Faxai-taifuuni saavutti Tokion – jo yli 100 lentoa on jouduttu peruuttamaan - Ulkomaat - Aamulehti

Taifuuni Faxai aiheutti tuhoja Tokion alueella – ainakin yksi henkilö on kuollut ja ainakin 36 loukkaantunut

Myrsky on jo siirtynyt merelle, mutta maanvyörymien ja tulvien riski on yhä olemassa. Finnairin Japanin-lennot myöhästelivät.

Kuvassa sateenvarjonsa kanssa kovassa tuulessa kamppaileva jalankulkija Tokiossa 9.9.2019.

9.9.2019 6:28

Voimakas taifuuni Faxai rantautui Japanin pääkaupungin Tokion itäosiin varhain maanantaiaamuna.

Ainakin yksi henkilö on kuollut ja ainakin 36 loukkaantunut, joukossa on ainakin yksi vakavasti loukkaantunut, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan tuulet ovat olleet ennätyksellisiä, ja ne ovat kaataneet puita ja haitanneet liikennettä.

Esimerkiksi luotijunayhteyksiä ja ainakin 160 kotimaan lentoja on jouduttu perumaan. Taifuuni on aiheuttanut jopa 60 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia ja tuonut mukanaan rankkasateita.

Viranomaiset ovat varoittaneet ihmisiä liikkumasta ulkona.

Myrsky on aiheuttanut myös sähkökatkoksia. 930 000 kotitaloutta on ilman sähköä. Tokiossa asuu noin 36 miljoonaa ihmistä.

Koulun seinä repeytyi irti

Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan myrsky moukaroi Tokion eteläpuolella sijaitsevassa Yokohaman satamassa rahtikontteja ja tuhosi osan rantavallista.

Taifuuni on aiheuttanut tuhoja etenkin Tokion itäpuolella sijaitsevassa Chiban kaupungissa, jossa kovat tuulet vahingoittivat useita koteja ja repivät irti koulun seinän.

Viranomaiset varoittivat maanvyöryistä, aallokoista ja tulvista sekä antoivat evakuointikehotuksia Tokiossa ja lähialueilla.

Viranomaiset varoittivat, että lämpötilat voivat nousta vaarallisen korkeiksi myrskyn jälkeen. Lämpötilat voivat ennusteiden mukaan nousta jopa 36 asteeseen.

BBC:n mukaan taifuuni on jo siirtynyt Tyynelle valtamerelle, mutta tulvien maavyörymien riski on silti olemassa.

Reutersin mukaan Japaniin rantautuu vuosittain noin viisi taifuunia, mutta ne osuvat harvemmin Tokion läheisyyteen. NHK:n mukaan Faxai on voimakkain myrsky useisiin vuosiin Tokion alueella.

Finnairin Japanin-lennot myöhästelivät

Useat kansainväliset lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan Japaniin. Finnairilta lähti eilen normaalisti kaksi lentoa Tokion itäpuolella sijaitsevalle Naritan lentoasemalle.

– Toinen lennoista teki välilaskun Nagoyaan ja tankkasi siellä ja jatkoi Naritan kentälle. Lento oli noin neljä tuntia myöhässä. Toinen laskeutui suoraan Naritaan vajaan tunnin myöhässä, kertoo viestintäasiantuntija Mari Kanerva Finnairilta.

Nyt lennot ovat jo paluumatkalla Suomeen, ja Finnair operoi normaalisti Japaniin.

Faxai-taifuuni laittaa yli 13 miljoonan asukkaan Tokion liikenteen täysin sekaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos