Kongressin turvallisuusjohto erosi hyökkäyksen yksityiskohtien tarkentuessa: Senaattorit säästyivät yhteenotolta vain sattumalta, poliisi kieltäytyi avusta - Ulkomaat - Aamulehti

Kongressin turvallisuusjohto erosi hyökkäyksen yksityiskohtien tarkentuessa: Senaattorit säästyivät yhteenotolta vain sattumalta, poliisi kieltäytyi avusta

Kolmen demokraattiedustajan mukaan kongressin poliisipäällikkö väitti kansalliskaartin olevan valmiina vaikka hän oli kieltäytynyt Pentagonin tarjoamasta avusta.

Capitol-kukkulan poliiseja käveli kongressirakennuksen itäisellä sisäänkäynnillä perjantaina. Kaksi päivää ennen väkivaltainen mellakkajoukko tunkeutui päätöksenteon ytimeen Washingtonissa Yhdysvalloissa. Kahakoinnissa kuoli viisi ihmistä, minkä takia kongressin lippu on puolitangossa.­

10.1. 18:30

Kolme Yhdysvaltain kongressin turvallisuudesta vastaavaa päällikköä on jättänyt lauantaihin mennessä eronpyyntönsä mielenosoittajien ja mellakoitsijoiden tunkeuduttua kongressin rakennukseen Washingtonissa keskiviikkona. Hyökkäyksessä kuoli viisi ihmistä ja mediatietojen mukaan enemmiltä uhreilta vältyttiin pelkällä hyvällä onnella.

Ensimmäisenä erostaan ilmoitti kongressin oman poliisin päällikkö Steven Sund ja hänen jälkeensä sekä senaatin turvallisuuspäällikkö Michael Stenger ja edustajainhuoneen turvallisuudesta vastaava Paul Irving.

Sund on Washingtonin entinen poliisipäällikkö, joka on vastannut aiemmin useiden suurten joukkotapahtumien turvallisuudesta.

Stenger ja Irving puolestaan ovat presidentin turvallisuudesta vastaavan salaisen poliisin entisiä apulaispäälliköitä. Stengerin on tehtäväänsä valinnut republikaanienemmistöinen senaatti, Irvingin taas on nimittänyt edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtaja Nancy Pelosi.

Tivattiin vastauksia

Kolmen sanomalehti The Washington Postin haastatteleman demokraattiedustajan mukaan Sundilta on tivattu useaan kertaan etukäteen tietoja kongressin turvallisuusjärjestelyistä, ensimmäisen kerran demokraattien edustajainhuoneen ryhmäkokouksessa jouluaattona.

Kalifornialaisedustaja Maxine Waters, 82, kertoo huolestuneensa tilanteesta muistaessaan Kalifornian mustan senaattorin John Lewisin kymmenen vuoden takaiset kokemukset. Presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistusta vastustaneet mielenosoittajat seurasivat Lewisiä tuolloin sisälle kongressirakennukseen, huusivat rasistisia solvauksia ja sylkivät hänen päälleen.

Waters kävi uudenvuoden aattona tunnin mittaisen puhelinkeskustelun poliisipäällikkö Sundin kanssa. Tämä vakuutti kongressin kahdentuhannen työntekijän vahvuisen oman poliisin voimien riittävän kaikkien tilanteiden hallintaan. Kansalliskaarti oli Sundin mukaan joka tapauksessa valmiustilassa mahdollisen mellakoinnin vuoksi.

”He eivät tiedä, ketkä ovat tulossa”

Kahdessa aiemmassa presidentti Donald Trumpin kannattajien mielenosoituksessa Washingtonissa Trumpin kannattajat ja vastustajat olivat ottaneet keskenään rajusti yhteen. Kaupungin puisto-osaston mukaan mielenosoituksen järjestäjät olivat juuri nostaneet arvionsa keskiviikon mielenosoituksen laajuudesta viidestätuhannesta osanottajasta kolmeenkymmeneentuhanteen.

Sundin mukaan mielenosoittajille oli varattu nurmialue Capitol-kukkulalta, mikäli nämä siirtyisivät Valkoisen talon luota kongressirakennuksen tuntumaan. Myös demokraattiedustajat Zoe Lofgren ja Tim Ryan kertoivat saaneensa Sundilta ja osin myös Irvingiltä samanlaista tietoa. Ainakaan Waters ei ottanut Sundin kertomaa aivan todesta.

– He eivät tiedä, ketkä ovat tulossa, Waters kertoo ajatelleensa suljettuaan puhelimen.

– He eivät tiedä, onko mukana väkivaltaisia ryhmiä.

Poliisi kieltäytyi avusta

Yhdysvaltain puolustusministeriön muistiosta selviää, että ainakin kansalliskaartin osalta tilanne on täysin päinvastainen Sundin kertomaan nähden. Muistion mukaan Pentagon itse tarjosi kaartin apua kongressin poliisille jo uudenvuoden aattona mutta poliisi kieltäytyi avusta.

The Washington Postin haastattelemien 40 senaattorin ja kansanedustajan sekä poliisi- ja virkamieslähteiden mukaan kansalliskaartin, poliisin ja FBI:n lisäjoukot saatiin paikalle tuntien viiveen jälkeen. Lisävoimia ei ryhdytty lähettämään alun perin minkään virallisen pyynnön vuoksi vaan senaattorien ja kansanedustajien saarretusta rakennuksesta eri suuntiin soittamien hätäpuheluiden perusteella.

Esimerkiksi FBI:n apulaisjohtaja David Bowdich kertoo saaneensa puhelun FBI:n kenttätoimistoon yksityiseltä juristilta, joka puolestaan oli saanut hätäpuhelun senaatin republikaanijohtajan Mich McConnellin avustajalta. Avustaja oli lukkiutunut turvaan työtoverinsa huoneeseen. Bowdich hälytti paikalle viisi taktista swat-ryhmää ohittaen kaikki normaalit käytännöt.

– Käske niiden nostaa perseensä ylös ja lähdette heti. Meillä ei ole aikaa hukattavana, Bowdich kertoo sanoneensa ensimmäisen ryhmän johtajalle.

Sattuman kauppaa

Ensimmäinen kuolonuhri tuli yhdeksän jälkeen illalla Suomen aikaa, kun poliisi ampui ensimmäisten joukossa edustajainhuoneen istuntosaliin tunkeutuneen mielenosoittajan Ashli Babbittin. Puheenjohtaja Pelosi oli viety pois salista vain minuutteja aikaisemmin.

Senaatin istuntosalissa Arizonan republikaanisenaattori Paul Gosar oli kello 21.15 aloittanut vaalituloksen hylkäämistä vaativan puheensa varapresidentti Mike Pencen kuunnellessa. Hyökkääjät olivat jo käytävässä ja senaattorit säästyivät yhteenotolta sattumalta. Joukko nimittäin kääntyi heitä yksin vastustaneen mustan poliisin perässä väärälle käytävälle.

Hyökkäävästä joukosta ainakin osa oli valmis väkivaltaan. Hyökkäyksessä hakattu 42-vuotias kongressin poliisi Brian Sicknick kuoli sairaalassa vammoihinsa. Toimittajat saivat osansa. Esimerkiksi senaatin lehdistölehterillä kokousta seurannut The New York Timesin kuvaaja Erin Schaff hakattiin ja potkittiin hänen työnantajansa nimen paljastaneen kulkuluvan vuoksi.

Hyökkääjät huusivat nimeltä Pelosia ja Penceä, jota he pitivät petturina. Läsnäolleiden toimittajien mukaan hyökkääjät uhkasivat hirttää Pencen ”Capitol-kukkulan puuhun”.

Tunneleita pitkin pakoon

Joukolla oli mukanaan putkien ja keppien lisäksi ainakin nippusiteitä ja räjähteitä. Varapresidentti, senaattorit ja edustajainhuoneen jäsenet saatettiin viime tipassa maanalaisia tunneleita pitkin viereisiin rakennuksiin. Avustajakuntaa jäi piilottelemaan kongressin huoneisiin.

Mielenosoittajajoukko lähti Valkoisen talon luota kongressirakennuksen ympärille Trumpin puheen jälkeen. Siinä hän yllytti kuulijoita hyökkäämään Capitol-kukkulalle ja saattamaan kansanedustajat ja varapresidentti Pencen vastuuseen vaalituloksen hyväksymisestä.

– Emme koskaan saa maatamme takaisin heikkoudella. Teidän on oltava vahvoja, Trump sanoi.

Useat poliisilaitokset eri puolilla Yhdysvaltoja kertoivat aloittaneensa tutkimukset omien poliisiensa osallistumisesta keskiviikon mielenosoitukseen.

Esimerkiksi Seattlen poliisilaitos kertoi ABC-uutisten mukaan perjantai-iltana paikallista aikaa hyllyttäneensä kaksi Capitol-kukkulan mellakkaan osallistunutta poliisiaan tutkimusten ajaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?