Radioaktiivista jodia ilmassa Norjassa - Ulkomaat - Aamulehti

Pohjois-Norjassa havaittu radioaktiivista jodia Venäjän epäonnistuneen ohjuskokeen jälkeen

Radioaktiivista jodia on havaittu Norjan Svanhovdin mittausasemalla, joka sijaitsee Venäjän rajalla.

Sotilastukikohdan tarkastuspiste Nyonoksan kylässä Arkangelin alueella.

15.8.2019 16:18

Norjan säteily- ja ydinturvallisuuskeskus DSA analysoi Pohjois-Norjan ilmassa havaittua, pientä määrää radioaktiivista jodia. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Jodia havaittiin ilmassa muutama päivä Venäjän epäonnistuneen ohjuskokeen jälkeen. Viisi tutkijaa sai surmansa viime viikolla Venäjän Vienanmerellä sattuneessa räjähdyksessä. Venäjän uskotaan testanneen Vienanmerellä uutta, ydinkäyttöiseksi suunniteltua risteilyohjusta.

Venäjä on ollut lyhytsanainen kokeesta. Venäjän ydinvoimayhtiön Rosatomin mukaan kokeessa oli mukana ”isotooppivoiman lähteitä”. Sen enempää Rosatom ei ole asiaa avannut.

Norjan DSA kertoo havainneensa radioaktiivista jodia ilmantutkimusasemallaan Svanhovdissa Venäjän rajan lähellä. Vain joki erottaa Venäjän ja Norjan toisistaan.

Näytteet kerättiin 9.-12. elokuuta. Ohjuskoeonnettomuus sattui Arkangelin alueella Venäjän pohjoisosassa 8. elokuuta.

– Tällä hetkellä ei ole mahdollista päättää, liittyykö jodihavainto Arkangelin viimeviikkoiseen onnettomuuteen, DSA sanoi.

Norjan tarkkailuasemilla havaitaan radioaktiivista jodia kuudesta kahdeksaan kertaan vuodessa. Jodin alkuperä on yleensä tuntematon.

Venäjän meteorologian laitos sanoi tiistaina, että säteilytasot Severodvinskin kaupungissa olivat 16-kertaiset viime torstaina normaalin verrattuna. Uhreja hoitaneet lääkärit lähetettiin niin ikään Moskovaan tutkimuksia varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut