Uudet Estonia-tutkimukset mahdollistava lakimuutos voimaan kesään mennessä? - Ulkomaat - Aamulehti

Ruotsin sisäministeri: Uudet Estonia-tutkimukset mahdollistava lakimuutos voimaan kesään mennessä

Hylylle ei olla lähettämässä ihmissukeltajia, vaan sitä tutkittaisiin teknisten laitteiden avulla.

14.1. 11:58

Tukholma

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg arvioi, että Estonian hylyllä tehtävät tutkimussukellukset mahdollistava lakimuutos voisi tulla voimaan ensi kesään mennessä.

Dambergin mukaan Estonian hylyn hautarauhan muuttamista koskeva lakiesitys voisi valmistua maaliskuussa, minkä jälkeen se voisi edetä valtiopäivien käsiteltäväksi.

Alustava lakiesitys on Dambergin mukaan tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle lähiaikoina.

Lakimuutos mahdollistaisi Estonian uppoamissyytä koskevien uusien tutkimussukellusten tekemisen hylyn luona.

Viron, Ruotsin ja Suomen hallitukset sopivat helmikuussa 1995, että matkustaja-alus Estonian hylky rauhoitetaan. Aluksen uppoamispaikalla ja sitä ympäröivällä alueella ei saa tällä hetkellä sukeltaa tai aiheuttaa muutoin hautapaikalla häiriötä.

Lue lisää: Estonia upposi, mutta nousee pintaan yhä uudelleen: Ruotsalaisdokumentin väitteet harmittavat onnettomuudesta selvinnyttä ja tapauksen kanssa työskennelleitä ammattilaisia

Kiinnostus hylkyä kohtaan heräsi uudelleen viime syksynä Discovery-kanavan esittämän dokumenttisarjan jälkeen. Sarjassa kerrottiin Estonian rungosta löydetystä suuresta repeämästä, jota ei ollut aiemmin havaittu.

Dambergin mukaan Estonian hylylle ei olla lähettämässä ihmissukeltajia, vaan hylkyä tutkittaisiin teknisten laitteiden avulla. Hänen mukaansa tutkimukset on määrä tehdä mahdollisimman hienovaraisesti onnettomuudessa kuolleiden hautarauhan kunnioittamiseksi.

Estonian uppoamisessa syyskuussa 1994 kuoli 852 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?