Britannia sulkee rajat matalapalkkaiselle EU-työvoimalle - Ulkomaat - Aamulehti

Britannia sulkee ensi vuonna rajat matalapalkkaiselle EU-työvoimalle – Näin maahan haluavat pisteytettäisiin

Myös opiskelemaan haluavien vaatimukset kiristyvät. Työntekijäjärjestöt ovat huolissaan työvoimapulasta ravintoloissa, hoitokodeissa ja rakennuksilla.

Rajat nousevat. Isoon-Britanniaan töihin haluava tarvitsee jatkossa korkean koulutuksen ja hyvät tulot.­

19.2.2020 11:56

Britannian sisäministeriö on julkistanut suunnitelman siitä, millä ehdoilla EU-maan työntekijä voi tulla töihin Britanniaan. Pisteytykseen perustuva järjestelmä koskisi suomalaisia ja muita EU-kansalaisia siirtymäajan jälkeen ensi vuoden alusta lähtien.

Kaikille työntekijöille perusvaatimus on, että heillä on työtarjous, kyseiseen työhön vaadittavat taidot ja he puhuvat englantia. Näistä asioista saa 50 pistettä, ja työviisumia voi hakea 70 pisteellä.

Lisäpisteitä toisivat vähintään 25 600 punnan eli reilun 30 000 euron vuosipalkka, tohtorintutkinto tietyistä aineista tai ammatti listatuilla aloilla, joiden tekijöistä on pulaa.

Esimerkiksi pienipalkkainen toimintaterapeutti tai matematiikan tohtori voisi tulla maahan, mutta itseään työllistävä putkiasentaja tai rakennustyöläinen ei pääsisi Britanniaan.

Ammattitaidon alin vaatimus vastaisi ylioppilastasoa. Muusikot ja urheilijat saisivat viisumin esiintymisiä ja kilpailuita varten.

Ei koske maassa olevia

Uudet määräykset eivät koske EU-kansalaisia, jotka ovat jo maassa tai muuttavat tämän vuoden aikana ja hakevat oleskelulupaa. Sisäministeriön arvion mukaan 70 prosenttia nykyisestä EU-työvoimasta ei täyttäisi uusia vaatimuksia.

Vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyy siirtymäajan jälkeen, koska maa jättää EU:n sisämarkkinat. Konservatiivinen puolue lupasi joulukuun vaalien ohjelmassaan uuden pisteytysjärjestelmän maahanmuuton valvomiseksi.

Sisäministeri Priti Patel uskoo, että uusi järjestelmä vähentää maahanmuuttajien määrää ja tuo korkeasti koulutettuja työntekijöitä.

– Me houkuttelemme terävimmät ja parhaat ympäri maailmaa, vahvistamme taloutta ja yhteisöjämme ja vapautamme maan täyden potentiaalin, hän totesi lausunnossaan.

Esitys herättää huolta

Elinkeinoelämän kattojärjestö CBI on tyytyväinen siihen, ettei ammattitaitoisten työntekijöiden viisumeiden määrälle ole asetettu kattoa ja että minimipalkkavaatimusta on nostettu aiemmin suunnitellusta.

CBI:n mukaan ulkomailta palkkaaminen tai investointi Britannian työvoiman taitojen kohottamiseen ja uuteen teknologiaan eivät ole vaihtoehtoja, vaan talous tarvitsee molempia.

– Joillakin sektoreilla yritykset ihmettelevät, kuinka ne värväävät ihmisiä, joita tarvitaan yritysten pyörittämiseen. Kun työttömyys on jo alhaisella tasolla, hoito-, rakennus-, hotelli- ja ravintola- ja elintarvikealat saattavat kokea eniten vaikutuksia, CBI:n kannanotossa todetaan.

Myös maataloustuottajien järjestö NFU on ilmaissut huolensa järjestelmästä. Kausiluontoista työvoimaa voitaisiin uusien määräysten mukaan palkata 10 000 henkeä vuosittain. Tällä hetkellä sadonkorjuu- ja muihin kausitöihin on tullut 60 000–70 000 henkeä.

Turistit voivat tulla Britanniaan ensi vuonnakin ilman viisumia ja olla maassa enintään kuusi kuukautta. Pelkällä EU-maan henkilökortilla matkustamiselle tehdään kuitenkin loppu.

Britanniaan opiskelemaan aikoville määräykset kiristyvät. Heillä on oltava tarjous hyväksytystä opinahjosta, heidän täytyy osata englantia ja osoittaa se, että he pystyvät tulemaan toimeen taloudellisesti.

Nettomaahanmuutto EU:sta Britanniaan on jo tasaisesti vähentynyt kesän 2016 EU-kansanäänestyksestä lähtien. Se sijaan kasvussa on ollut maahanmuutto EU:n ulkopuolelta, mitä Britannia on voinut jo säädellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?