Lähteet: Nizzan iskusta otettiin kiinni kaksi uutta ihmistä – lauantain ampumatapauksesta kiinni otettu mies on vapautettu - Ulkomaat - Aamulehti

Lähteet: Nizzan iskusta otettiin kiinni kaksi uutta ihmistä – lauantain ampumatapauksesta kiinni otettu mies on vapautettu

1.11.2020 17:47 | Päivitetty 1.11.2020 20:12

Pariisi

Ranskassa poliisi on ottanut kiinni vielä kaksi ihmistä, joita halutaan kuulla Nizzan veitsi-iskusta, kertoivat oikeuslähteet uutistoimisto AFP:lle sunnuntaina. Aiemmin kiinni on otettu kolme ihmistä, joiden yhteyksiä tunisialaistaustaiseen hyökkääjään tutkitaan.

Kahdesta viimeksi kiinni otetusta toinen on 25-vuotias ja toinen 63-vuotias, oikeuslähde kertoi. Heidät otettiin kiinni lauantaina.

Kolme ihmistä sai torstaina surmansa ja useita haavoittui veitsi-iskussa, joka tehtiin nizzalaisessa kirkossa varhain aamulla. Tekoa tutkitaan terroritekona.

Tunisialaistaustainen hyökkääjä haavoittui pidätyksen yhteydessä. Sairaalassa olevan hyökkääjä tila on vakava, eivätkä viranomaiset ole pystyneet kuulustelemaan häntä.

Tilanne Ranskassa jännittynyt

Ranskassa tilanne on ollut erittäin jännittynyt sen jälkeen, kun satiirilehti Charlie Hebdo julkaisi uudelleen pilakuvia profeetta Muhammadista. Tilanne on kiristynyt entisestään viime kuun jälkeen, kun vuonna 2015 toimitukseen tehtyyn iskuun liittyvä oikeudenkäynti alkoi.

Muutama viikko sitten radikalisoitunut mies surmasi historianopettaja Samuel Patyn. Opettaja surmattiin raa'asti Pariisin lähistöllä katkaisemalla hänen kaulansa. Teosta epäillään 18-vuotiasta tshetsheenimiestä, joka kuoli poliisin luoteihin.

Paty surmattiin sen jälkeen, kun hän oli näyttänyt oppilaille pilapiirroksia profeetta Muhammadista käsitellessään sananvapautta.

Lauantaina iltapäivällä Ranskassa ammuttiin ortodoksipappia. Tapaukseen liittyen otettiin lauantaina kiinni yksi ihminen, jonka syyttäjä sanoi saattavan vastata silminnäkijöiden kuvausta epäillystä tekijästä. Sunnuntaina syyttäjä kuitenkin kertoi, että kiinni otettu on vapautettu, koska osallisuudesta ei löytynyt todisteita.

Lyonissa tapahtuneen teon motiivista ei ole tietoa. Syyttäjien mukaan kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja tutkitaan, mutta tämän hetken tietojen valossa kyseessä ei ollut terroriteko.

Ortodoksipapin ampumistapaukseen liittyen on tehty kiinniotto – aseistautunut hyökkääjä haavoitti kirkkoa sulkemassa ollutta pappia Ranskan Lyonissa lauantaina

Ranskan veitsi-isku: Kaksi oppilasta odotti tunteja murhaajan kanssa opettajan tunnistamista, syytteet seitsemälle – Sisäministeri: Verkkokampanja oli tappokäsky

Mielenosoituksia Ranskaa ja Macronia vastaan

Eri puolilla maailmaa on osoitettu mieltä Ranskaa ja presidentti Emmanuel Macronia vastaan sekä vaadittu ranskalaistuotteiden boikotointia sen jälkeen, kun Charlie Hebdo julkaisi uudelleen pilakuvia.

Macron on toistuvasti sanonut, ettei Ranska taivu. Lauantaina uutiskanava al-Jazeeran esittämässä haastattelussa Macron oli kuitenkin pehmentänyt äänenpainojaan.

Presidentti sanoi ymmärtävänsä, että pilakuvat voivat olla joillekin ihmisille järkytys. Hän painotti, ettei väkivalta ole koskaan oikeutettua ja että hänen mielestään vapauksia ja oikeuksia on suojeltava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?