan, väistyvä presidentti sanoi.

Lue lisää: Trump kehotti videopuheessaan amerikkalaisia rukoilemaan seuraavan hallinnon puolesta ja totesi, että hänen aloittamansa kansanliike on vasta alussa

Kello 23.16: Trump kehottaa viimeisessä presidentin videopuheessaan amerikkalaisia rukoilemaan seuraavan hallinnon puolesta. Asia käy yhdysvaltalaismedian mukaan ilmi myöhemmin lähetettävän puheen julkaistuista katkelmista, joista uutisoivat muun muassa AFP ja CBS.

– Tällä viikolla virkavalansa vannoo uusi hallinto, ja rukoilemme sen menestystä Amerikan säilyttämisessä turvallisena ja hyvinvoivana, Trump sanoo katkelmassa.

Trump korostaa puheessa asioita, joita pitää kautensa saavutuksina. Hän painottaa muun muassa olevansa ensimmäinen presidentti vuosikymmeniin, joka ”ei aloittanut uusia sotia”. Toisaalta Trump korosti kovistelleensa Kiinaa kansainvälisellä areenalla.

Kello 22.10: Uutiskanava CNN:n mukaan 12 kansalliskaartin jäsentä on hyllytetty virkaanastujaisten turvaamisesta. Jo aiemmin yhdysvaltalaismediat kertoivat lähteisiinsä viitaten, että sisäisen iskun mahdollisuutta Bidenin virkaanastujaisissa ei ole pystytty kokonaan rajaamaan pois.

CNN kertoo myös, ettei väistyvä varapresidentti Mike Pence olisi osallistumassa Trumpin jäähyväistilaisuuteen, jonka Trump on itse itselleen järjestänyt.

Kello 21.58: Trump ei aio osallistua virkaanastujaisiin. Jos hänen aikeensa pitää, on hän uutistoimisto AFP:n mukaan 152 vuoteen ensimmäinen presidentti, joka ei ole osallistunut seuraajansa virkaanastujaisseremoniaan.

Presidentti sekä hänen vaimonsa Melania Trump ovat muutenkin rikkoneet perinteitä pitämällä jäisiä välejä tulevaan presidenttipariskuntaan Joe ja Jill Bideniin, joita ei ole kutsuttu perinteisille vierailuille Valkoiseen taloon ennen muuttoa.

Donald Trump lähtee Valkoisesta talosta presidenttikautensa alimman kannatuksen saattelemana. Yhdysvaltalaisen Gallupin tekemän kannatuskyselyn mukaan vain noin 34 prosenttia yhdysvaltalaisista tukee Trumpin virassaan tekemää työtä.

Trump piti virkakautensa loppuun asti kiinni perättömistä väitteistään, joiden mukaan vaalivoitto vietiin häneltä petoksella.

Kello 21.40: Donald Trumpin viimeinen täysi päivä virassaan alkoi tiistaina presidentin mykkäkoululla, kun Valkoisen talon isännän kerrottiin hautovan viimeisiä armahduksiaan.

Viimeisen päivän nöyryytyksenä Trumpin entuudestaan vankkana liittolaisena tunnettu senaatin väistyvä enemmistöjohtaja Mitch McConnell syytti presidenttiä avoimesti tämän osallisuudesta kongressirakennukseen tehtyyn hyökkäykseen.

– Väkijoukolle syötettiin valeita, ja presidentti sekä muut vaikutusvaltaiset ihmiset provosoivat heitä, McConnell lausui senaatissa pitämässään puheessa.

Taiteilija Jagjot Singh Rubal maalasi seinään presidentti Joe Bidein ja varapresidentti Kamala Harrisin muotokuvat Amritsarissa Intiassa. Taiteilija aikoo lähettää maalaukset Yhdysvaltojen johtajaparille.­

Kello 21.37: Joe Biden piti tunteikkaan puheen kotikaupungissaan Delawaressa tiistai-iltana Suomen aikaa. Biden lähti kohti Washingtonia, jossa hän vannoo presidentinvalansa keskiviikkona kello 19 Suomen aikaa.

Kongressin valtaus:

Kongressin valtaus loppiaisena oli poikkeuksellinen tragedia, joka poiki väistyvälle presidentille virkarikossyytteen. Se on Trumpin kauden toinen.

Näin Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressiin – Katso 46 historiallista kuvaa Washingtonin kaaoksesta

Kongressin turvallisuusjohto erosi hyökkäyksen yksityiskohtien tarkentuessa: Senaattorit säästyivät yhteenotolta vain sattumalta, poliisi kieltäytyi avusta

Näin olemme kertoneet virkaanastujaisista tällä viikolla:

Melania Trump julkaisi jäähyväisviestin Twitterissä, ja rikkoi samalla yhden perinteen

Trumpin kerrotaan julkaisevan kautensa saavutuksia listaavan jäähyväisvideon

Joe Bidenin virkaanastujaiset pidetään pandemian ja kongressin mellakan varjossa – Tällainen tilaisuus keskiviikkona on luvassa

Washingtonin johtava oikeusviranomainen väläyttää Trumpille syytettä Capitolin mellakoista – Turvallisuusviranomaiset pelkäävät ”sisäpiirihyökkäystä”

Joe Bidenin virkaanastujaiset lähestyvät: kaikki osavaltiot hälytysvalmiudessa, FBI varoittaa aseellisista protesteista

Peräti 25 000 kansalliskaartin jäsentä vartioi Washingtonissa Joe Bidenin virkaanastujaisjuhlallisuuksia.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?