Britannian parlamentin alahuone hyväksyi lain, joka estää äkkirysäyksellä lähtemisen EU:sta – pääministeri vaatimus vaaleista kaatui selvin lukemin - Ulkomaat - Aamulehti

Britannian parlamentin alahuone hyväksyi lain, joka estää äkkirysäyksellä lähtemisen EU:sta – pääministerin vaatimus vaaleista kaatui selvin lukemin

Ison-Britannian parlamentti äänesti äkkieron poissulkevasta laista äänin 327-299.

Pääministeri Boris Johnson hävisi jälleen alahuoneessa, tällä kertaa sellaisen tappion, että hän vaatii ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Myöhään torstain vastaisena yönä tämänkin yritys kaatui.

4.9.2019 19:37 | Päivitetty 5.9.2019 0:08

Ison-Britannian parlamentin alahuoneessa äänestettiin keskiviikkona laista, jolla estetään mahdollisuus erota Euroopan unionista ilman sopimusta.

Lopullisen lain puolesta äänensä antoi 327 ja vastaan 299.

Noin kello 19 Suomen aikaan alahuoneen edustajat tekivät ensimmäisen äänestyskierroksen. Edustajat äänestivät, että lain käsittelyä jatketaan. Hallitus hävisi luvuin 329–300.

Ensimmäisen äänestyksen jälkeen alahuoneessa alettiin tehdä muutoksia lakiesitykseen. Monien muutoksien tekeminen on luonut sekavahkon tilanteen.

Lain läpimeno tarkoittaa sitä, että pääministeri Boris Johnsonin pitää hakea Brysselistä eron lykkäystä tammikuun loppuun saakka, jos hän ei ole 19. lokakuuta mennessä onnistunut neuvottelemaan EU:n kanssa uutta erosopimusta. Britannian on nykyisen suunnitelman mukaan määrä erota lokakuun loppuun mennessä.

Johnson sanoi alahuoneessa, että hän vaatii nyt ennenaikaisia vaaleja lokakuun 15. päivälle. Johnson myös sanoi, että hän kieltäytyy hakemasta EU:lta lisää aikaa erolle.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi, että he hyväksyvät uudet vaalit sen jälkeen, kun nyt äänestetty laki on voimassa.

Alahuone ei lopulta hyväksynyt hallituksen esitystä uusien parlamenttivaalien järjestämisestä. Kansanedustajista 298 tuki vaaleja ja 56 vastusti niitä. Vaalien tueksi olisi tarvittu 434 ääntä eli kaksi kolmasosaa äänistä. Corbynin johtama oppositio ei äänestänyt vaaleissa ollenkaan.

Oppositio vei vallan

Äkkieron mahdollisuuden torjuvasta Llaista äänestettiin, koska myöhään tiistai-iltana alahuone äänesti aloitteesta, jossa oli kysymys siitä, ottaako oppositio parlamentin työjärjestyksen ja asialistan haltuunsa. Hallitus hävisi, ja kansanedustajat saavat nyt päättää parlamentin työjärjestyksestä.

Johnsonin joukot hupenevat. Tiistaisessa äänestyksessä 21 Johnsonin oman konservatiivipuolueen edustajaa äänesti pääministeriään vastaan. Johnson erotti heidät.

Britannian parlamentissa äänestetään keskiviikkoiltana laista, jolla voitaisiin estää mahdollisuus erota EU:sta ilman sopimusta.

Myös keskiviikkoillan keskustelussa ex-konservatiivipuolueen edustajia seisoi Johnsonia vastaan. Esimerkiksi entinen valtionvarainministeri Philip Hammond sanoi, että Johnsonin mukaan nyt äänestettävä laki vie pohjan hänen neuvotteluiltaan. Hammond kuitenkin sanoi, ettei mitään neuvotteluja ole käynnissä. Myös puolueen pitkäaikainen poliitikko sir Nicholas Soames sanoi, että tukee lakia, joka estää sopimuksettoman eron.

Maanantaina Johnson ilmoitti yllättäen, että hän ei aio missään olosuhteissa pyytää EU:lta lisäaikaa erolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut