Media ja Flightradar24: Indonesiassa kadonnut lentokone - Ulkomaat - Aamulehti

Matkustajakone katosi tutkasta Indonesiassa vain neljä minuuttia nousun jälkeen – koneessa oli 62 matkustajaa ennen kuin se menetti korkeutta ja katosi

Indonesiassa kadonneessa matkustajakoneessa oli 62 matkustajaa, liikenneministeri vahvistaa.

Indonesian viranomaiset tutkivat jäänteitä, joiden uskotaan olevan lähtöisin kadonneesta koneesta. Koneen uskotaan syöksyneen mereen.­

9.1. 13:01 | Päivitetty 9.1. 22:23

Jakarta

Indonesialaisen lentoyhtiö Sriwijaya Airin lento SJ182 katosi lauantaina lentotutkasta. Kone oli matkalla Indonesian pääkaupungista Jakartasta Pontianakiin Borneolle. Lento menetti ennen katoamistaan nopeasti korkeutta meren yllä.

Indonesian liikenneministeri kertoi lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa, että kadonneessa matkustajakoneessa oli 62 ihmistä. Lennolla oli 50 matkustajaa ja 12 lentohenkilökunnan jäsentä. Koneen uskotaan syöksyneen mereen.

Maan liikenneturvallisuuskomitea sanoo, että kaikki koneessa olleet olivat indonesialaisia.

Liikenneministerin mukaan kone on todennäköisesti pudonnut alas. Turman syystä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Sää oli koneen noustessa sateinen.

Indonesian merivoimat on lähettänyt laivoja paikalle, jonne koneen uskotaan pudonneen. Viranomaiset eivät kommentoineet, uskovatko he paikalta löytyvän eloonjääneitä.

Paikallisen pelastusviranomaisen mukaan merestä löytyi tavaraa ja jäänteitä, joiden uskotaan olevan turmakoneesta.

Kone oli hieman ennen katoamistaan noussut ilmaan Jakartan lähellä sijaitsevalta Soekarno-Hattan lentoasemalta.

Soekarno-Hattan lentokentälle perustettiin kriisikeskus, kun selvisi, että lentoyhtiön kone oli kadonnut tutkasta. Koneen epäillään syöksyneen mereen.­

Kone on Boeing, muttei käyttökiellossa ollut Max 8

Lentoja seuraavan Flightradar24:n mukaan kadonnut kone on mallia Boeing 737-500, ja se on ollut käytössä vuodesta 1994.

Flightradarin sivustolta näkyy, kuinka lennon seuranta on katkennut pian koneen ilmaannousun jälkeen Jaavanmeren yläpuolella. Kone ehti olla ilmassa vain muutamia minuutteja.

BBC:n ja Jakarta Postin tietojen mukaan viimeinen yhteydenotto lentokoneeseen saatiin kello 14.40 paikallista aikaa, eli noin viisi tuntia sitten.

Indonesian viranomaiset tutkivat laukkua, jossa uskotaan olevan koneen jäänteitä. ­

Flightradar-sivuston kartasta näkyy koneen lentoreitti.­

Maan liikenneministerin tiedottaja kertoi Reutersin mukaan, että lennonjohto Soekarno-Hattan kansainvälisellä lentokentällä Jakartassa oli kysynyt lentokapteenilta, miksi kone oli menossa luoteeseen odotetun reittinsä sijaan sekunteja ennen sen katoamista.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mikä äkillisen korkeuden pudotuksen aiheutti. Lentoturvallisuuden asiantuntijat painottavat, että useimmat lento-onnettomuudet ovat monen tekijän summa, joiden muodostuminen voi viedä kuukausia.

Myös vuonna 2018 Indonesiassa katosi lentokone, mutta tuolloin kyseessä oli Lion Air -yhtiön epäonninen Boeing 737 Max 8. Kone ehti lentää 12 minuuttia ennen kuin se syöksyi mereen. Turmassa kuoli 189 ihmistä.

Boeingin 737 Max 8 -koneen turmatutkinta on päässyt siihen vaiheeseen, että esimerkiksi American Airlines on alkanut taas lentää koneilla, kun lentokoneen MCAS-järjestelmän toiminnassa ilmenneet puutteet on saatu korjattua.

Lue lisää: Boeing ja Yhdysvaltojen oikeusministeriö sopuun 737 Max -koneiden turmatutkinnassa – lentokonevalmistaja maksaa 2,5 miljardin dollarin korvaukset

Päivitys 9.1.2021 kello 16.06: Päivitetty juttuun, että koneen uskotaan syöksyneen mereen, ei maahan, kuten jutussa aiemmin luki.

Päivitys 9.1.2021 kello 21.12: päivitetty uutta tietoa muun muassa matkustajista ja tilanteen etenemisestä.

Päivitys 9.1.2021 kello 22.22: Lisätty tieto merestä löytyneistä jäänteistä. joiden uskotaan olevan peräisin turmakoneesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?