Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on nopeaälyinen toimija, joka ei lankea Venäjän toistuvasti virittämiin ansoihin - Ulkomaat - Aamulehti

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on nopeaälyinen toimija, joka ei lankea Venäjän toistuvasti virittämiin ansoihin

Zelenskyi ei näyttäydy samalla tavalla tiukkojen näkemystensä vankina kuin edeltäjänsä Petro Poroshenko. Hän vetoaa myös Itä-Ukrainan venäjää puhuviin kaivos- ja terästyöläisiin.

Presidentti Zelenskyi soitti presidentti Putinille ensimmäistä kertaa vajaa kuukausi sitten. Miehet sopivat jatkavansa korkean tason neuvotteluja Itä-Ukrainan tilanteesta ja sotavankien vaihdosta.

6.8.2019 10:43

Ukrainan tuoreella presidentillä Volodymyr Zelenskyillä, 41, pyyhkii hyvin kolme ja puoli kuukautta presidentinvaalien voiton jälkeen. Epätavallista reittiä koomikosta presidentiksi edennyt Zelenskyi on noussut lyhyessä ajassa protestiäänestäjien ja nuorten suosikista koko kansan presidentiksi.

Zelenskyin puolueen Kansan palvelijan ylivoimainen voitto heinäkuisissa parlamenttivaaleissa sinetöi Zelenskyin laajan kannatuksen sekä kotimaassa että ulkomailla. Zelenskyi on onnistunut luomaan itsestään vakuuttavan ja joustavan vaikutelman. Myönteiset asenteet Zelenskyiä kohtaan ovat omiaan vahvistamaan Ukrainan maakuvaa.

Vetoaa myös idän venäjänkielisiin

Zelenskyillä on taito puhutella eri kansanryhmiä, mihin hänen edeltäjänsä Petro Poroshenko ei pystynyt. Poroshenko voitti vuoden 2014 vaalit reformistina, mutta alkoi ratsastaa pian sen jälkeen kansallismielisyydellä. Poroshenko menetti samalla Ukrainan venäjänkielisten alueiden asukkaiden tuen.

Poroshenkon suosiota laski entisestään se, että hän heikensi venäjän ja vahvisti samalla ukrainan kielen asemaa. Poroshenko esiintyi julkisesti yleensä aina ukrainaksi.

Zelenskyi sen sijaan käyttää kumpaakin kieltä, tilanteesta riippuen. Hän ei tahdo tehdä kielikysymyksestä kansaa nykyistä enempää jakavaa asiaa.

Zelenskyi haastaa Putinin suosion

Zelenskyi on lähtöisin idästä, sotaa käyvään Donetskin alueeseen rajautuvalta Dnipropetrovskin alueelta. Hänellä on venäjänkielisen taustansa ansiosta hyvät mahdollisuudet ymmärtää myös sotaakäyvien alueiden asukkaita ja saada heidät kuuntelemaan itseään huomattavasti edeltäjäänsä paremmin.

Jos Zelenskyin suosio Donbassin alueella kasvaa, hän saattaa alkaa viedä itse Venäjän presidentin Vladimir Putinin kannatusta sotaa käyvässä idässä. Hän kilpailee jo nyt Putinin kanssa osittain samoista yleisöistä.

Ukrainalaisten lisäksi myös venäläiset tuntevat Zelenskyin jo entuudestaan. Hänen tähdittämäänsä tv-tuotantoa on esitetty Ukrainan lisäksi Venäjällä.

Putin koettelee Zelenskyiä

Ukrainan ja Venäjän välisen sodan lopettaminen oli Zelenskyin tekemistä vaalilupauksista rohkein. Lupaukset herättivät jo vaalikampanjan aikana varovaista optimismia ulkomaita myöten. Euroopan akuuteimmat turvallisuusuhat liittyvät Venäjän Ukrainassa luomaan epävakauteen.

Zelenskyi soitti presidentti Putinille ensimmäistä kertaa vajaa kuukausi sitten. Presidentit sopivat tuolloin jatkavansa korkean tason neuvotteluja Itä-Ukrainan tilanteesta ja sotavankien vaihdosta.

Putin on jo ehtinyt kehittää Zelenskyin kaudella joukon ongelmia, jotka ovat samalla testanneet Zelenskyin taitoja toimia presidenttinä.

Putinin "virkaanastujaislahja" Zelenskyille oli helpottaa ja nopeuttaa separatistialueiden asukkaiden Venäjän kansalaisuuden saamista. Jos riittävän moni kapinallisalueella asuva ottaa Venäjän kansalaisuuden, Venäjä saattaa jatkossa perustella sotatoimia alueella Venäjän kansalaisten oikeuksien suojelemisella. Venäjä on käyttänyt samaa tekosyytä muuallakin.

Zelenskyi taitaa meridiplomatian

Venäjä on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Ukrainan itärajalla, Mustanmeren taskumeren Asovanmeren lähipiirissä ja Krimin lähistön kiistellyillä vesillä. Maat ovat olleet viime kuukausina useaan otteeseen kahnauksissa Asovanmeren merialueiden käyttöön liittyen.

Zelenskyi on luvannut hankkia vapaaksi Venäjän viime marraskuussa vangitsemat 24 ukrainalaista merimiestä. Ukraina pidätti ja vapautti nopeasti venäläisiä merimiehiä viime kuussa. Päätös olla lähtemättä mukaan köydenvetoon Venäjän kanssa oli yksi merkki Zelenskyin vahvasta diplomatian tajusta.

Zelenskyi on myös helpottanut siviilien liikkumista Ukrainan ja separatistien hallitsemien alueiden välillä. Hän selvästi ymmärtää, että Itä-Ukrainan konflikti ei ratkea pelkästään sotilaallisin keinoin.

Kovassa seurassa

Zelenskyi on Putiniin verrattuna politiikan aloittelija. Hän on pärjännyt tähän asti jopa häkellyttävän hyvin kokenutta ja ovelaa vastustajaansa vastaan.

Venäläisen Interfax-uutistoimiston mukaan Zeleskyin nimi mainittiin venäläismediassa heinäkuussa toiseksi eniten, heti presidentti Putinin jälkeen.

Uutinen ei ole yllättävä, sillä Ukrainasta uutisoidaan venäläismediassa runsaasti joka ikinen päivä. Uutiset pyrkivät lähes poikkeuksetta luomaan kuvan Ukrainasta luhistuneena, tuhoon tuomittuna valtiona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut