EU ja Britannia pääsivät viimein kauppasopuun - Ulkomaat - Aamulehti

EU ja Britannia pääsivät viimein kauppasopuun, ja komission puheenjohtajalle se oli helpotus – Näin käännettä kommentoitiin Suomessa: ”Työ alkaa välittömästi”

EU-komissio ja Britannian pääministeri Boris Johnson kertoivat jouluaattona myöhään iltapäivällä, että osapuolet ovat saaneet neuvottelut onnistuneesti päätökseen.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskustelivat brexit-kauppasovusta Brysselissä 9. joulukuuta.

24.12.2020 16:39 | Päivitetty 24.12.2020 19:48

Bryssel/Lontoo/Helsinki

EU ja Britannia ovat päässeet kauppasopuun, vahvistavat neuvotteluosapuolet. Neuvottelujen takarajaa siirrettiin moneen kertaan, ja viimeiseen asti väännettiin muun muassa kalastuskiintiöistä.

– Kello ei enää tikitä, sanoi EU:n pääneuvottelija Michel Barnier tiedotustilaisuudessa torstaina.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen luonnehti sopimusta hyväksi, oikeudenmukaiseksi ja tasapuoliseksi. Hänen mukaansa EU:n kilpailusääntöjä noudatetaan jatkossakin ja Britannian kanssa tehdään vastaisuudessakin yhteistyötä muun muassa ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, energia-asioissa, turvallisuudessa ja liikennekysymyksissä.

Omaa oloaan von der Leyen kuvaili helpottuneeksi.

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin maa jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Sen takia ratkaisua haettiin kuumeisesti viime hetkiin saakka. Jos ratkaisua ei olisi syntynyt, Britannian ja EU:n välille olisi muodostunut tulliraja ja kaupankäynti olisi vaikeutunut huomattavasti rajamuodollisuuksien vuoksi.

Sopimus siirtyy seuraavaksi EU-maiden hyväksyttäväksi. Aikataulu on tiukka, sillä brexitin siirtymäkausi loppuu joulukuun viimeinen päivä.

Britanniassa parlamentti käsittelee EU-kauppasopimusta joulukuun 30. päivänä. Sekä ala- että ylähuoneen on määrä äänestää asiasta.

Näin sopimusta kommentoitiin Suomessa

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kirjoittaa Twitterissä, että Britannian ja EU:n kauppasopimus hyödyttää molempia osapuolia. Tuppurainen sanoo, että sopimus tuodaan eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman pian ennen vuodenvaihdetta.

Tuppuraisen mukaan jäsenvaltioille on tiedotettu neuvotteluista, mutta sopimusteksti on vielä käytävä kansallisesti läpi.

– Työ alkaa välittömästi. Sopimukselle tarvitaan sekä EU-jäsenmaiden neuvoston että Euroopan parlamentin hyväksyntä, Tuppurainen kirjoittaa.

Hänen mukaansa sekä Suomessa että EU:ssa tehdään kaikki, että sopimus on väliaikaisesti sovellettavissa heti ensi vuoden alusta.

Tuppurainen lisää, että vaikka sopimus saatiin, uusi suhde jää nykytilaa etäisemmäksi, eikä tilanne vastaa sisämarkkinoilla olemista. Heikennykseen erityisesti yritysten on hänen mukaansa oltava valmiita.

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kirjoittaa Twitterissä, että kyseessä on paras joululahja Iso-Britannialle ja EU:lle.

Meppi Laura Huhtasaari puolestaan kirjoittaa Twitterissä, että on parempi olla köyhä ja vapaa kuin varakas ja vanki.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen sanoo tiedotteessa, että sopimus tulee niin myöhään, että sen todellinen läpikäynti ja käsittely Euroopan parlamentissa on käytännössä mahdotonta.

– Prosessi ei näiltä osin ansaitse tyylipisteitä, mutta mielestäni on tärkeää, että sopuun on nyt vihdoin päästy, Virkkunen sanoo.

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin maa jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Ville Niinistö sanoo, että sopu on parempi kuin ei mitään sopua, mutta hänen mukaansa on muistettava brexitin olevan hirvittävä takapakki Euroopalle.

– Suurin takapakki se on tietenkin Britannialle itselleen. Sopu mahdollistaa tavaroiden liikkumisen lähes esteittä, mutta ihmisten, tiedon ja osaamisen liikkumiselle tulee merkittäviä esteitä. EU:n ja UK:n yhteistyö energiassa, opiskelijavaihdossa, tutkimuksessa nyt rajattua, hän kirjoittaa Twitterissä.

Britannian hallitus: ”Sopu on fantastinen uutinen”

Britannian hallitus puolestaan kertoi jouluaattona maan ottaneen takaisin kontrollin rahoistaan, rajoistaan, laeistaan, kaupastaan ja kalastusvesistään.

Britannian hallitus kuvailee tiedotteessaan, että sopu on fantastinen uutinen perheille ja kaupalle joka puolella Britanniaa. Tiedotteen mukaan kyseessä on ensimmäinen EU:n kanssa solmittu vapaakauppasopimus, joka perustuu nollatulleihin.

Britannian hallituksen mukaan sopu tarkoittaa, että maalla on täysi poliittinen ja taloudellinen itsenäisyys tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

Kaloista kiisteltiin loppumetreille saakka

BBC:n mukaan neuvotteluissa ilmeni viime hetken ongelma, joka koski kalastusta. Sopu oli ilmeisesti saatu aikaan yleistasolla, mutta aattopäivänä osapuolet hieroivat vielä yksityiskohtiin ja täytäntöönpanoon liittyviä seikkoja.

Uutistoimisto AFP:n ranskalaisen neuvottelulähteen mukaan sopua on viivästyttänyt Ranska ja sen presidentti Emmanuel Macron.

– Mitään ei tapahdu, jos neuvottelutulos ei miellytä ranskalaisia kalastajia, lähde sanoi.

Lue lisää: EU:n ja Britannian kauppasopu on ”kosketusetäisyydellä” – Johnsonin odotettiin kertovan sopimuksesta aamulla, mutta yksityiskohtia hiotaan vielä

Britannian pääministerin Boris Johnsonin odotettiin jo aattoaamuna pitävän lehdistötilaisuuden kauppasovusta, mutta sellaista ei järjestetty.

Johnsonin sijaan tiedotusvälineet seurasivat kuitenkin lähinnä pääministerin virka-asunnon Downing Street 10:n ovea sekä neuvotteluista irrallista jännitysnäytelmää, kun Downing Streetin kissa vaani virka-asunnon ulkopuolella tepastelevaa pulua.

Toivo Britannian ja EU:n kauppasovusta virisi keskiviikkona, kun useat kansainväliset mediat kertoivat neuvotteluiden edenneen loppumetreille.

Irlannin ulkoministeri ennusti sopua aaton aikana

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney kertoi aiemmin Irlannin yleisradioyhtiölle RTE:lle viime hetken esteestä sovun saamiselle. Hän uskoi kuitenkin, että sopimus saataisiin aikaiseksi aaton aikana.

EU:n ja Britannian yritykset löytää sovintoa kauppakysymyksissä jatkuivat läpi yön. Neuvotteluiden jatkumisesta kertoi Euroopan komission päätiedottaja Eric Mamer Twitterissä jouluaattona varhain alkuyöstä kello kahden jälkeen Suomen aikaa.

– Brexit-seuraajien kannattaa yrittää saada vähän unta tässä vaiheessa. Aamulla aloitetaan toivottavasti aikaisin, Mamer kirjoitti tviitissään.

Uutistoimisto AFP:n EU-lähteen mukaan Johnsonin ja Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin oli määrä sinetöidä sopimus puhelimitse. Johtajien oli mediatietojen mukaan määrä ottaa puhelinyhteys alun perin aamuyhdeksältä Suomen aikaa.

BBC:n toimittaja Laura Kuenssberg kertoi Twitterissä, että Johnson ja von der Leyen kävivät aatonaattona neljä erillistä puhelinkeskustelua kauppasopimuksen aikaan saamiseksi. Hänen mukaansa Britannia ja EU väänsivät yön aikana muun muassa yksittäisten kalalajien kalastuskiintiöistä.

– Siellä kiisteltiin määristä, mikä on huono signaali, yksi lähde kertoi AFP:lle.

Siirtymäaika tulossa päätökseensä vuodenvaihteessa

Neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä ovat medialähteiden mukaan viimeiseen asti olleet kalastus ja kilpailusäännöt.

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin Britannia jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Neuvotteluita on käyty EU-komission ja Britannian hallituksen kesken lähes koko vuoden ajan.

Niin brittipunta kuin Aasian pörssitkin ovat olleet kauppasopimusta ennakoiden nousussa torstaina.

Päivitys 24.12.2020 kello 17.42: Juttuun on päivitetty Suomesta eurooppaministerin ja EK:n tiedotteen kommentit kauppasovusta.

Päivitys 24.12.2020 kello 19.48: Päivitetty juttuun sovun kirvoittamia kommentteja Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut