Meriä pilaava muovijäte on peräisin näistä kymmenestä joesta - Ulkomaat - Aamulehti

Hätkähdyttävä tutkimustieto: Meriä pilaava muovijäte on peräisin näistä kymmenestä joesta

Merten muovijäte on maailmanlaajuinen ongelma.

30.12.2017 16:43

Saksalainen tutkimustieto kertoo, että peräti 90 prosenttia merten muovista on peräisin vain kymmenestä suuresta joesta.

Niistä kahdeksan on Aasiassa ja kaksi Afrikassa. Joet ovat Jangtse, Indus, Keltainenjoki, Haijoki, Niili, Ganges, Helmijoki, Amur, Niger ja Mekong.

Näin arvioi Suomen ympäristökeskuksen SYKEn saksalainen tutkimuskumppani UFZ.

Tieto on tärkeä, jotta voidaan ryhtyä käytännön toimiin ongelman ratkaisemiseksi.

Yhteistä näille joille on, että niiden varsilla asuu satoja miljoonia ihmisiä, mutta jätteiden kerääminen tai kierrätys on olematonta.

Jos muovin päätyminen näihin jokiin pystytään edes puolittamaan, koko maailman muovijätteen määrä vähenisi 37 prosenttia.

Miljoonia tonneja muovia

Tilanteen korjaamiseksi on välttämätöntä parantaa näiden alueiden jätehuoltoa ja ihmisten tietoisuutta asiasta. Taloudellisen avun lisäksi tarvitaan myös poliittista tahtoa ongelman ratkaisemiseksi.

Joka vuosi miljoonia tonneja muovia päätyy meriin. Muovin osuuden arvellaan olevan 60–80 prosenttia kaikista merissä olevista jätteistä.

Merten muovijäte on maailmanlaajuinen ongelma, jonka ekologisia seurauksia ei vielä täysin tunneta.

Tiedetään, että merissä oleva muovi vaikuttaa satojen lajien elämään, kun eläimet luulevat muovia ravinnoksi ja syövät muovia.

Suuri osa siitä päätyykin lintujen ja kalojen ruoansulatukseen. Muovinsiruja on löytynyt jopa merenpohjan eliöistä.

Muovinkappaleet tarttuvat myös eläimiin kiinni ja kiristävät sekä kuristavat niitä hengiltä.

Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa on osoitettu, että vedessä erittäin pieniksi nanopartikkeleiksi hajoavat muovihituset etenevät ravintoketjussa ja osa päätyy aina kalojen aivoihin saakka. Kalan aivoihin kertyvät muovihiput vaikuttavat niiden käyttäytymiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut