Theresa May ehdottaa EU:lle brexit-takarajan siirtämistä kesäkuun loppuun - Ulkomaat - Aamulehti

Theresa May ehdottaa EU:lle brexit-takarajan siirtämistä kesäkuun loppuun

Aiemmin kerrottiin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin tarjoavan Britannialle vuoden jatkoaikaa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk antaisi brexitille vuoden lisäaikaa.

5.4.2019 8:38 | Päivitetty 5.4.2019 11:55

Britannian pääministeri Theresa May kirjoitti perjantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille pyytäen EU:lta brexitin viivyttämistä 30. kesäkuuta saakka. Hän kertoi kuitenkin toivovansa, että Britannia voisi lähteä EU:sta aiemmin jotta maan ei tarvitsisi osallistua EU:n parlamenttivaaleihin.

Britannian pitäisi näillä näkymin lähteä EU:sta ensi viikon perjantaina, mutta May oli pakotettu etsimään lisäaikaa sen jälkeen kun Britannian erimielinen parlamentti ei hyväksynyt hänen neuvottelemaansa erosopimusta.

"Britannia ehdottaa tämän ajanjakson loppumista 30. kesäkuuta", May sanoi kirjeessä. Näin pitkä aika merkitsisi sitä, että maan tulisi osallistua EU:n parlamenttivaaleihin.

May sanoi Britannian valmistautuvan vaaleihin, vaikka toiveena on, että sopuun brexitistä päästäisiin aiemmin.

Tusk ehdottaa vuoden jatkoaikaa

Aiemmin perjantaina muun muassa BBC kertoi johtavaan EU-lähteeseen viitaten, että EU:n Tusk ehdottaa Britannialle vuoden pituista "joustavaa" jatkoaikaa brexitille.

Tuskin suunnitelman mukaan Britannia voisi lähteä EU:sta jo aiemminkin, mikäli parlamentti hyväksyy Mayn neuvotteleman sopimuksen. Ensi viikolla huippukokouksen pitävien EU-johtajien olisi kuitenkin hyväksyttävä tämä.

Britannian konservatiivien ja opposition työväenpuolueen on määrä jatkaa brexit-neuvotteluja myöhemmin.

Oikeusministeri Geoffrey Cox kertoi BBC:lle, että mikäli neuvottelut epäonnistuvat, brexit viivästyy "todennäköisesti pitkälle".

Britannian pitäisi erota EU:sta ensi viikon perjantaina, koska parlamentti ei ole hyväksynyt Mayn sopimusta.

Pääministerin toimiston mukaan neuvottelut Mayn konservatiivien ja työväenpuolueen kanssa olivat olleet "tuottoisia" ja ne jatkuvat perjantaina.

Sopimukseton ero yritetään välttää

Mayn mukaan brexitin viivästyttäminen lisää on tarpeen, jotta Britannia voisi välttää sopimuksettoman eron. Sopimukseton ero toisi sekä EU:n että brittiparlamentaarikkojen mukaan monia ongelmia liike-elämälle ja satamille.

Parlamentin jäsenet haluavat kuitenkin viivästyksen olevan mahdollisimman lyhyt.

Tämän toteuttaakseen Mayn ja työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin pitäisi saada aikaan sopimus, jota ehdottaa parlamentille ennen 10. huhtikuuta pidettävää EU:n huippukokousta. Kokouksessa EU päättää lisäajan antamisesta Britannialle.

Mikäli sopimusta ei synny, parlamentti saa päättää, miten edetä.

Cox sanoi BBC:lle, että eräs vaihtoehto olisi hyväksyä mikä tahansa viivästys minkä EU tarjoaa. Kyseessä olisi todennäköisesti "pitempi aika kuin vain muutama viikko tai kuukausi".

EU-johtajat ovat erimielisiä siitä, minkälaista brexitin viivästymistä briteille tulisi tarjota – jos minkäänlaista.

EU on aiemmin ilmoittanut, että Britannian pitää päättää 12. huhtikuuta mennessä, asettaako se ehdokkaita toukokuussa pidettäviin EU:n parlamenttivaaleihin. Ilman tätä brexitin pitkittäminen lisää olisi mahdotonta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos