Tämä on tilanne Yhdysvalloissa: Biden kokoaa uutta hallintoa - Ulkomaat - Aamulehti

Trump kieltäytyy hyväksymästä häviötä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – Biden aloitti hallintonsa muodostamisen nimittämällä Valkoisen talon kansliapäällikön, tämä on tilanne Yhdysvalloissa

Vaalit hävinnyt istuva presidentti Donald Trump nähtiin julkisuudessa keskiviikkona ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun Joe Biden julistettiin vaalivoittajaksi lauantaina. Trump kiistää yhä vaalituloksen ja vakuuttaa, että vaalivoitto on vielä tulossa. Biden valmistautuu jo tulevaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump osallistui seppeleenlaskuun Yhdysvaltain veteraanipäivänä Arlingtonin sotilashautausmaalla 11. marraskuuta. Kyseessä oli Trumpin ensimmäinen julkinen esiintyminen sen jälkeen, kun Biden julistettiin presidentinvaalien voittajaksi lauantaina 7. marraskuuta.

12.11.2020 11:07

Aamulehti

Yhdysvalloissa demokraattiehdokas Joe Biden julistettiin presidentinvaalien voittajaksi viime lauantaina. Istuva presidentti Donald Trump ei ole hyväksynyt tulosta tai myöntänyt hävinneensä vaalit.

Trump toistaa väitteitä vaalivilpistä, vaikka syytösten tueksi ei ole esitetty todisteita. Vielä keskiviikkona Trump vakuutti Twitterissä, että vaalivoitto on vielä tulossa.

Niin Trump kuin hänen hallintonsakin ovat kieltäytyneet yhteistyöstä vallansiirron valmistelussa.

Osa republikaanipuolueen johtohahmoista on ilmaissut tukensa Trumpille, kuten myös presidentin lähipiiri. Ulkoministeri Mike Pompeo kommentoi tiistaina, että siirtymä Trumpin toiselle kaudelle tulee olemaan sulava. Senaatin republikaanien enemmistöjohtaja Mitch McConnell puolestaan on sanonut, että Trumpilla on täysi oikeus tutkia syytökset vaalivilpistä ja vaatia äänten uudelleenlaskentaa.

Trumpin kampanja on yrittänyt aloittaa oikeustoimia useissa osavaltioissa, joissa Trump on hävinnyt Bidenille. Trump on pyrkinyt käynnistämään oikeustoimia esimerkiksi Pennsylvanian osavaltiossa, jonka tulos osoittautui ratkaisevaksi. Asiantuntijat pitävät kuitenkin epätodennäköisenä sitä, että toimilla on vaikutusta vaalien lopputulokseen, kertoo BBC.

Osavaltioista Georgia on ilmoittanut, että osavaltion kaikkien 159 piirikunnan äänet lasketaan uudelleen. Ääntenlaskun odotetaan alkavan tällä viikolla ja sen on määrä valmistua 20. marraskuuta mennessä.

CNN:n mukaan Bidenin ja Trumpin välinen ero osavaltiossa on 0,3 prosenttiyksikköä, kun äänistä on laskettu 99 prosenttia. Demokraattien presidenttiehdokkaat eivät ole olleet voitokkaita Georgiassa lähes 30 vuoteen.

Kävi Georgian suhteen miten tahansa, osavaltion valitsijamäärä ei vaikuta vaalien lopputulokseen.

Biden valmistautuu kauteen

Samaan aikaan, kun Trump vakuuttelee yhä voittavansa vaalit, Biden valmistautuu tulevaan presidenttikauteen ja on aloittanut hallintonsa kokoamisen. Yhdysvaltalaismedia kertoi keskiviikkona Bidenin valinneen Valkoisen talon kansliapäälliköksi Ronald Klainin. Lisää nimityksiä odotetaan olevan luvassa lähipäivinä.

Ääntenlasku jatkuu edelleen muutamissa osavaltioissa. Esimerkiksi CNN:n mukaan Biden on saanut yli viisi miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump. Lisäksi CNN:n laskurin mukaan Bidenilla on 279 valitsijaa, kun taas Trump on kerännyt taakseen 217 valitsijaa. Voittoon vaadittiin 270 valitsijaa.

Trumpia on kritisoitu siitä, että hän pyrkii toiminnallaan heikentämään luottamusta Yhdysvaltain vaalijärjestelmään ja kieltämään Bidenin voiton esittämällä väitteitä vaalivilpistä ilman minkäänlaisia todisteita. Esimerkiksi teki selvityksen, jonka mukaan todisteita huijauksesta ei ole löytynyt.

Keskiviikkona Trump osallistui seppeleenlaskutapahtumaan Arlingtonin sotilashautausmaalla Yhdysvaltain Viringiniassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Trump nähtiin julkisuudessa vaalituloksen varmistumisen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut