EU:n ja Britannian kauppasopu on ”kosketusetäisyydellä” – Johnsonin odotettiin kertovan sopimuksesta aamulla, mutta yksityiskohtia hiotaan vielä - Ulkomaat - Aamulehti

EU:n ja Britannian kauppasopu on ”kosketusetäisyydellä” – Johnsonin odotettiin kertovan sopimuksesta aamulla, mutta yksityiskohtia hiotaan vielä

Britannian ja EU:n sopimusneuvottelut ovat loppusuoralla. Viimeiseksi kiistaksi jäi kalastus.

EU:n ja Britannian kauppasopu voi olla nyt lähellä. Kuvassa Britannian pääministeri Boris Johnson palaamassa virka-asunnolleen Downing Streetille 16. joulukuuta.

24.12.2020 9:58 | Päivitetty 24.12.2020 10:43

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Britannian ja Euroopan unionin sopimusneuvotteluissa on ilmennyt viime hetken ongelma, joka koskee kalastusta.

Conveyn mukaan kalastukseen liittyvistä asioista on saatu sopu yleisellä tasolla, mutta yksityiskohtia hiotaan yhä. Conveyn mukaan odotus on, että sopimus saadaan joka tapauksessa jouluaaton aikana.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin odotettiin kertovan mahdollisen sopimuksen sisällöstä kello 10 Suomen aikaa. Brittilehti The Guardian kertoi, että sitä ennen Johnson keskustelisi Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Britannian hallitus tiedotti keskiviikkoyönä, että Britannian ja Euroopan unionin kauppasopu on ”kosketusetäisyydellä”.

Johnson kertoi hallitukselle neuvottelutuloksesta myöhään keskiviikkoiltana ja kuvaili sen kunnioittavan kummankin osapuolen itsemääräämisoikeutta, The Guardian kertoo.

Lue lisää: Tapahtuuko joulun ihme? Toivo Britannian ja EU:n kauppasovusta viriää – useat mediat kertovat neuvotteluiden etenemisestä loppumetreille

”Ratkaisevat hetket käsillä”

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi keskiviikkoiltana, että käynnissä oli neuvottelujen viimeinen rutistus.

– Nyt on ratkaisevat hetket käsillä. Sovusta ilmoittaminen on kuitenkin vielä ennenaikaista, BBC:n EU-lähde kertoi.

Uutistoimisto Reuters uutisoi keskiviikkoiltana ranskalaislähteen sanoneen, että britit olisivat tehneet isoja myönnytyksiä neuvottelujen viimeisen kahden vuorokauden aikana etenkin kalastuksen suhteen.

Bloomberg puolestaan uutisoi keskiviikkona, että ”historiallisen brexitin jälkeisen kauppasopimuksen” runko on jo valmis. Neuvottelijat hiovat kuitenkin yhä yksityiskohtia.

Kipupisteet pysyneet samoina

Neuvotteluita käydään loppumetreillä korkeimmalla mahdollisella tasolla, ja Johnson ja von der Leyen ovat yhteydessä toisiinsa.

Neuvottelujen kipupisteet ovat olleet loppuun asti samat: tasapuoliset toimintaedellytykset eli reilu kilpailu, riidanratkaisu sekä kalastus.

Jo aiemmin näytti siltä, että kysymykset tulevien riitojen ratkaisemismenettelystä sekä reilusta kilpailusta EU:n sisämarkkinoilla pystyttäisiin sopimaan. Viimeiseksi ongelmakohdaksi jäi näin kalastus.

Neuvotteluissa on kiistelty viime hetkeen asti siitä, kuinka paljon EU-maiden kalastajien olisi mahdollista kalastaa jatkossa Britannian vesillä.

EU-eroa ajaneet brexiteerit lupasivat aikoinaan brittiäänestäjille, että Britannia kontrolloi jatkossa kokonaan omia kalavesiään. Neuvotteluissa haetaan kuitenkin kompromissia.

EU-maiden kalastajien saaliin arvoksi Britannian vesillä on arvioitu noin 650 miljoonaa euroa vuosittain.

Financial Times -lehden mukaan Britannia ehdottaa, että EU leikkaisi kokonaispotistaan 35 prosenttia kolmen vuoden aikana. EU:n tarjous on neljänneksen leikkaus kalastuksen kokonaispottiin. Osa kalalajeista jää prosenttiosuuden ulkopuolelle.

Britannian hallitus ei ole vahvistanut Johnsonin tarjousta. FT:n mukaan Britannia lähti neuvotteluihin 80 prosentin leikkausvaatimuksella.

Voitaisiin työstää läpi joulun

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier valotti neuvottelutilannetta EU-maiden suurlähettiläille ja europarlamentaarikoille tiistaina. Barnierin mukaan Britannian tarjous kalastuksesta ei ole hyväksyttävissä.

Irlannin pääministeri Micheál Martin kuvasi keskiviikkona, että näkökannat kalastuksesta ovat edelleen kaukana toisistaan. EU:n tarjous on 25 prosenttia kuuden vuoden siirtymäajalla, Martin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mikäli neuvotteluissa tulee läpimurto ennen joulua, Martinin mukaan EU on valmis jatkamaan sopimuksen työstämistä joulun läpi.

Barnier on sanonut aiemmin, että joulua edeltävä keskiviikko on neuvotteluissa kriittinen aikaraja.

Brexitin siirtymäaika päättyy vuodenvaihteessa. Jos kauppasopimusta ei ole, tarkoittaa se käytännössä tulleja ja kiintiöitä. Byrokratia lisääntyy joka tapauksessa, vaikka kauppasopimus saadaankin kasaan.

EU:n ja Britannian tuleva sopimus on hyväksyttävä EU-parlamentissa sekä Britannian parlamentissa. Alahuone on hälytystilassa sopimusta hyväksymään vaikka joulun välipäivinä.

EU-parlamentin antama aikaraja sopimuksen käsittelyyn umpeutui viime sunnuntaina. EU-parlamenttikin on kuitenkin edelleen varautunut nopeaan käsittelyyn. On silti hyvin epätodennäköistä, että EU-parlamentin hyväksyntää saadaan enää ennen vuodenvaihdetta.

Mikäli sopimusta ei ole saatu voimaan ennen vuodenvaihdetta, on mahdollista sopia sen soveltamisesta väliaikaisesti. Tähän tarvitaan EU-jäsenmaiden hyväksyntä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut