Trump vastaa puheessaan demokraattien syytöksiin – demokraattien mukaan Trumpin lausunnot yllyttivät joukkoampumisia - Ulkomaat - Aamulehti

Trump vastaa puheessaan demokraattien syytöksiin – demokraattien mukaan Trumpin lausunnot yllyttivät joukkoampumisia

Yhdysvalloissa kuoli viikonloppuna 29 ihmistä ja loukkaantui kymmeniä kahdessa joukkoampumisessa. Teot tapahtuivat 13 tunnin sisällä.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin odotetaan vastaavan maanantaina puheessaan demokraattien syytöksiin.

5.8.2019 16:37

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin odotetaan vihdoin ottavan puheessaan kantaa Yhdysvalloissa viikonloppuna tapahtuneisiin kahteen joukkoampumiseen. Trumpin on tarkoitus astua julkisuuden eteen kello 17 Suomen aikaa.

Viikonloppuna Yhdysvaltojen Texasissa ja Ohiossa tapahtuneissa kahdessa joukkoampumisessa kuoli 29 ihmistä ja haavoittui kymmeniä. Tekojen välillä oli vain 13 tuntia.

Demokraatit ovat esittäneet tapahtuneesta suoria syytöksiä Trumpille. Beto O'Rourke, joka on eräs demokraattipuolueen presidenttiehdokkaista, on syyttänyt Trumpia rasistiksi ja sanonut tämän puheiden yllyttävän rasistisiin tekoihin. Rourken mukaan viharikokset ovat Trumpin presidenttikauden aikana lisääntyneet.

Demokraattien mukaan Trumpin kielenkäyttö lisää rodullista vihaa ja yllyttää hyökkäyksiin maassa, jossa poliittinen jako syvenee kaiken aikaa. Vaikuttaa siltä, että viikonlopun ampumatapaukset käynnistivät samalla vaalikampanjat. Yhdysvaltojen presidentinvaalit käydään ensi vuonna.

Maanantaisessa puheessaan Trumpin odotetaan kommentoivan näitä syytöksiä.

Trump on pysynyt vaiti

Tähän asti Trump ei ole juuri reagoinut syytöksiin. Trump ennätti viikonloppuna vaatia, että jatkossa asetta ostavien taustat on tarkistettava nykyistä huolellisemmin. Vielä maanantaiaamuna ei ollut selvää, mihin muihin toimiin Trump aikoo ryhtyä.

Sunnuntaina Trump lausui lyhyesti medialle, ettei Yhdysvalloissa ole paikkaa vihalle. Maanantaina hän esitti tviiteissään mielipiteensä "valeuutisista" ja median puolueellisuudesta. Hänen mukaansa medialla on suuri vastuu Yhdysvaltojen turvallisuudesta.

Yhdysvaltain aselaki nousi jälleen keskusteluun

Texasin El Pasossa 21-vuotias valkoinen mies avasi tulen paikallisessa Walmart-ostoskeskuksessa. Hän tappoi 20 ihmistä ja haavoitti useita. Viranomaisten mukaan kyseessä oli viharikos ja teon motiivi oli rasistinen. Tekoa on sanottu kahdeksanneksi vakavimmaksi modernin Yhdysvaltain historiassa.

Vain 13 tuntia myöhemmin toinen aseella varustautunut mies tappoi yhdeksän ihmistä Ohion Daytonissa.

Tapaukset herättivät keskustelua maan aselaista, mutta myös Yhdysvaltojen muuttumisesta yhä väkivaltaisemmaksi ja poliittisesti jakautuneemmaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos