Japanin hallituspuolue valitsi uuden johtajan ja samalla tulevan pääministerin - Ulkomaat - Aamulehti

Japanin hallituspuolue valitsi uuden johtajan ja samalla tulevan pääministerin

Väistyvän pääministerin Shinzo Aben kabinettipäällikkö Yoshihide Suga nousee maan johtoon.

14.9.2020 14:04

Tokiio

Japania hallitseva liberaalidemokraattinen LDP-puolue valitsi maanantaina itselleen uuden johtajan, josta tulee keskiviikkona myös Japanin pääministeri.

Maan nykyinen pääministeri Shinzo Abe, 65, jättää pääministerin tehtävät nopeasti huonontuneen terveytensä vuoksi. Aben seuraajaksi nousi odotetusti hänen kabinettipäällikkönsä ja neuvonantajansa Yoshihide Suga, 71.

Sugalla oli kaksi haastajaa, ex-puolustusministeri Shigeru Ishiba ja LDP:n johtohahmoihin kuuluva Fumio Kishida. Kummallakaan ei ollut realistisia mahdollisuuksia voittaa Sugaa.

Sugan katsotaan tarjoavan puolueelle kaivattua jatkuvuutta, sillä hän on luvannut olla Aben linjoilla tärkeissä talous- ja ulkopoliittisissa kysymyksissä.

LDP:n johtajan hyväksyminen Japanin pääministeriksi parlamentissa on käytännössä varmaa, sillä puolueella on yksin enemmistö alahuoneessa ja se hallitsee myös ylähuonetta yhdessä tukipuolueensa kanssa.

Abesta tuli elokuussa pisimpään yhtäjaksoisesti vallassa ollut Japanin pääministeri. Sugalle ei ole luvassa yhtä pitkää valtakautta ainakaan heti, sillä hänen pääministerin pestinsä kestää ensi vuoden lokakuussa järjestettäviin vaaleihin saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?