Tutkija USA:n ja Kiinan kauppasodasta: Loppua ei näy – Kiinalla yksi merkittävä etu - Ulkomaat - Aamulehti

Tutkija USA:n ja Kiinan kauppasodasta: Loppua ei näy – Kiinalla yksi merkittävä etu

Kumpikaan osapuoli ei ole selvästi voitolla, mutta Kiinalla on varaa odottaa USA:n seuraaviin vaaleihin saakka, arvioi yhdysvaltalainen tutkija.

6.8.2019 20:19 | Päivitetty 6.8.2019 20:35

Puolitoista vuotta kestäneessä Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppasodassa ei ole näköpiirissä selvää voittajaa. Näin toteaa kauppasuhteita tutkinut, Georgia State Universityn valtiotieteiden apulaisprofessori Charles Hankla tutkijoiden kirjoittamassa The Conversation -verkkojulkaisussa.

Viime viikolla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti uusista tulleista, jotka kohdistuisivat tuotteisiin, joista ei vielä makseta tulleja. Uuden 10 prosentin tullin kohteena on 300 miljardin arvoinen tuonti. Kiina vastasi maanantaina alentamalla valuuttansa hallinnollista ohjauskurssia.

– Kauppapolitiikkaa tutkineena olen toistuvasti nostanut esiin, että vapaakauppa on positiivinen summapeli – missä kaikki siis voivat hyötyä – eikä nollasummapeli, kuten Trump tuntuu uskovan”, Hankla sanoo.

– Silti, yhden maan näkökulmasta, kauppasodan aloittaminen voi olla perusteltua, jos lopputulos kääntää kaupan ehtoja sille myönteisiksi. Tällainen voitto on saavutettavissa vain, jos maalla on enemmän neuvotteluvipuvoimaa kuin vastustajallaan, eli toisin sanoen se kykenee tuottamaan enemmän kipua vastustajalleen kuin mitä se itse tulee kärsimään.

Tämän määritelmän kautta selvää voittajaa ei Hanklan mukaan kuitenkaan voida julistaa, eikä selvää ole, että kumpi osapuoli kestää kauppasotaa vielä pidempään.

Kauppasodan vaikutukset tuntuvat Yhdysvalloissa

Kiinan talouskasvu on hidastunut, mutta virallisten tilastojen mukaan kasvu on yhä 6,2 prosenttia eli Kiina on yksi maailman nopeimmin kehittyvistä talouksista. Kiinan kannalta huolestuttavaa kuitenkin on, että monet ulkomaiset yritykset ovat alkaneet kauppasodan seurauksena harkita tuotantonsa siirtämistä Kiinasta muihin maihin.

Samaan aikaan kauppasodan vaikutukset tuntuvat yhä laajemmin myös Yhdysvalloissa. Hanklan mukaan ne tuntuvat etenkin maataloudessa, vaikka muutoin maan työllisyys- ja talouskehitys on ollut hyvää.

Yhdysvallat on aiemmin jo julkistanut 16 miljardin dollarin tukipaketin maanviljelijöille. Ensimmäisten tukimaksujen on määrä alkaa nyt elokuun puolivälissä. Maanantaina Kiina kuitenkin päätti lopettaa kaikkien yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden ostot. Ohje koskee myös Kiinan valtionyhtiöitä.

– Tämä on jälleen yksi naula arkkuun. Se, että tämä näyttää menevän yhä vain huonommaksi eikä yhtään paremmaksi, on todella huolestuttavaa”, soijapapuviljelijä Tyler Stafslien kertoi Yahoo Financelle maanantaina.

Kiinalla on aikaa odottaa

Kiinaan suuntautuvasta maatalousviennistä Yhdysvalloille merkittävin tuote on soijapapu. Soijan vienti vastaa arvoltaan noin puolesta koko Yhdysvaltain maatalousviennistä. Kiina on aiemmin lisännyt soijan ostoja kauppaneuvottelujen ”tulitaukosopimusten” osana.

Lisäksi Hankla huomauttaa, että maanviljelijät ovat olleet Trumpille yksi huomattava tukiryhmä.

Vaikka selvää voittajaa ei nyt ole näköpiirissä, Kiinalla on Hanklan mukaan yksi merkittävä etu: se voi odottaa Trumpin presidenttikauden päättymistä, sillä tulleille ei ole Yhdysvalloissa molempien mahtipuolueiden, demokraattien ja republikaanien yhtenäistä tukea.

– Koska tullit kytkeytyvät niin vahvasti Trumpin henkilöön, Kiinan hallinnolla on varaa odottaa uutta presidenttiä. Jos demokraatti voittaa vuoden 2020 vaalit, hän todennäköisesti jatkaa tiukempaa Kiina-linjaa kuin Trumpin edeltäjä, mutta todennäköisesti hän ei jaa nykyisen presidentin mieltymystä rankaiseviin ja jyrkkiin tulleihin, Hankla toteaa The Conversation -verkkojulkaisussa.

– Lopputulemana Kiinalla on enemmän hävittävää tässä kauppasodassa. Mutta Yhdysvaltojen neuvotteluasema on poliittisesti haavoittuvampi. […] Koska kumpikaan puoli ei ole selvästi voitolla tai tappiolla, me emme todennäköisesti ole nähneet tämän konfliktin loppua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut