Miten brexit etenee - kolme vaihtoehtoa - Ulkomaat - Aamulehti

Brexitin kannalta kohtalokas lokakuun loppu lähestyy, seuraa suoraa lähetystä aikalisäväännöstä parlamentista – mitä Britannian tapahtuu seuraavaksi? Kävimme läpi kolme vaihtoehtoa

Brexit-sopimus on jumissa brittiparlamentissa. Parlamentissa äänestetään keskiviikkona sen puolesta, että lokakuun lopussa päättyvää neuvotteluaikaa jatketaan jälleen.

Britannian parlamentti päätti keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa ottaa parlamentin työjärjestyksen käsiinsä hallitukselta.

4.9.2019 15:27 | Päivitetty 4.9.2019 17:27

Aamulehti

Britannian parlamentissa äänestetään keskiviikkona laista, jonka seurauksena brexitille on haettava lisäaikaa. Äänestys lisäajan hakemisesta on mahdollinen, sillä brittiparlamentti otti keskiviikon vastaisena yönä parlamentin työjärjestyksen käsiinsä hallitukselta.

Britannian hallitus on aiemmin ilmoittautunut eron tapahtuvan joka tapauksessa 31.10.

EU-erosopimus on jumissa brittiparlamentissa, joka ei ole ratifioinut yli kahden vuoden ajan EU:n ja Britannian hiomaa sopimusta.

Seuraa suoraa lähetystä parlementin istunnosta, jossa sen on määrä äänestää aikalisälaista:

EU myönsi huhtikuussa Britannialle brexit-neuvotteluajan pidennystä lokakuun loppuun asti. Vaikka ero olisi voinut tapahtua milloin tahansa kevään jälkeen, käytännössä Britannian sisäpoliittisen tilanteen takia eropäivää on pidetty lokakuun lopulla.

– Pallo on nyt Britannialla, jonka sisäpoliittisessa tilanteessa yritetään ratkoa sitä, miten erotilanteeseen asti edetään ja millainen ero tulee olemaan, kiteyttää ulkoministeriön brexit-asioista vastaava lähetystöneuvos Terhi Bunders.

Yksi erosopimuksen keskeisimmistä kiistakohdista on backstop-järjestely. Vararatkaisuksi kutsutulla järjestelyllä ohjataan Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välisen rajan avoimuutta eron jälkeen.

Terhi Bunders toteaa, että Irlannin ja Britannian rajakysymys on haastava ratkottava. Kovaa rajaa ei haluta, mutta toisaalta EU-eron jälkeen Britannia ei ole enää EU:n jäsenmaa, vaan pikemminkin rinnastettavissa Venäjään ja Yhdysvaltoihin. Siksi raja ei voi olla yhtä avoin kuin sisämarkkinoilla.

– Avoin pääsy sisämarkkinoille tarkoittaisi, että Britannialle jätettäisiin ikään kuin keittiön ovi auki, Bunders kuvaa.

Miten brexit etenee? Aamulehti kävi läpi kolme vaihtoehtoa.

1. Brexit toteutuu sopimuksellisena

Tahtotila brexit-sopimuksen syntymisestä on Terhi Bundersin mukaan edelleen olemassa.

– Kukaan ei halua Britannian sopimuksetonta EU-eroa ja sen seurauksia. Silti jokaisen on hyvä varautua brexitiin, hän sanoo.

Jos sopimus syntyy, siirtymäaika voi olla vajaa pari vuotta. Silloin Britannia noudattaisi vielä EU-sääntöjä, tulevaa suhdetta valmisteltaisiin ja brexitin seurauksiin voitaisiin varautua. EU-eron on ennustettu vaikuttavan suuresti muun muassa Britannian talouteen.

Suomi kuulu niihin EU-maihin, joihin brexit ei iske kovimmin. Ulkoministeriö on kuitenkin varoittanut seurauksista niitä suomalaisyrityksiä, joiden viennistä tai tuotannosta huomattava osa kohdistuu Britanniaan.

Keskivertosuomalaisen elämässä brexit saattaa näkyä esimerkiksi matkustaessa ja verkossa ostoksia tehdessä. Brexitin myötä Britannian kautta kulkeviin verkkokauppalähetyksiin saatetaan lisätä tulleja. Byrokratian määrä saattaa näkyä lähetysten kuljetusaikataulujen viivästymisenä.

2. Brexit toteutuu ilman sopimusta

Jos sopimusta ei synny eikä neuvottelujen pitenemisestä sovita, Britannian EU-ero tapahtuu kertarysäyksellä 31. lokakuuta.

Jos ero tapahtuu ilman sopimusta, vaikutukset ovat jyrkimmät, sillä jos ero tapahtuu sopimuksettomana yhdessä yössä, valmistautumiseen ei jää aikaa. Kaikkiin todellisiin vaikutuksiin ei voi varautua.

Euroopasta Britannia ei ole lähdössä minnekään. Bunders arvioi, että todennäköisesti EU:n ja Britannian suhde on eron jälkeenkin tiivis.

3. Brexit lykkääntyy

Brittiparlamentin alahuone äänestää keskiviikkoiltana laista, joka pakottaa hallituksen hakemaan lisäaikaa EU:lta brexitin toteuttamiselle.

Lue lisää: Kapinaliike Britannian pääministeriä vastaan onnistui junailemaan brexitin lykkäysäänestyksen

Jos Brexit ei toteudu ajallaan 31. lokakuuta, aikataulusta ei ole tietoa. Neuvotteluajan pidentämisen seurauksena brexit saattaisi jämähtää neuvottelutilaan.

Neuvotteluajan pidentämisen myöntäminen edellyttäisi kaikkien EU-maiden hyväksyntää. Bunders toteaa, että on vaikea sanoa, myönnettäisiinkö Britannialle lisäaikaa.

– Varmasti se riippuu siitä, miten lisäaika käytettäisiin. Toisaalta kukaan ei halua sopimuksetonta eroa, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut