Trump allekirjoittaa maahanmuuttoa rajoittavat määräykset tänään – käytännössä rajoitusten merkitys on pieni - Ulkomaat - Aamulehti

Trump allekirjoittaa maahanmuuttoa rajoittavat määräykset tänään – käytännössä rajoitusten merkitys on pieni

Väliaikaista matkustamista Yhdysvaltoihin ei kielletä. Maahan pääsevät koronanviruksen varautumista edistävät työntekijät.

Presidentti Donald Trump esitteli maahanmuuttoa rajoittavia määräyksiään tiistaina.

22.4.2020 15:53

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aikoo allekirjoittaa maahanmuuttoa rajoittavan määräyksen tänään keskiviikkona.

Trumpin mukaan kielto kestää 60 päivää ja se koskee niitä, jotka hakevat pysyviä oleskelulupia Yhdysvaltoihin. Rajoitukset eivät Trumpin mukaan koske väliaikaista matkustamista Yhdysvaltoihin.

Rajoituksia arvioidaan uudelleen, kun 60 päivän aikaraja on ohi.

– Olisi väärin ja epäreilua, että viruksen vuoksi työttömäksi jääneet amerikkalaiset työntekijät korvattaisiin ulkomailta lennätetyllä vierastyövoimalla. Meidän täytyy ensin pitää huoli amerikkalaista työntekijöistä, Trump sanoi lehdistölle Valkoisessa talossa.

On mahdollista, että Trumpin määräys menee oikeuden käsiteltäväksi.

Rajoituksissa on poikkeuksia

Tänään annettava määräys sisältää poikkeuksen sellaisten ihmisten työluvassa, jotka liittyvät koronaviruksen torjuntatoimiin. Esimerkiksi terveydenhuollon ja maatalouden työntekijät, joiden työpanos edistää Yhdysvaltojen ruuantuotannon toimivuutta, jäävät rajoitusten ulkopuolelle.

Myös toista maahanmuuttoa rajoittavaa asetusta ollaan valmistelemassa. Yhtenä esityksenä on se, että tilapäisellä työviisumilla maahan tulevat teknologiateollisuuden työntekijät joutuvat todistamaan, että he eivät syrjäytä amerikkalaisia työntekijöitä.

Käytännössä rajoitusten merkitys on pieni, sillä koronaviruksen vuoksi asetetut maahantulorajoitukset ovat pysäyttäneet maahanmuuton jo nyt. Trumpin arvostelijat ovatkin sanoneet, että kyseessä on presidentin yritys viedä huomiota muualle koronaviruskriisin hoidosta.

– Vaikuttaa siltä, että Trumpia kiinnostaa enemmän maahanmuuttovastaisuuden lietsominen kuin henkien pelastaminen, sanoo useita Trumpin maahanmuuttolinjauksia oikeuteen vieneen American Civil Liberties Union -järjestön linjausten varajohtaja Andrea Flores.

Trumpin vaalikampanja aikoo nostaa maahanmuuton keskeiseksi teemaksi myös ensi syksyn vaaleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos