Irlanti yrittää estää Mercosur-kauppasopimuksen Amazonin palojen takia - Ulkomaat - Aamulehti

Irlanti yrittää estää Mercosur-kauppasopimuksen Amazonin palojen takia

Pääministeri Varadkarin mukaan presidentti Bolsonaron yritys syyttää paloista kansalaisjärjestöjä on "orwellmainen".

Auringon laskiessa metsäpaloista nousevat savupilvet näkyvät horisontissa Madeirajoen rannalla lähellä Porto Velhoa Brasilian Rondonian osavaltiossa.

23.8.2019 13:17

Irlannin pääministeri Leo Varadkar aikoo äänestää EU:n ja Etelä-Amerikan kauppajärjestön Mercosurin välistä kauppasopimusta vastaan ellei Brasilia ryhdy toimiin suojellakseen valtavien palojen koettelemaa sademetsäänsä.

Varadkar sanoi lausunnossaan olevansa hyvin huolissaan sademetsän ennätysmäisestä tuhosta.

– Irlanti ei voi mitenkään äänestää EU-Mercosur-vapaakauppasopimuksen puolesta, ellei Brasilia kunnioita sitoumuksiaan ympäristöä kohtaan, Varadkar sanoi.

Valtavat alueet Amazonin sademetsää on nyt kuivalla kaudella liekeissä. Ympäristönsuojelijat syyttävät metsien hävittämistä lisääntyneistä paloista ja sanovat äärioikeistolaisen presidentin Jair Bolsonaron toimien vaikeuttavan tilannetta.

Varadkar sanoi Bolsonaron yrityksen syyttää paloista kansalaisjärjestöjä olevan "orwellmainen".

Sopimus valmistui kesäkuussa

Irlanti tarvitsisi rinnalleen muita EU-maita muodostaakseen riittävän vähemmistön estämään sopimuksen, joka saatiin aikaiseksi kesäkuussa 20 vuoden neuvottelujen jälkeen. Mercosuriin kuuluvat Brasilia, Argentiina, Uruguay ja Paraguay.

Irlannin hallituksella on kuitenkin paineita puolustaa lihakarjan kasvattajia, joita vaivaavat jo Britannian tuleva lähtö EU:sta ja halvat hinnat. Irlanti haluaa varmistaa, että Mercosur-maat eivät kyllästä markkinoita halvalla lihalla.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ilmaissut huolensa Brasilian metsäpalojen vuoksi. Hän haluaa ottaa asian esille tänä viikonloppuna pidettävässä G7-maiden huippukokouksessa Ranskan Biarritzissa. Bolsonaro on sanonut, että ulkomaiden ei tule sekaantua Brasilian sisäisiin asioihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos