Viron pääministeri Jüri Ratas jättää tehtävänsä - Ulkomaat - Aamulehti

Korruptioepäilyistä syntynyt hallituskriisi koettelee Viroa – pääministeri Jüri Ratas eroaa

ERR ja Yle: Taustalla on keskustapuolueeseen liittyviä korruptioepäilyjä. Ratas kertoi, ettei ollut tietoinen tallinnalaiseen kauppakeskukseen liittyvistä epäilyttävistä rahoituskuvioista.

Viron pääministeri Jüri Ratas ilmoitti varhain keskiviikkoaamuna jättävänsä tehtävänsä.­

13.1. 6:52 | Päivitetty 13.1. 8:32

Viron pääministeri Jüri Ratas jättää tehtävänsä. Viron yleisradioyhtiön ERR:n mukaan Ratas ilmoitti erostaan aikaisin keskiviikkoaamuna keskustapuolueensa johtoryhmän toistakymmentä tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

Uutistoimisto BNS:n mukaan pääministerin eron taustalla ovat keskustapuolueeseen kohdistuvat korruptioepäilyt, jotka liittyvät Tallinnan sataman uuteen Porto Franco -kauppakeskukseen ja sen rahoitukseen.

Ratas kertoi eropuheessaan, ettei ollut tietoinen Porto Francoon liittyvistä epäilyttävistä rahoituskuvioista.

– Vaikka otan poliittista vastuuta, voin sanoa täyden mielenrauhan saattelemana, etten ole tehnyt pääministerinä yhtäkään pahantahtoista tai tietoisesti väärää ratkaisua, Ratas sanoi toimittajille.

Ratas kertoi olleensa tänään yhteydessä asiaa tutkiviin syyttäjiin ja viranomaisiin. Heidän mukaansa Ratas ei ole itse henkilökohtaisesti epäiltynä.

Ratas painotti BNS:n mukaan myös sitä, etteivät syyttäjien epäilyt vielä tarkoita, että joku olisi ehdottomasti syyllinen. Tästä huolimatta ne langettavat väistyvän pääministerin mukaan asianosaisten ylle erittäin vakavan varjon.

Ero voikin hänen mukaansa edesauttaa tilanteen kirkastumista.

Suomessa asiasta kertoi ensin Yle.

Epäiltynä myös muita henkilöitä

Paitsi puolueeseen, epäilyt kohdistuvat useisiin henkilöihin, muiden muassa keskustapuolueen puoluesihteeriin ja valtiovarainministerin neuvonantajaan sekä virolaiseen liikemieheen. Valtakunnansyyttäjä uskoo heidän sopineen miljoonan euron puoluerahoituksesta.

Epäiltyjen joukossa on muun muassa keskustapuolueen pääsihteeri Mihhail Korb, joka on BNS:n mukaan sittemmin eronnut tehtävästään. Lisäksi epäiltynä ovat valtiovarainministerin neuvonantaja Kersti Kracht ja virolainen liikemies Hillar Teder.

Epäiltyjä on yhteensä viisi, mutta ERR:n mukaan viranomaiset eivät paljasta ainakaan vielä tässä vaiheessa viimeisten kahden epäillyn henkilöllisyyttä.

Epäilyjen mukaan keskusta olisi varmistanut rahaa vastaan, että Tallinnan kaupunki rakentaa kohtuullisella hinnalla tiet uuteen kauppakeskukseen Tallinnan satamassa.

Kauppakeskuksen pääomistaja on korruptiosta epäillyn liikemiehen poika.

Sisäministeri erosi syksyllä

Viron hallituksen taival on muutenkin ollut ohdakkeinen. Kansallismielistä Ekre-puoluetta edustanut sisäministeri Mart Helme erosi tehtävästään marraskuussa aiheutettuaan sitä ennen useita kohuja. Helme itse perusteli eroaan syyttämällä virolaisia tiedotusvälineitä panettelusta ja valehtelusta.

Helme ehti aiheuttaa ministerinä paheksuntaa useilla lausunnoillaan. Hän muun muassa syytti Yhdysvaltain marraskuisia presidentinvaaleja vilpillisiksi. Pääministeri Jüri Ratas ja ulkoministeri Urmas Reinsalu tuomitsivat kommentit, jotka eivät heidän mukaansa edustaneet Viron virallista linjaa.

Syksyllä 2019 Helme kohahdutti vähättelemällä Suomen pääministeriä Sanna Marinia (sd.). Helmen mielestä oli oireellista, että Suomen pääministeriksi oli noussut kaupanmyyjänä työskennellyt nainen. Sanna Marin on nuorempana työskennellyt kaupassa.

Helme on aiheuttanut pahennusta myös seksuaalivähemmistöihin ja sotilasliitto Naton tilaan liittyneillä kannanotoillaan. Helmen tilalle sisäministeriksi nousi saman puolueen Alar Laneman.

Päivitys 13.1.2021 kello 8.12: Juttuun on täydennetty Viron hallituksen taustaa vuodesta 2019.

Päivitys 13.1.2021 kello 8.31: Täydennetty juttuun Rataksen eropuheen sisältöä ja korruptioepäilyn yksityiskohtia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?