Putin lupasi venäläisille palkallista koronalomaa kuun loppuun – mistä rahat palkanmaksuun otetaan? - Ulkomaat - Aamulehti

Putin lupasi venäläisille palkallista koronalomaa kuun loppuun – mistä rahat palkanmaksuun otetaan?

Venäjän presidentti Vladimir Putin palasi julkisuuteen pitämällä televisiopuheen, jossa hän nostatti henkeä koronaviruksen koetellessa kansalaisia ja terveysjärjestelmää.

Presidentti Vladimir Putinin tv-puheita katsotaan koko maassa päätelevisiokanavilta. Kuva perheen olohuoneesta Moskovan Domodedovossa.­

2.4.2020 19:10

Venäjä koventaa koronaviruksen vastaisia toimiaan. Presidentti Vladimir Putin kertoi torstaina televisiopuheessa päättäneensä, että venäläisten töistä poissaoloa pidennetään huhtikuun loppuun. Putin jatkoi perään, että palkanmaksu säilyy.

Presidentti ei puheessa avannut, miten esimerkiksi yksityisissä yrityksissä varmistetaan palkanmaksu ihmisten pitäessä valtion määräämää lomaa. Ilmeisesti valtiovalta aikoo velvoittaa yritykset ja organisaatiot palkanmaksuun.

Putin julisti viime viikon keskiviikkona tämän viikon "työajan ulkopuoliseksi" ja kehotti ihmisiä pysymään kotona. Pääkaupunki Moskova ilmoitti jatkoksi osittaisesta ulkonaliikkumiskiellosta. Päätöstä kopioivat useat muut Venäjän alueet.

Putin muistutti, että ajat ovat ankarat lääkintähenkilöstölle. Hänen mukaansa jääminen töistä kotiin viikoksi ja ihmisten pysyminen eristyksissä ovat pelanneet aikaa jatkovalmisteluille.

Ennen torstain televisiopuhetta Putin oli ollut joitakin päiviä poissa julkisuudesta. Venäjän hallituksen kokous pidettiin ensi kertaa videokonferenssilla, mikä sai monet epäilemään Putinin saaneen koronatartunnan. Putin esiintyi viime viikolla tunnetun infektiolääkärin vierellä, ja myöhemmin lääkärillä oli todettu koronavirus.

Putin ei tv-puheessa maininnut omaa terveydentilaansa, vaan hän pyrki rauhoittamaan kansaa ja valamaan yhteishenkeä koronauhan koetellessa.

Moskovan pormestarille Sergei Sobjaninille on jäänyt kurinpitäjän rooli Venäjän koronakamppailussa. Hän ilmoitti pääkaupungin ulkonaliikkumiskiellon valvomisesta tiukoin ottein: esimerkiksi sairasoireisena kaupungilla liikkuvalta voidaan ottaa auto viranomaisten haltuun.

Venäjällä oli torstaina 2. huhtikuuta rekisteröity 3 548 koronatartuntaa ja 30 koronaan liittyvää kuolonuhria.

– Toistaiseksi meidän on onnistunut suojata vakavalta uhalta vanha sukupolvi, emmekä ole päästäneet epidemia-aaltoa lastentarhoihin ja kouluihin, Putin sanoi.

– Mutta uhka on olemassa, epidemian huippua ei ole ohitettu, hän perusteli kotikauden jatkamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?