Presidentti puhui Yhdysvaltojen lähihistorian verisimmän viikonlopun jälkeen: Trump haluaa kitkeä rasismin, uudistaa mielenterveyslait ja nopeuttaa kuolemantuomioita - Ulkomaat - Aamulehti

Presidentti puhui Yhdysvaltojen lähihistorian verisimmän viikonlopun jälkeen: Trump haluaa kitkeä rasismin, uudistaa mielenterveyslait ja nopeuttaa kuolemantuomioita

Donald Trump tuomitsi valkoista ylivaltaa korostavan ideologian, mutta konkretia asioiden muutokselle jäi samalle tasolle kuin aiemmilla presidenteillä.

Presidentti Donald Trump puhui kansalle maanantaina kello 17 Suomen aikaa. Trump sanoi haluavansa tiukentaa aseiden saantia ja vaativansa mielenterveyspalveluiden uudistamista.

5.8.2019 18:41

Aamulehti

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump piti maanantaina puheen Valkoisessa talossa. Presidentin puhe käsitteli viikonlopun joukkoampumisia ja aselakeja. Lähes 30 kuoli ja kymmeniä loukkaantui El Pason ja Daytonin kaupungeissa lauantain ja sunnuntain aikana.

El Pason ampumista tutkitaan viharikoksena ja kansallisena terrori-iskuna. Daytonan ampumisen motiivi ei ole selvillä. Trumpia on kritisoitu liian hitaasta reagoinnista viikonlopun traagisiin tapahtumiin. Yhdysvaltalaismedian mukaan viikonloppu oli yksi maan verisimmistä lähivuosien ajalta.

Trumpin merkittävin viesti oli, että rasismi, kiihkoilu ja valkoisen ylivallan ideologian ihannointi on kitkettävä kansakunnasta. Kerta on käytännössä ensimmäinen, kun presidentti linjaa vastaavanlaisesti. Häntä on kritisoitu aiheesta useasti presidenttikauden aikana ja varsinkin siitä, ettei Trump ole selkeäsanaisesti tuominnut rasismia ja vähemmistöihin kohdistuvaa vihamielisyyttä.

Demokraattileiri on syyttänyt presidenttiä rasistiksi, mihin Trump on vastannut, ettei se pidä paikkaansa. Presidenttiä on kritisoitu hänen maahanmuuttoa vastustavista ja rodullisesti latautuneista kommenteista. Kriitikot totesivat heti puheen jälkeen, että iso osa yhdysvaltalaisista on sitä mieltä, että Trump itse lietsoo kahtiajakautuneisuutta. Trump ei ottanut puheessaan kantaa väitteisiin.

–Nämä uhkaavat ideologiat on kitkettävä. Vihalla ei ole paikkaa Amerikassa. Viha kierouttaa mielen, tuhoaa sydämen ja hävittää sielun, Trump sanoi.

Trump sanoi toivovansa puoluerajat ylittävää keskustelua aselaista ja siitä, miten lakeja voitaisiin muuttaa. Tätä ovat toivoneet käytännössä kaikki presidentit Trumpia ennen, mutta mitään konkreettista ei ole saatu aikaan. Edelleenkään ei käynyt selväksi se, miten Trump aikoisi todellisuudessa puuttua aselainsäädäntöön.

Lue myös:

Rauhallisesta El Pason kaupungista tuli polttopiste Yhdysvaltojen kahdelle suurimmalle ongelmalle ja keskustelu lähti täysin omille raiteilleen – jälleen kerran

Trumpin mukaan mielenterveysongelmaisten kansalaisten löytäminen tarpeeksi ajoissa on tärkeää ja että siihen pitää puuttua puoluerajat ylittävillä päätöksillä. Trump vaati lainsäädännön päivittämistä näiltä osin. Trump sanoi, että aseita hankkivien taustat on tarkistettava nykyistä tarkemmin. Tätä ovat vaatineet myös demokraatit jo vuosia.

– Olemme yksi kansa. Haavat eivät mene umpeen jakautuneina, Trump sanoi puheessaan kansalle.

Toisin kuin presidentti aiemmin tviittasi Twitter-tilillään, hän ei syyttänyt suoraan mediaa valeuutisista, vaan totesi, että videopelit ja sosiaalinen media ovat väylä mielenterveyden ongelmista kärsiville levittää sanomaansa ja saada vaikutteita. Hän myös sanoi, että nämä väylät tekevät radikalisoitumisesta helmpompia.

Trump myös sanoi, että kuolemantuomiot on nopeutettava niille, jotka tekevät joukko- tai vihamurhia. Tämä on aselainsäädännön ohella teema, joka keskusteluttaa puoluerajojen yli.

Riskihenkilöt syyniin

Trump sanoi käyneensä keskustelua oikeusministeriönsä kanssa siitä, miten paikallisten viranomaisten ja sosiaalisten medioiden jättien kanssa pystyttäisiin huomaamaan riskihenkilöt nykyistä aiemmin. Trump myös mainitsi antaneensa käskyn liittovaltion poliisille FBI:lle tutkia tarkemmin mahdollisia viharikoksia ja kansalliseen terrorismiin rinnastettavia tapahtumia. Tietoa siitä, miten konkreettisesti tämä tehdään, ei ollut heti saatavilla.

Ennen puhettaan Trump tviittasi, että aselait voitaisiin yhdistää maahanmuuttolakien uudistamiseen, mutta hän ei maininnut virallisessa puheessaan tästä mitään.

Trump ei ottanu toimittajajoukolta yhtään kysymystä.

Trump halusi nostaa esiin enemmän väkivaltaisuuden kulttuuria kuin sitä, miten aseiden helppoa saatavuutta todellisuudessa pystyttäisiin suitsimaan maassa, missä tuliaseilla tehtyjä joukkoampumisia tapahtuu sodan ulkopuolisissa maissa eniten.

The New York Times -lehti kirjoitti maanantaina, että vuoden 2017 alusta Yhdysvalloissa on tehty kahdeksan joukkoampumista, joissa motiivina on ollut valkoisen ylivallan ideologian ihannointi.

Yhdysvalloissa kuoli kahden ampujan luoteihin 29 ihmistä ja kymmeniä loukkaantui kahden päivän aikana viikonloppuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: