Britannian alahuone hyväksyi brexit-sopimuksen – maa lähtemässä EU:sta kolmen viikon kuluttua - Ulkomaat - Aamulehti

Britannian alahuone hyväksyi brexit-sopimuksen – maa lähtemässä EU:sta kolmen viikon kuluttua

"On aika saada brexit päätökseensä. Tämä lakiehdotus tekee niin", brexit-ministeri Stephen Barclaytiivisti keskustelut parlamentissa. Parlamentin ylähuone käsittelee vielä sopimuksen lähiviikkoina. Myös Euroopan parlamentin on vielä hyväksyttävä se.

9.1.2020 22:42

Britannian alahuone hyväksyi torstaina toisessa käsittelyssä brexit-sopimuksen, jonka nojalla maan on mahdollista lähteä Euroopan unionista sopimuksella 31. tammikuuta, uutisoi Reuters.

Näin yli kolmen vuoden eroprosessi on tulossa päätökseensä.

Alahuone hyväksyi äänin 330–231 vetäytymissopimuksen, jolla pannaan täytäntöön viime vuonna EU:n kanssa sovittu irtautumissopimus.

Reutersin mukaan tämän ansiosta pääministeri Boris Johnson voi kääntää sivun yhdestä Britannian vuosikymmenten syvimmästä poliittisesta kriisistä. Johnson voi nyt myös lopettaa pelot välittömästä sekasortoisesta poistumisesta, joka on varjostanut maan taloutta ja ruokkinut erimielisyyksiä vuoden 2016 kansanäänestyspäätöksestä lähtien.

– On aika saada brexit päätökseensä. Tämä lakiehdotus tekee niin, brexit-ministeri Stephen Barclay tiivisti keskustelut parlamentissa, Reuters kertoi.

STT:n mukaan myös Euroopan parlamentin on vielä hyväksyttävä sopimus, mutta tämän odotetaan tapahtuvan ennen Britannian eroa EU:sta kuun lopussa.

Eurooppa-neuvosto on myöntänyt Britannialle eropäivän lykkäystä 31.1. saakka.

Lainsäädäntö suuntaa nyt parlamentin ylähuoneeseen, ja sen odotetaan tulevan käsittelyyn lähiaikoina.

Painopiste on jo kääntynyt tuleviin keskusteluihin pitkäaikaisista järjestelyistä EU:n kanssa. Ne alkavat, kun siirtymäkausi, jonka aikana Britannia pysyy vielä EU:n sääntöjen alaisena, päättyy tämän vuoden lopussa 31. joulukuuta.

Keskiviikkona Boris Johnson tapasi Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin Lontoossa heti tunnin kuluttua siitä, kun Leyen oli pitänyt puheen, jonka mukaan olisi "periaatteessa mahdotonta" sopia kaikesta vuoden loppuun mennessä.

Von der Leyen on kuitenkin ilmoittanut, että vaikka koko sopimuksesta ei voida neuvotella ajoissa, tärkeimmät ja mahdollisesti häiritsevät osat voidaan priorisoida.

STT huomauttaa, että brexit otti harppauksen eteenpäin viime kuussa, kun pääministeri Boris Johnsonin johtamat konservatiivit saivat vaaleissa alahuoneeseen tarvitsemansa enemmistön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: