Donald Trumpin näyttäväksi yritetty mediatemppu johti pitkäaikaisen neuvonantajan potkuihin – ”Päämäärätiedottomuuden sylkykuppi” - Ulkomaat - Aamulehti

Donald Trumpin näyttäväksi yritetty mediatemppu johti pitkäaikaisen neuvonantajan potkuihin – ”Päämäärätiedottomuuden sylkykuppi”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump erotti yllättäen hänen esikuntansa kansallisen turvallisuuden neuvonantajan, haukaksikin nimetyn John Boltonin tiistai-iltana Twitter-ilmoituksella. Tällä kertaa potkuja voidaan pitää suhteellisen yllättävinä. Bolton on pitkän linjan diplomaatti, joka on ollut Trumpin hallinnossa vuodesta 2018.

John Bolton joutui Donald Trumpin strategisen päämäärätiedottomuuden sylkykupiksi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.­

10.9.2019 20:47 | Päivitetty 10.9.2019 20:53

Aamulehti

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen näyttänyt ovea yhdelle hänen hallintonsa merkittävimmistä henkilöistä. Tällä kertaa lähtöpassit sai, tosin lopulta omasta ilmoituksestaan niin kuin esikunnasta lähtevät aina, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton. Trump tviittasi asiasta tiistai-iltana.

Bolton on pitkän linjan diplomaatti ja ulkopolitiikan asiantuntija, mutta samalla sisäpolitiikan kurissa pitävä tiukka sanansaattaja. Tiedossa on ollut, että Trumpilla ja Boltonilla on erimielisyyksiä muun muassa siitä, pitäisikö Trumpin olla hyvää pataa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. Toisaalta maan sisäisen turvallisuuden sävelet ovat olleet kaksikolla samansuuntaiset maahanmuuttoa koskien.

Eroon johtivat kulisseissa tapahtuneet rauhanneuvottelut pääosin Afganistanista toimivan äärijärjestö Talebanin kanssa. Yhdysvallat ja järjestö ovat neuvotelleet Yhdysvaltojen joukkojen poisvetämisestä Afganistanista. Samaan aikaan Yhdysvallat on vaatinut Talebanilta takuita siitä, että maassa säilyy rauha. Lähes ainoastaan Trumpin tviittien varassa pysyneet neuvottelut ovat pohjautuneet sille, että äärijärjestö antaa maalle jotain takuita rauhasta.

Tämä vesittyi alkuviikolla, kun Yhdysvaltojen sotilas ja 11 muuta kuolivat järjestön iskussa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa.

Julkisuuteen kerrottiin aiemmin, että Yhdysvallat ja äärijärjestö olisivat päässeet näennäiseen sopuun siitä, mitä rauhansopimus pitää sisällään. Tästä ei kuitenkaan ole varmuutta. Nyt suuren kiilan kokonaisuuteen löi se, että Trump olisi halunnut tapaamisen Camp Davidiin, joka on presidentin huvila Marylandissa.

Suuri varjo tapaamisen yllä oli, että 11. syyskuuta muistuttaa maata siitä, että tuhansia ihmisiä kuoli WTC-tornien tuhossa vuonna 2001. Yksi keskeisistä tahoista oli juuri äärijärjestö Taleban, joka oli antanut al-Qaidalle turvapaikan.

– Bolton joutui strategisen päämäärätiedottomuuden sylkykupiksi, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo Aamulehdelle.

Ei mediaspektaakkelille

Aaltolan mukaan vaikuttaa vahvasti siltä, ettei pitkän linjan kansainvälisen politiikan tuntija halunnut tämänkaltaiselle rauhanneuvotteluiden etenemiselle mediaspektaakkelia. Trump oli kuitenkin toista mieltä. Aaltola kuvailee, että Bolton on peloton ja monimutkaisiin kansainvälispoliittisiin kuvioihin meritoinut henkilö, mikä osaltaan on aiheuttanut vakavia ristiriitoja presidentin ja neuvonantajan välille.

Bolton tosin on ristiriitainen henkilö, jolla on ollut hyvinkin kriittisiä kannanottoja liittyen maan ulkopolitiikkaan, ja siksi hän on pestissään ollutkin Trumpin mittapuulla suhteellisen pitkään.

Myös se, että Yhdysvallat irtaantui Iranin ydinasesopimuksesta, teki hallaa kaksikon väleihin. Bolton pyrki Trumpin ja Iranin johdon väliseen sananvaihtoon, tuloksetta.

Vaikea löytää uutta

Maan sisäisen turvallisuuden neuvonantaja on varsinkin Trumpin aikana hyvin merkittävä virka. Aaltola näkee, että Trumpin on vaikea löytää vastaavaa liittolaista kuin Bolton. Ensi vuonna käydään presidentinvaali, jossa hyvin todennäköisenä voittajana pidetään laajasti Trumpia. Yhdysvalloille tosin, maailman ykköspaikkaa pitävälle suurvallalle, ulkopolitiikka on äärimmäisen tärkeää. Nyt viimeisen kolmen vuoden aikana se on ollut tempoilevaa ja sensaatiohakuista.

– Rauhansopimuksia ja meriittejä ei tule taivaasta tippuen. Vaihtuvuus Trumpin hallinnossa on tavattoman suuri. Hänellä ei ole tiettyä strategiaa, vaan riippuen tahosta, hän tarjoaa diiliä, Aaltola muotoilee.

Entä mitä meriittejä Trumpilla on ulkopolitiikan hoitamisesta? Hän on tavannut Kim Jong-unin kaksi kertaa ja kaikki muistavat Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisen Helsingissä viime vuonna.

– Lista saavutuksista on lyhyenläntä. Siihen voidaan lukea se, että Trump on vaatinut Nato-kumppaneita maksamaan liittolaisuudestaan enemmän. Hän on tavannut Putinin. Hän on ilmoittanut voittaneensa Kiinan kauppasodan. Hän on tavannut Pohjois-Korean johtajan. Kuitenkaan mitään näistä suurista ongelmista ei ole ratkaistu pitkälle, sillä neuvottelut ovat jäissä, ja jäljelle on jäänyt käytännössä iso kuva mediassa, Aaltola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?