Armenian ja Azerbaidzhanin välillä on sovittu totaalisesta tulitauosta Vuoristo-Karabahiin – AFP: Armenian pääkaupungissa mielenosoittajia on tunkeutunut hallintorakennukseen - Ulkomaat - Aamulehti

Armenian ja Azerbaidzhanin välillä on sovittu totaalisesta tulitauosta Vuoristo-Karabahiin – AFP: Armenian pääkaupungissa mielenosoittajia on tunkeutunut hallintorakennukseen

Armenian pääministeri Nikol Pashinjan kertoi Facebookissa erittäin vaikeasta päätöksestä.

Vuoristo-Karabahin alueelle on sovittu tulitauosta. Armenia ja Azerbaidzhan ovat vuosikausia kiistelleet alueen hallinnasta. Taistelut maiden välillä leimahtivat syyskuun lopussa. Kuvassa tuhoja Shushin kaupungissa.

10.11.2020 7:26

Jerevan/Helsinki

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo, että Armenian ja Azerbaidzhanin välillä on sovittu "totaalisesta tulitauosta" Vuoristo-Karabahin alueella. Uutistoimisto AFP:n mukaan Putin kertoi Armenian pääministeri Nikol Pashinjanin ja Azerbaidzhanin presidentti Ilham Alijevin allekirjoittaneen julkilausuman. Asiasta kertoo myös uutistoimisto Reuters.

Tauon on ollut tarkoitus alkaa puoliltaöin Moskovan aikaa. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän on määrä lähettää joukkoja alueelle edistämään prosessia.

AFP uutisoi aiemmin Armenian pääministeri Pashinjanin kertoneen Vuoristo-Karabahin sodan päättävästä sopimuksesta. Tass uutisoi tämän kertoneen julkilausumasta.

Armenia ja Azerbaidzhan ovat vuosikausia kiistelleet Vuoristo-Karabahin alueen hallinnasta. Taistelut maiden välillä leimahtivat syyskuun lopussa.

Armenian Pashinjan kuvaili tehneensä kivuliaan sopimuksen Azerbaidzhanin ja Venäjän kanssa Vuoristo-Karabahin sodan päättämiseksi.

Pashinjan kertoi asiasta Facebookissa julkaistussa lausunnossa. Hän kuvailee liikettä sanoinkuvaamattoman kivuliaaksi hänelle itselleen ja koko kansalle. Pääministeri kertoo päätöksen olleen erittäin vaikea. Hän kertoi Tassin mukaan tehneensä perusteellisen analyysin tilanteesta.

Azerbaidzhanin presidentti Alijev kuvaili televisiolähetyksessä, että Pashinjan painostettiin allekirjoittamaan dokumentti. Alijev kuvaili, että Armenia olisi joutunut taipumaan. Hän lisäsi myös, että Azerbaidzhanin ja Venäjän liittolainen Turkki tulee olemaan mukana tulitauon toteutuksessa.

AFP kertoo, että Pashinjanin ilmoituksen jälkeen Armenian pääkaupungissa Jerevanissa maan hallintorakennuksilla on nähty vihaisia mielenosoittajia. Uutistoimiston mukaan paikalla on tuhansia ihmisiä. Satoja on tunkeutunut hallintorakennukseen ja tuhonnut toimistoja sekä rikkonut ikkunoita.

Venäläiskopteri ammuttiin aiemmin alas

Aiemmin maanantaina venäläinen sotilashelikopteri ammuttiin alas Armeniassa lähellä Azerbaidzhanin rajaa.

Azerbaidzhanin ulkoministeriö julkaisi maanantai-iltana lausunnon, jossa se myönsi ampuneensa helikopterin alas ja pyysi tapahtunutta anteeksi. Azerbaidzhanin mukaan alas ampuminen oli vahinko eikä sitä ollut suunnattu Venäjää vastaan.

Venäjällä on Armeniassa sotilastukikohta, mutta maa on ollut väleissä myös Azerbaidzhanin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos