Ruotsin tilapäinen pandemialaki voimaan, asiantuntijat epäilevät sen tehoa: ”Sillä ei olisi minkäänlaista vaikutusta” - Ulkomaat - Aamulehti

Ruotsin tilapäinen pandemialaki voimaan, asiantuntijat epäilevät sen tehoa: ”Sillä ei olisi minkäänlaista vaikutusta”

Ruotsalaisasiantuntijoiden mielestä kauppojen ja gallerioiden sulkemisella tuskin on vaikutusta tartuntojen leviämiseen. Lisäksi lakia kritisoidaan siitä, että se antaa hallitukselle liikaa valtaa rajata ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettavaksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Rajoitusten tehoa epäillään kuitenkin Ruotsissa.­

10.1. 19:45

Ruotsin tilapäinen pandemialaki astui voimaan sunnuntaina. Valtiopäivät hyväksyi lain perjantaina.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettavaksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Myös asiakas- ja osallistujamäärille voidaan määrätä tiukkoja rajoituksia.

Laki antaa hallitukselle myös valtuudet pysäyttää julkinen liikenne sekä määrätä, kuinka monta ihmistä saa kerääntyä julkisille paikoille.

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.

Pääjohtaja: korona leviää joka tapauksessa

Ruotsin terveysviranomaisen Folkhälsömyndighetenin pääjohtaja Johan Carlson ei usko, että lailla on suurta vaikutusta viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Jos luulee, että kauppojen sulkemisella saa aikaan suuren muutoksen tartuntojen leviämisessä, niin silloin minun mielestäni luulee väärin, Carlson sanoi perjantaina Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa.

Carlsonin mukaan tartunnat leviävät Ruotsissa, vaikka yhteiskuntaa suljettaisiin vielä nykyistäkin laajemmilla toimilla.

Myös Göteborgin yliopiston kliinisen bakteriologian professori Agnes Wold kyseenalaistaa pandemialain tehokkuuden.

– On tyypillistä tehdä jotain tällaista vain siksi että voidaan tehdä jotakin, vaikka sillä ei olisi minkäänlaista vaikutusta, Wold sanoo Expressen-lehdelle.

– Olen yhtä mieltä Johan Carlsonin kanssa, en usko että göteborgilaisen ostoskeskuksen ja muutaman hassun gallerian sulkeminen siellä täällä vaikuttaisi mihinkään.

Sen sijaan Karoliinisen instituutin infektioepidemiologi Joakim Diller uskoo, että pandemialaki voi auttaa tartuntojen hillitsemisessä.

– Luulen, että näemme melko piankin koronaviruksen leviämisen talttumista. Emme kuitenkaan koskaan saa tietää, johtuiko se uusista rajoitustoimista, rokotuksista vai molempien yhteisvaikutuksesta, Diller sanoo Expressenille.

Ruotsin tilanne heikko

Ruotsissa pandemialakia kritisoidaan myös siitä, kuinka se rajoittaa ihmisten vapauksia. Esimerkiksi siviilioikeuden professori Mårten Schultz kirjoittaa Svenska Dagbladetissa, että pandemialaissa on pähkinänkuoressa kyse perus- ja ihmisoikeuksien mahdollisesta rajaamisesta tavalla, jota ei ole Ruotsissa toisen maailmansodan jälkeen nähty.

– Kyseessä on ainutlaatuinen vallansiirto kansan valitsemilta valtiopäiväedustajilta hallitukselle, Schultz kirjoittaa.

Myös Agnes Woldin mielestä laki antaa hallitukselle liikaa valtaa, jonka avulla ihmisten vapauksia voidaan jatkossa rajoittaa lisää. Hänen mielestään pandemialaki on liian ylimalkainen.

Koronatilanne Ruotsissa on yhä yksi Euroopan kehnoimpia. Sairaanhoito on monin paikoin kuormittunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?