Ennätyksellisen korkea tulvavesi valtasi Venetsian – Pormestari julisti kaupunkiin hätätilan: "Tämä on seurausta ilmastonmuutoksesta" - Ulkomaat - Aamulehti

Ennätyksellisen korkea tulvavesi valtasi Venetsian – Pormestari julisti kaupunkiin hätätilan: "Tämä on seurausta ilmastonmuutoksesta"

Tulvavesi nousi korkeimmillaan 1,87 metriin, mikä on korkein mittaustulos 53 vuoteen.

Ihmiset väistivät vettä kävelemällä penkkien päällä Venetsiassa.

13.11.2019 15:29

Italian Venetsiassa pormestari Luigi Brugnaro julisti kaupunkiin hätätilan tulvaveden takia. Vesi nousi toiseksi korkeimmalle lähes satavuotisen mittaushistorian aikana, kertoi AFP.

Vesi nousi Pyhän Markuksen aukiolle ja tulvi keskiajalla rakennettuun Pyhän Markuksen tuomiokirkkoon, joka on kaupungin päänähtävyyksiä. Useat kaupungin kadut ja aukiot jäivät veden alle.

Kaksi ranskalaisturistia kertoi AFP:lle joutuneensa uimaan tulvavedessä. Turisteja hotelleille kuljettaneet vesitaksit auttoivat asiakkaitaan kömpimään hotelleihin ikkunoista, kun sisääntuloportaat olivat jääneet veden alle.

Venetsiassa vesi nousi korkeammalla viimeksi vuonna 1966, 1,94 metriin.

"Acqua alta" eli vuorovesien nostattama tulva on kanaalikaupungissa lähes jokasyksyinen ilmiö. Tällä hetkellä vesi on kuitenkin ennätyksellisen korkealla, ja pormestari varoitti sen aiheuttavan korjaamattomia tuhoja historiallisessa kaupungissa.

– 1,87 metri tarkoittaa parantumatonta haavaa kaupungille. Tilanne on dramaattinen, ja pyydämme hallitukselta apua. Kustannukset nousevat korkealla, Brugnaro sanoi.

Tulvaveden nousua kaupungilla seurannut Brugnaro nimesi epäröimättä syyn tilanteelle.

– Tämä on seurausta ilmastonmuutoksesta.

Venetsian pormestari Luigi Brugnaro seurasi tulvaveden nousua tiistai-iltana Pyhän Markuksen aukiolla.

Vesi täytti historiallisen kirkon

Tulvavesi nousi korkeimpaan huippuunsa myöhään tiistai-iltana. Kaupungin matalimpiin alueisiin kuuluvalla Pyhän Markuksen aukiolla oli yli metri vettä.

Vesi tulvi myös aukiolla sijaitsevaan Pyhän Markuksen tuomiokirkkoon. Kirkon johtokunnan jäsen Pierpalo Campostrini kertoi uutistoimisto AFP:lle, että koko kirkon historian aikana vesi on tulvinut rakennukseen viisi kertaa. Kirkkoa alettiin rakentamaan vuonna 828 ja se avattiin yleisölle vuonna 1094.

Kolme näistä tulvimiskerroista on Campostirinin mukaan tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana, viimeksi lokakuussa 2018. Kirkon kärsimistä vahingoista ei ollut tietoa, mutta kaupungin mukaan kirkko vanheni päivässä 20 vuotta.

Vuodesta 2003 lähtien Venetsiaan on ollut rakenteilla 78 tulvaporttia, jotka suojaisivat vedennousulta. Projekti on viivästynyt hinnanylitysten ja skandaalien takia.

Italiassa on satanut rankasti alkuviikosta ja etenkin maan eteläosissa on ollut tulvia. Taranto, Brindisi ja Euroopan tämän vuoden kulttuuripääkaupunki Matera sulkivat kouluja sään takia. Materassa hirmumyrsky kaatoi puita ja vahingoitti useita rakennuksia.

Nainen katseli tulvaveden alle jäänyttä katua Venetsiassa, jossa vesi nousi 1,87 metriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: