Trump ja presidentti Xi pääsivät sopuun kauppaneuvotteluiden jatkamisesta - Ulkomaat - Aamulehti

Trump ja presidentti Xi pääsivät sopuun kauppaneuvotteluiden jatkamisesta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (vas.) ja Kiinan presidentti Xi Jinping (oik.) tapasivat G20-maiden kokouksessa. Kuvassa keskellä Japanin pääministeri Shinzo Abe.

29.6.2019 8:23 | Päivitetty 29.6.2019 12:49

Helsinki

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat sopineet jatkavansa sakkaavia kauppaneuvotteluitaan.

Asiasta kertoi aiemmin Kiinan uutistoimisto Xinhua, ja myöhemmin Trump vahvisti tiedon G20-kokouksen yhteydessä pitämässään tiedotustilaisuudessa Japanin Osakassa.

Sekä Kiinan että Trumpin mukaan Yhdysvallat on lisäksi suostunut siihen, ettei se enää aseta uusia tullimaksuja.

CNN:n mukaan uutistoimisto kertoo, että Kiina ja Yhdysvallat sopivat jatkavansa kauppaneuvotteluita, jotka perustuvat yhdenvertaisuudelle ja molemminpuoliselle kunnioitukselle.

Trump ja Xi keskustelivat aiemmin tänään noin tunnin kestäneessä tapaamisessa.

Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat olleet viime aikoina todella kireät ja maat ovat vuoronperään läimäisseet toisilleen tuntuvia tullimaksuja. Tapaamisen odotettiin helpottavan tiukkaa tilannetta.

Trump totesi tapaamisen sujuneen erinomaisesti. Hänen mielestään maat ovat päässeet takaisin raiteilleen ja tapaaminen oli ehkä jopa odotettua parempi. Vastaavilla ilmauksilla Trump kuvaili tapaamisiaan myös muiden maiden kanssa ja kehui vuolaasti myös Meksikoa ja sen kanssa syntynyttä maahanmuuttosopua. Sen sijaan demokraatteja presidentti parjasi tuttuun tyyliinsä.

Huawei "tosi monimutkaista ja tosi tieteellistä"

Kiistat teknologiayhtiö Huaweista jäävät Trumpin mukaan Kiina-neuvotteluiden viimeisimpänä ratkaistaviksi. Hän kuitenkin kertoi tiedotustilaisuudessa sallivansa sen, että yhdysvaltalaisyritykset myyvät komponentteja Huaweille. Yhdysvallat on syyttänyt Huaweita toistuvasti muun muassa teknologiavarkauksista, vakoilusta ja kytköksistä Kiinan johtoon.

–  Tämä on tosi monimutkaista ja tosi tieteellistä, Trump kuvaili Huawein ja yhdysvaltalaisyritysten suhdetta.

Trump lupaili myös, että Kiina ostaa suuria määriä yhdysvaltalaisia maataloustuotteita. Presidentin mukaan kiinalaisille annetaan "lista tuotteista, joita haluaisimme heidän ostavan".

Trumpin mukaan Yhdysvallat suunnittelee myös antavansa työ- ja oleskelulupia kiinalaisopiskelijoille, jotka valmistuvat yhdysvaltalaisyliopistoista erinomaisin arvosanoin. Luvasta presidentti käytti nimeä "älykkään ihmisen lupa" (smart person's waiver).

Kaksipäiväinen G20-maiden kokous päättyy tänään. Trump matkustaa Japanista vierailulle Etelä-Koreaan.

Täydennys 29.6. kello 12.47: Täydennetty juttuun presidentti Trumpin puheen tiedot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos