Pohjoiskorealainen sotilas loikkasi viime yönä Etelä-Koreaan – luvattomat rajanylitykset harvinaisia - Ulkomaat - Aamulehti

Pohjoiskorealainen sotilas loikkasi viime yönä Etelä-Koreaan – luvattomat rajanylitykset ovat harvinaisia

Eteläkorealainen ja amerikkalainen sotilas seisovat vartiossa Panmunjomin rajakylässä Etelä- ja Pohjois-Korean rajalla. Raja on niin tiukasti vartioitu, että loikkaukset tätä kautta ovat harvinaisia.

1.8.2019 10:46

Pohjoiskorealainen sotilas on loikannut viime yönä Etelä-Koreaan.

Etelä-Korean armeija otti miehen kiinni juuri ennen keskiyötä paikallista aikaa keskiviikkoiltana. Mies ilmaisi halunsa loikata etelään.

Eteläkorealaiset havaitsivat tuntemattoman sotilaan lämpökamerassa liikkumassa etelään Imjin-joen lähellä Koreat erottavalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Eteläkorealaissotilaat löysivät keskiviikkona myös ruumiin demilitarisoidun vyöhykkeen läheltä. Hänen epäillään olevan pohjoiskorealainen siviili.

Ruumis löytyi Imjin-joesta ja on ilmeisesti ollut kuolleena ainakin kaksi viikkoa.

Maanantaina Etelä-Korea puolestaan palautti rajan yli kolme pohjoiskorealaista, jotka tulivat Etelä-Korean aluevesille kalastusaluksella. Viranomaiset arvelivat kalastajien haluavan loikata, mutta nämä valitsivat paluun Pohjois-Koreaan.

Edellinen luvaton rajanylitys marraskuussa

Sadat pohjoiskorealaiset etsiytyvät vuosittain Etelä-Koreaan tavoitteenaan loikata, mutta luvattomat rajanylitykset tarkkaan vartioidulla demilitarisoidulla vyöhykkeellä ovat harvinaisia. Vyöhyke on raskaasti miinoitettu, ja aitoja, vartiotorneja ja muita sotilasvarusteita on rajan molemmin puolin.

Edellinen loikkaus vyöhykkeen kautta oli marraskuussa 2018. Silloinkin loikkari oli pohjoiskorealainen sotilas.

Marraskuussa 2017 loikkauksia tapahtui peräti kaksi. Ensin rajan yli selvisi sotilas, jota omat joukot ampuivat useita kertoja, ja joka joutui Etelä-Koreassa sairaalahoitoon. Toinen sotilas loikkasi pari viikkoa myöhemmin tapauksessa, joka johti siihen, että eteläkorealaiset rajavartijat ampuivat varoituslaukauksia pohjoiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut