Matti Vanhanen pitää brexitin toteutumista varmana - Ulkomaat - Aamulehti

Matti Vanhanen pitää brexitin toteutumista varmana – "Uuden kansanäänestyksen todennäköisyys on todella alhainen"

Matti Vanhanen pitää spekulointia uudella kansanäänestyksellä turhana. Brexit toteutuu hänen mukaansa tavalla tai toisella ensi keväänä.

13.11.2018 21:50

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) ei vielä halua arvioida tiistain uutista siitä, että Britannian ja EU:n neuvottelijat olisivat saaneet aikaan sopimusluonnoksen Britannian EU-erosta.

Sopimuksen viimeistely on kestänyt pitkään, vaikka suuri osa sopimuksen ehdoista on ollut valmiina jo jonkin aikaa. Avainkysymyksenä on ollut etenkin se, millainen asema Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla on jatkossa, kun EU:n ulkoraja siirtyy sinne Britannian erottua. Ratkaistavina on ollut muun muassa tullikysymyksiä.

–Sopimusta on vielä mahdotonta arvioida, koska ei ole tietoa esimerkiksi siitä, miten Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymys on ratkaistu. EU:n puolella on ollut neuvotteluissa kynnyskysymyksiä, ja niistä yksi on juuri tämä raja-asia, Vanhanen totesi tiistai-iltana.

Vanhanen pitää kuitenkin varmana, että brexit toteutuu tavalla tai toisella eikä uutta kansanäänestystä Britanniassa järjestetä.

–Uuden äänestyksen todennäköisyys on todella, todella alhainen. Päätös brexitistä on tehty, ja ero toteutuu keväällä, oli sopimusta tai ei, Vanhanen sanoo.

Britannian pääministeri Theresa May kutsui heti tiistai-iltana hallituksen ministereitä kuulemaan alustavan sopimusluonnoksen sisällöstä. Seuraavaksi vuorossa on EU-maiden suurlähettiläiden kokous Brysselissä.

Erosopimus pitää lopullisesti hyväksyttää EU:n ja Britannian parlamenteissa, jonne se etenee ylimääräisestä huippukokouksesta. Kritiikkiä sille odotetaan erityisesti osalta brittiparlamentin edustajista.

Brittien EU-eron on määrä astua voimaan ensi maaliskuun lopussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos