Kiinan juanin kurssi alimmillaan lähes kymmeneen vuoteen – Kansanpankki syyttää laskusta talouspakotteita - Ulkomaat - Aamulehti

Kiinan juanin kurssi alimmillaan lähes kymmeneen vuoteen – Kansanpankki syyttää laskusta talouspakotteita

Yhdysvaltojen dollarilla saa nyt noin 7 juania. Kiinan kansanpankki sanoo, että valuuttakurssin lasku on seurausta talouspakotteista.

Juanin valuuttakurssi on nyt noin 7 juania yhdysvaltojen dollaria kohden.

5.8.2019 16:53 | Päivitetty 6.8.2019 12:25

Kiinan valuutta juan saavutti alimman tason sitten vuoden 2010.

Juan (renminbi) on heikentynyt valuuttamarkkinoilla. Valuutan kurssi on nyt noin 7 juania yhdysvaltojen dollaria kohden. Yhdellä eurolla saa lähes 7,8 juania.

Kiinan juan laski 1,4 prosenttia sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump järkytti rahoitusmarkkinoita vannomalla määräävänsä 10 % tullimaksun Kiinan 300 miljardin dollarin arvoiseeen vientiin syyskuun alusta alkaen.

Presidentti Trumpin ilmoitus rikkoi noin kuukauden mittaisen tauon maiden välillä kytevässä taloussodassa.

Aikaisemmin juanin valuuttakurssi on tippunut vastaavanlaiseen tasoon 2008 finanssikriisin jälkiseurauksena. Analyytikot olettavat valuutan heikkenevän edelleen Yhdysvaltojen ja Kiinan epävakaan tilanteen seurauksena.

Valuuttapolitiikka ei muutu?

Kiinan kansanpankki on kommentoinut olevansa luottavainen siihen, että juan saadaan pysymään vakaana. Kiinan kansanpankki osoitti juanin laskun syyksi tullimaksut ja vientiin kohdistuvan protektionismin.

Kansanpankki kommentoi, ettei Kiinan valuuttapolitiikka muutu juanin heikentymisen myötä. Pankki ilmoitti silti tekevänsä välttämättömät toimenpiteet keinottelua vastaan varmistaakseen vakaan valuuttakurssin.

Kansanpankin varajohtaja Chen Yulu kertoi, että Kiina aikoo keskittyä alueellisten taloudellisten riskien ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen. Kiina aikoo alentaa etenkin pienten yritysten rahoituskustannuksia.

Juan kauppasodan aseena?

Kiinaa on syytetty valuuttakurssilla keinottelusta ja valuutan käyttämisestä aseena Yhdysvaltojen kanssa käytävissä kauppaneuvotteluissa.

Capital Economics -tutkimusyhtiön ekonomisti Julian Evans-Pritchard kommentoi, että kansanpankki on yrittänyt välttää kauppaneuvotteluiden epäonnistumista Yhdysvaltojen kanssa sallimalla valuutan heikentymisen.

Kansainväliset rahoitusmarkkinat järkyttyivät 2015, kun Kiina devalvoi juania 2 prosenttia, ja maan talous hidastui. Kiina käytti silloin noin biljoona dollaria valuuttavarantoja vakauttaakseen juanin kurssin.

Huhtikuussa yhdysvaltalainen mediayhtiö Bloomberg uutisoi, että Kiina pohtii devalvaatiota vastaukseksi Trumpin uhittelulle.

Devalvaatio voisi vähentää kaupparajoitteiden tuomaa tappiota, mutta aiheuttaa Kiinalle myös huonoja seurauksia. Se voisi lisätä esimerkiksi Kiinan yritysten ulkomaisen velan taakkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos