Kriminaalipsykologian asiantuntija eri mieltä Trumpin kanssa: ”Joukkoampumisten osalta yksi yhteinen nimittäjä on yleensä kosto” - Ulkomaat - Aamulehti

Kriminaalipsykologian asiantuntija eri mieltä Trumpin kanssa: ”Joukkoampumisten osalta yksi yhteinen nimittäjä on yleensä kosto”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi puheessaan maanantaina, että yksi syy joukkoampumisiin on väkivaltaviihde. Kriminaalipsykologian dosentti sanoo, että syyt joukkoampumisiin kumpuavat muualta.

Teksasissa sijaitsevaan päivittäistavarakauppa Walmartiin iski lauantaina joukkoampuja, joka tappoi yli 20 ihmistä. El Pasossa, Yhdysvaltain ja Meksikon rajakaupungissa, asuu paljon meksikolaistaustaisia. Ampumista tutkitaan viharikoksena.

6.8.2019 17:09

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump otti maanantai-iltapäivällä pitäneessä puheessaan kantaa Yhdysvalloissa tapahtuneisiin, 31 ihmisen hengen vieneisiin, joukkoampumisiin.

Trump tuomitsi puheessaan viikonloppuna Teksasissa ja Ohiossa tapahtuneet joukkoampumiset. Hänen mukaansa yksi ampumisiin johtaneista syistä oli väkivaltaviihde, etenkin väkivaltapelit.

Psykoterapeutti, oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti Helinä Häkkänen-Nyholm ei usko, että väkivaltapelit aiheuttaisivat joukkoampumisia.

– Väkivaltapelit eivät ole väkivaltateon syy. Ne voivat olla apukeino tekoa kohti kuljettaessa, mutta kyllä syyt kumpuavat ihan muista asioista.

Apukeinolla Häkkänen-Nyholm viittaa siihen, että väkivaltapelit ja väkivaltaviihde voivat auttaa eläytymään väkivallan tekijän rooliin.

– Tiedetään, että jotkut kouluampujat ovat toteuttaessaan tekoa lausuneet sanoja, jotka ovat peräisin väkivaltaviihteestä. Siinä määrin he ovat eläytyneet rooliin.

Suoraviivaista yhteyttä väkivaltatekojen ja väkivaltaviihteen välille ei voida vetää. Häkkänen-Nyholm kertoo, että jos suora linkki esimerkiksi pelaamisella ja väkivaltateoilla olisi, tapahtuisi väkivaltatekoja paljon enemmän.

– Täytyy muistaa, että maailmassa on lukematon määrä ihmisiä, jotka pelaavat väkivaltaisia videopelejä. Loppupeleissä tällaiset teot, vaikka ovatkin yleistyneet viime vuosina, ovat hyvin harvinaisia.

Syitä ja riskitekijöitä on monia

Joukkoampujat ovat Häkkänen-Nyholmin mukaan viehtyneet väkivaltaan. Siksi ei ole yllättävää, että he ovat kiinnostuneita väkivaltaviihteestä.

Syyt väkivaltateon tekemiseen ovat kuitenkin psykologisia ja sosiaalipsykologisia. Väkivaltateon toteuttamiselle voi olla useita motiiveja, Häkkänen-Nyholm kertoo.

– Joukkoampumisten osalta yksi yhteinen nimittäjä on yleensä kosto. Kosto epäoikeudenmukaisuuden kokemuksesta, on kokemus sitten todellinen tai kuviteltu. Tai sitten motiivi voi olla halu saada kuuluisuutta ja jäädä teolla historiaan. Syyt ovat moninaisia.

Myös riskitekijöitä on monia.

– Taustalla voi olla kokemus epäoikeudenmukaisuudesta ja kokemus siitä, ettei kuulu mihinkään ryhmään. Voi olla pakkomielteisyyteen liittyviä mielenterveysongelmia, masennusta ja niin edespäin.

Painaako mielisairaus liipaisinta?

Trump sanoi puheessaan, että ase ei paina liipaisinta, vaan viha ja mielisairaudet. Häkkänen-Nyholm ei menisi vetämään yhteyttä väkivallan ja mielenterveysongelmien välille.

– Otetaan esimerkiksi vaikka itsemurhapommittajat, joita usein pidetään mieleltään sairaina. Kun heille on tehty mielentilatutkimuksia, ei heidän mielentilassaan ole löydetty merkkejä vakavista mielenterveysongelmista.

Trump nosti maanantaisessa puheessaan esiin myös internetin ja sosiaalisen median vaikutuksen joukkoampumisten toteutumiseen. Siinä on Häkkänen-Nyholmin mielestä enemmän perää.

– Jos tekoa suunnitellut henkilö kokee, että hän saa kannustusta ajatuksilleen tietyistä foorumeista, niin se motivoi häntä lisää teon toteuttamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut