Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli jouduttiin perumaan - Ulkomaat - Aamulehti

Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli jouduttiin perumaan

Kolme ihmistä kuoli viikonlopun aikana, mutta pahimmat pensaspalot voivat vielä olla edessä Australiassa. Palot peruivat MM-rallin Australian osakilpailun.

Palomies yritti estää palon etenemistä tiistaina Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa Australiassa.

12.11.2019 8:24

Pensaspalot ovat jokavuotinen riesa Australian kuumassa kesässä, mutta tämän kesän palojen ankaruus on yllättänyt monet.

Viikonlopun aikana paloissa kuoli kolme ihmistä ja tuhoutui 150 kotia. Palot kuitenkin raivoavat yhä laajempina kuuman kuivan ilman ja voimakkaiden tuulten lietsomana ja tuhoavat uusia koteja.

Viiden miljoonan asukkaan Sydneyssä ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa, koska savu peittää kaupunkia. Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa 600 koulua on suljettu. Osavaltiossa on julistettu seitsemän päivän hätätila, jotta viranomaiset voivat määrätä evakuointeja ja sulkea teitä ja julkisia tiloja. Pensaspalot ovat voimakkaita Sydneyn pohjoispuolella.

Palojen odotetaan pahenevan päivän aikana, kun tuulet voimistuvat. Pahimmilla paloalueilla viranomaiset neuvovat ihmisiä pysymään kodeissaan, sillä paikoin on jo liian myöhäistä paeta.

Australian MM-ralli peruttu

Australian MM-ralli päätettiin maanantain ja tiistain välisen yön aikana perua pensaspalojen takia.

Kauden päätösosakilpailussa olisi ratkaistu Tommi Mäkisen johtaman Toyotan ja Hyundain merkkimestaruus. Nyt mestaruus menee Hyundaille.

Ratkaisu tehtiin sen jälkeen, kun rallin järjestäjät olivat keskustelleet Uuden Etelä-Walesin osavaltion viranomaisten kanssa turvallisuusriskeistä.

Uusi Etelä-Wales on kärsinyt pahiten paloista.

Australian suurin kaupunki Sydney oli tiistaiaamuna savusumun peitossa.

Palot aiheuttivat väittelyn ilmastonmuutoksesta

Australian sisäpolitiikassa käy kiivas keskustelu siitä, onko ilmastonmuutoksella osuutta palojen voimistumiseen.

Australian Queenslandin ja Uuden Etelä-Walesin osavaltiot ovat kärsineet kuivuudesta jo kolmen vuoden ajan. Tämä johtuu asiantuntijoiden mielestä ilmastonmuutoksesta.

Konservatiivipääministeri Scott Morrison on Australian kivihiiliteollisuuden vahva tukija. Hän on toistaiseksi kieltäytynyt vastaamasta, onko ilmastonmuutoksella osuutensa paloissa.

– Hallituksen mukaan nyt ei ole aika puhua ilmastonmuutoksesta. Olen täysin eri mieltä, meidän olisi pitänyt puhua tästä vuosia sitten, sanoi Glen Innesin pormestari Carol Sparks Reutersille.

Glen Innes sijaitsee Sydneyn pohjoispuolella. Siellä kuoli paloihin kaksi ihmistä viikonloppuna.

Varapääministeri Michael McCormack syytti ilmastoaktivisteja kriisin politisoimisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut