Kiinan toimet Hongkongissa saavat laajaa kansainvälistä kritiikkiä - Ulkomaat - Aamulehti

Kiinan toimet Hongkongissa saavat laajaa kansainvälistä kritiikkiä, EU vaatii säädöksen kumoamista

Britannia kutsui Kiinan suurlähettilään puhutteluun Hongkongin tilanteen takia.

Helena Wong (vas.), Wu Chi-wai, Andrew Wan ja Lam Cheuk-ting (oik.) antoivat haastatteluita 12. marraskuuta sen jälkeen, kun he olivat jättäneet eroilmoituksensa.

12.11.2020 17:37

Hongkong/Bryssel/Washington/Lontoo

Kiinan uusi säädös, jonka perusteella Hongkongin alueparlamentista on erotettu oppositioedustajia, herättää laajaa kansainvälistä kritiikkiä.

Säädöksen perusteella Hongkong voi erottaa edustajan ilman oikeuskäsittelyä, jos häntä pidetään uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Käytännössä parlamenttiedustaja voi menettää paikkansa, jos hän kieltäytyy hyväksymästä Kiinan valtaa Hongkongissa, kirjoittaa hongkongilaislehti South China Morning Post.

Britannia kutsui torstaina Kiinan suurlähettilään puhutteluun Hongkongin tilanteen takia. Britannia sanoo Kiinan rikkoneen kansainvälistä sopimusta uudella säädöksellä, jonka perusteella Hongkongin alueparlamentista erotettiin tiistaina neljä oppositioedustajaa.

Pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja sanoi, että Kiinan suurlähettiläs Liu Xiaoming oli kutsuttu ulkoministeriöön kuulemaan Britannian "syvä huoli viimeaikaisista toimista".

EU:n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell kutsuu EU-maiden puolesta julkaistussa lausunnossa Kiinan päätöstä mielivaltaiseksi ja katsoo sen heikentävän Hongkongin itsehallintoa entisestään. EU vaatii Kiinaa kumoamaan säädöksen ja palauttamaan erotetut edustajat tehtäviinsä.

USA uhkaa sanktioilla

Hongkongin entisen emämaan Britannian ulkoministerin Dominic Raabin mukaan uusi säädös rikkoo selvästi Kiinan ja Britannian yhteistä julistusta Hongkongin asemasta.

Yhdysvallat puolestaan on uhannut Kiinaa jälleen uusilla sanktioilla. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Robert O'Brienin mukaan Kiinan toimet osoittavat, että maa rikkoo kansainvälisiä sitoumuksiaan.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin sanoi torstaina, että Hongkongin asiat kuuluvat Kiinan sisäisiin asioihin, joihin ulkopuolisten ei tulisi puuttua.

Neljän edustajan erottamisen jälkeen alueparlamentin loput viisitoista oppositioedustajaa erosivat keskiviikkona protestiksi.

Kiinaa Hongkongissa edustava virasto tuomitsi opposition joukkoeron kutsuen sitä avoimeksi haasteeksi Kiinan valtaa vastaan.

Oppositio varoittaa tulevasta

Kiinan erityishallintoalue Hongkong on ollut entistä tiukemmin emämaan otteessa siitä lähtien, kun Kiina saattoi kesällä voimaan uuden turvallisuuslain.

Erottamisten ja eroamisten jälkeen 70 paikan alueparlamentissa on enää kaksi riippumatonta jäsentä, jotka eivät kuulu Kiinan leiriin.

Poliittisen analyytikon Willy Lamin mukaan Hongkongissa näyttää nyt käyttävän valtaa Kiinan kommunistinen puolue.

Kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinan hallintaan vuonna 1997, alueelle taattiin emämaata laajemmat vapaudet. Lam katsoo, että Hongkongin vapaudet ovat nyt vakavasti vaarantuneet.

Hongkongin kiinalaisen yliopiston luennoitsija Ivan Choy arvioi kiinamielisten käyttävän hyväkseen opposition puuttumista säätämällä useita ankaria lakeja.

Hongkongin alueparlamentti kokoontui torstaina ensimmäistä kertaa ilman oppositioedustajia. Edustajia saapui kuitenkin parlamenttitalolle, jossa he ripustivat esille Hongkongin hallintojohtajaa Carrie Lamia kritisoivan banderollin.

–  Hongkongilaiset, varautukaa pitkään, pitkään ajanjaksoon, jossa yhteiskunnassa on vain yksi ääni, sanoi demokratiamielinen edustaja Lam Cheuk-ting toimittajille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut