Turvallisuuslaki astui voimaan Hongkongissa - Ulkomaat - Aamulehti

Tilanne Hongkongissa kärjistyy: Poliisi hajottaa mielenosoituksia voimalla, uusi turvallisuuslaki astui voimaan keskiviikkona – ”surullinen päivä Hongkongille"

"Yhdysvallat ei aio katsoa toimettomana, kun Kiina nielee Hongkongin autoritaariseen kitaansa".

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo pitivät tiedotustilaisuuden Kiinaan liittyen toukokuussa Valkoisessa talossa. Yhdysvallat on ottanut tiukan kannan Kiinan ja Hongkogin tilanteessa.

1.7.2020 9:24 | Päivitetty 1.7.2020 16:38

Hongkongin poliisi on hajottanut uutta turvallisuuslakia protestoivat mielenosoittajajoukot voimakeinoin. AFP kertoo poliisin käyttäneen vesitykkiä ja kyynelkaasua mielenosoitusten hajottamiseen.

Tänään tulee kuluneeksi 23 vuotta siitä, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinan hallintaan. Tuolloin luotiin yksi maa, kaksi järjestelmää -periaate, joka oli tarkoitus taata Hongkongille emämaata laajemmat kansalaisvapaudet 50 vuodeksi. Nyt hyväksytyn turvallisuuslain on pelätty käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

Käänteentekevää lakiprosessissa oli se, että laki nuijittiin voimaan Kiinasta käsin. Aiemmin Hongkongin erityishallintoalueen oli määrä säätää laista itse.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on varoittanut Kiinaa vastatoimista sen jälkeen, kun maa saattoi tiistaina voimaan Hongkongin uuden turvallisuuslain.

Länsimaat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että turvallisuuslaki kaventaa Hongkongin itsehallintoa ja kansalaisten mielipiteenvapautta.

Turvallisuuslain voimaantulo on surullinen päivä Hongkongille ja kaikille "vapautta rakastaville ihmisille" Kiinassa, Pompeo sanoi lausunnossa.

–  Yhdysvallat ei aio katsoa toimettomana, kun Kiina nielee Hongkongin autoritaariseen kitaansa, Pompeo muotoili.

Pompeon mukaan Yhdysvallat aikoo purkaa ainakin osan erivapauksista, joiden myötä Hongkongin kauppasuhteet ovat olleet muuta Kiinaa edullisemmat.

Hallintojohtaja: Turvallisuuslaki "tärkein edistysaskel"

Hongkongin alueen Kiina-mielisenä pidetty hallintojohtaja Carrie Lam sanoi varhain keskiviikkona, että Pekingistä masinoitu turvallisuuslaki on "tärkein esitysaskel" erityishallintoalueen ja Manner-Kiinan välillä 23 vuoteen.

–  Turvallisuuslaki merkitsee Hongkongille käännekohtaa kaaoksesta hyvään hallintoon, Lam sanoi arvovieraille merkkipäivän juhlallisuuksissa.

Kansallisen turvallisuuden laki muun muassa kriminalisoi separatismin, valtion vastaisen kumouksellisen toiminnan, terrorismin ja vehkeilyn ulkomaisten voimien kanssa. Se antaa lisäksi Kiinalle valtuudet perustaa Hongkongiin kansallisen turvallisuuden virasto, jonka viranomaisia paikallinen laki ei sido.

Hongkongissa on viime vuosina ollut voimakasta demokratialiikehdintää. Viimeisin mielenosoitusten aalto käynnistyi viime kesänä luovutuslakia koskevasta esityksestä. Esityksen nojalla rikoksesta epäiltyjä olisi voitu luovuttaa Hongkongista Manner-Kiinaan.

Hongkongissa asuu noin 7,5 miljoonaa ihmistä.

Lam toisti keskiviikon puheessaan viestinsä siitä, ettei uusi laki uhkaa Hongkongin oikeudellista riippumattomuutta tai ihmisten vapauksia ja oikeuksia. Hän piti muiden maiden lakia kohtaa osoittamaa kritiikkiä "mustamaalaavana ja ilkeämielisenä" hyökkäyksenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: