Trump haluaa siirtää presidentinvaaleja - Ulkomaat - Aamulehti

Trump yllätti ehdottamalla presidentinvaalien siirtämistä koronan vuoksi

Trump on viime aikoina ollut mielipidemittauksissa pahasti jäljessä tulevaa kilpakumppaniaan, demokraattien Joe Bideniä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdottaa presidentinvaalien siirtämistä koronapandemian vuoksi.­

30.7.2020 16:46 | Päivitetty 30.7.2020 20:38

Washington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnistui torstaina yllättämään jopa osan republikaaneista, kun hän ehdotti presidentinvaalien siirtämistä koronapandemian vuoksi. Trump kirjoitti Twitterissä, että postiäänestyksen käyttö johtaisi vilpillisiin vaaleihin, jotka nolaisivat Yhdysvallat.

–  Pitäisikö vaaleja siirtää, kunnes ihmiset voivat äänestää kunnolla, turvallisesti ja luotettavasti, Trump kysyi.

Trumpin ehdotus on ennenkuulumaton, sillä vaaleja ei ole koskaan, ei edes sisällissodan aikana, siirretty. Lain mukaan ne on pidettävä ensimmäisenä tiistaina marraskuun 1. päivän jälkeen, joka tänä vuonna on 3. marraskuuta.

Vaalipäivän mahdolliseen muutokseen tarvittaisiin kongressin suostumus. Demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa, joten päivämäärää tuskin tullaan muuttamaan.

– Toivoin, ettei hän olisi ehdottanut tällaista. Mutta se ei muuta mitään. Vaalit pidetään marraskuussa, ja ne tulevat olemaan vaalit, joihin ihmiset voivat luottaa, sanoi Trumpin tukijoihin kuuluva republikaanisenaattori Marco Rubio.

"Trump tviittailkoon, vaalit pidetään"

Trump on viime aikoina ollut mielipidemittauksissa pahasti jäljessä tulevaa kilpakumppaniaan, demokraattien Joe Bideniä. Biden sanoi jo huhtikuussa uskovansa, että Trump tulee keksimään jonkin tekosyyn, jolla hän yrittää siirtää tai viivyttää vaaleja.

Demokraattien vastaus Trumpin ehdotukseen olikin odotetun kitkerä.

–  Trumpin uhkaus on epätoivoinen yritys kääntää huomio pois nykyisistä tuhoisista talousluvuista. Ne johtuvat hänen epäonnistuneesta reagoinnistaan koronavirukseen, minkä seurauksena Yhdysvaltain talous on romahtanut, sanottiin demokraattien kansallisen komitean lausunnossa.

–  Trump voi tviittailla niin paljon kuin haluaa, mutta vaaleja hän ei voi viivästyttää, ja marraskuussa äänestäjät panevat hänet vastuuseen teoistaan.

Trump vastustaa jyrkästi demokraattien suosimaa postiäänestystä, joka johtaa hänen mukaansa laajaan vaalivilppiin

Postiäänestyksen kannattajien mukaan vilpistä ei ole näyttöä, mutta postiäänestyksen logistiikassa on vielä parannettavaa.

Postiäänestys jo nyt laajasti käytössä

Vaikka Trump on näkyvästi kampanjoinut postiäänestämistä vastaan, se on jo ennen koronaakin ollut Yhdysvalloissa varsin yleistä.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2016 noin neljännes äänistä annettiin postitse, kertoo BBC.

Aikaisemmin tässä kuussa kuusi osavaltiota – Kalifornia, Utah, Havaiji, Colorado, Oregon ja Washington – kertoivat suunnittelevansa tulevien vaalien äänestyksen järjestämistä kokonaan postiäänestyksenä.

Noin puolet Yhdysvaltojen osavaltioista sallii jo nyt äänestämisen postitse ilman erityistä syytä. Trump on toistuvasti sanonut, ettei hän vastusta postiäänestystä sellaisissa tapauksissa, joissa äänestäjä ei jostain syystä voi äänestää normaalisti ja on pyytänyt lupaa äänestää postitse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?