Britannia on täysin eriskummallisessa tilanteessa: May tuo brexit-lain nyt suoraan äänestykseen, mutta vasta sitten kun eurovaalit on käyty - Ulkomaat - Aamulehti

Britannia on täysin kummallisessa tilanteessa: May tuo brexit-lain nyt suoraan äänestykseen, mutta vasta sitten kun eurovaalit on käyty

Pääministeri Theresa May aikoo tuoda brexit-lain parlamenttiin vasta Euroopan parlamenttivaalien jälkeen. Läpimeno on täysin epävarmaa, sillä pääpuolueiden keskusteluissa ei ole edetty.

Valmista ei tunnu Britanniassa tulevan nyt ollenkaan. Ja aika kuluu jälleen.

15.5.2019 15:19

Britannian pääministeri Theresa May on ilmoittanut, että pitkään odotettu uusi brexitin parlamenttikäsittely alkaa todennäköisesti vasta 4. tai 5. kesäkuuta. Hän toisi nyt äänestykseen suoraan lakiluonnoksen EU-erosta, eikä hakisi ensin hyväksyntää sopimukselle.

Britanniassa ennakkoon tunteita kuumentaneissa Euroopan parlamentin vaaleissa odotetaan suurta protestiäänten vyöryä uudelle brexit-puolueelle.

Sitä johtaa EU-eroa alun perin ajaneen Ukip-puolueen entinen johtaja Nigel Farage. Tulos voisi aiheuttaa paineita pääpuolueiden edustajille äänestää brexit-lain puolesta.

Sopimuksen läpimeno on edelleen hyvin vaikeaa, sillä opposition lisäksi sitä ovat vastustaneet kovaa brexitiä ajava konservatiivien siipi ja aiemmin hallitusta tukenut Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP.

Parlamentti on hylännyt EU:n kanssa neuvotellun erosopimuspaketin tammi- ja maaliskuissa, ja maaliskuun lopussa vielä eri äänestyksessä pelkän erosopimuksen.

May lähtee edelleen, jos sopimus hyväksytään

Jos May häviäisi äänestyksen, se saattaisi tietää hänen lähtöään konservatiivien johdosta ja pääministerin paikalta. Puolueen sisällä eropaineet ovat viime aikoina kasvaneet Mayta kohtaan, ja kansanedustajat ovat vaatineet selkeää eroaikataulua. May on aiemmin ilmoittanut lähtevänsä, kun brexit-sopimus on hyväksytty.

Konservatiivihallitus on jatkanut kuusi viikkoa neuvotteluja opposition työväenpuolueen kanssa yhteisen linjan löytämiseksi, mutta läpimurtoa ei ole tapahtunut. Keskusteluissa ei ole käsitelty varsinaista erosopimusta, jota EU ei enää avaa, vaan poliittista julistusta tulevista suhteista.

Työväenpuolue vaatii Britannian pysymistä EU:n kanssa tulliliitossa brexitin jälkeen, mitä konservatiivit eivät hyväksy. Osa työväenpuolueesta on painostanut puoluejohtaja Jeremy Corbynia vaatimaan myös toista kansanäänestystä. Eräiden arvioiden mukaan jopa yli puolet puolueen kansanedustajista voi muuten äänestää erosopimusta vastaan.

YouGov-tutkimuslaitoksen mittauksen mukaan brexit-puolue saisi eurovaaleissa 34 prosenttia äänistä. Työväenpuolue keräisi 16 prosenttia ja konservatiivit jäisivät 10 prosentilla viidennelle sijalle brexit-myönteisten liberaalidemokraattien ja vihreiden jälkeen.

Jos äänestys brexit-laista toteutuu suunnitellusti, se osuisi samaan ajankohtaan, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on virallisella valtiovierailulla Britanniassa.

EU:n toista kertaa lykkäämä brexitin takaraja on lokakuun loppu. Jos sitä ennen Britannian parlamentti ei ole hyväksynyt eroa mahdollistavaa lakia, vaihtoehtoina ovat ero ilman sopimusta tai brexitin peruminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos