Donald Trumpin kansakunnan tila -puhe – mitä tapahtui - Ulkomaat - Aamulehti

”Tavalliset tunnit” Yhdysvaltojen politiikassa: Suuri äänestysfiasko, selän kääntö kädelle ja loppunäytöksessä revitty puhe – seuraavaksi selviää, tuomitaanko presidentti

Kommentti: Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump piti vuotuisen kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaa Washingtonissa. Se päätti sellaisen poliittisen vuorokauden, jota ei ihan hetkeen ole nähty – edes Yhdysvalloissa.

Varapresidentti Mike Pence ja edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi seurasivat, kun presidentti Donald Trump kehui Yhdysvallat maasta taivaaseen ja puhui come backista. New York Timesin faktantarkistuksessa presidentti sortui useita kertojaan suurentelemaan saavutuksiaan.

5.2.2020 9:52

Aamulehti

Se kaikki alkoi Iowasta, tuosta Yhdysvaltojen pienestä mutta niin merkityksellisestä osavaltiosta, josta käynnistyi presidentinvaalivuoden esivaaliruljanssi. Republikaaneilla ei ollut mitään jännitettävää. Istuva presidentti Donald Trump on heidän ainoa ehdokkaansa 3. marraskuuta pidettäviin vaaleihin. Kaikki mielenkiinto kohdistui sen sijaan demokraattileiriin, jossa kisa on kova, ja tällä kertaa siitä on ennustettu hyvin kiihkeää, tiivistä, rumaakin.

Sitten kuvaan astui mobiilisovellus, jonka piti tuoda monimutkainen ääntenlasku uudelle tasolle. Se ei toiminut, ja soppa oli valmis. Iowa on pienestä koostaan merkityksellinen. Se on antanut suuntaviitat perinteisesti sille, kuka ehdokkaista nousee esiin jatkossakin. Nyt ehdokkaat ehtivät lähteä pois paikalta ja toinen toisensa jälkeen ilmoitti, että ”saatoin olla voittaja”.

Lue lisää päivän pääkirjoituksesta:Äänestysfarssi satoi presidentin kannatuslaariin

Tätä kirjoittaessa demokraattien äänistä on saatu suurin osa vihdoin, noin vuorokauden odottamisen jälkeen laskettua. Kärkipaikalle on noussut vasta 38-vuotias Pete Buttigieg. Häntä seuraa puolueen nestorisenaattori Bernie Sanders, 78. Kolmanneksi on kirimässä Elizabeth Warren, 70 ja vasta neljäntenä on presidentti Barack Obaman varapresidenttinä toiminut Joe Biden, aiempien veikkailuiden selvä ykkönen.

Tosin, Biden ja hänen poikansa Hunter Biden liittyvät vahvasti toiseen saagaan, joka Yhdysvalloissa on käynnissä. Se on virkarikosoikeudenkäynti Donald Trumpia vastaan, ja tämän tarinan päätösnäytös nähdään todennäköisesti keskiviikkoiltana, kun senaatti hyvin todennäköisesti vapauttaa Trumpin syytteistä ja toteaa, ettei presidentti ole tehnyt mitään väärää.

Mistä oikeudenkäynnissä olikaan kyse: Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä ja kongressin toiminnan estämisestä. Syytteen mukaan Trump uhkasi pidättää sotilasavun Ukrainalta, mikäli maa ei suostuisi tutkimaan Trumpin mahdollisen presidentinvaalivastustajan Bidenin ja tämän pojan toimia. Toinen kohta liittyy siihen, että Trumpin epäillään muun muassa kieltäneen hallintokuntansa edustajia todistamasta.

Republikaanit yltyivät suosionosoituksiin useamman kerran, kun demokraattiedustajistosta kuului huokailuja ja osa lähti kesken puheen pois.

Eikä tässä vielä kaikki.

Kun suhteellisen hektinen poliittinen vuorokausi alkoi painua iltaan, tuli aika presidentin kansakunnan tilaa käsittelevälle puheelle. Puhe avaa poliittisen vuoden. Kongressin demokraattinaiset olivat puheenjohtaja Nancy Pelosia myöten pukeutuneet valkoisiin housupukuihin aivan kuten viime vuonna. He ottavat näin kantaa tasa-arvoon ja naisten äänioikeuteen.

Trump marssi voitontahtoa uhkuen saliin, ja miksi ei olisikaan. Demokraattien äänestyskeitos satoi vain ja ainoastaan republikaanien laariin. Trumpin kaltaiselle henkilölle voisi antaa pienemmänkin kokoisen ammuksen ja hän pystyisi käyttämään sitä niin, että se rampauttaa vastustajaa. Olisi ollut ihme, ellei Trump olisi käyttänyt Iowan tapahtumia todetakseen, ettei demokraatteihin voi luottaa. Se on hyvin merkityksellistä retoriikkaa aikana, jolloin presidenttiä syytetään ties kuinka monetta tuhannetta kertaa valehtelusta ja vieläpä valtakunnan oikeudessa. Demokraattien äänestyssekoilussa oli tosin kyse pelkästään toimimattomasta sovelluksesta, ei siitä, että joku tai jotkut olisivat yrittäneet vaikuttaa lopputulokseen. Kaikuja vuoden 2016 presidentinvaaleista.

Trump kiikutti paperilla olleen puheensa Pelosille ja varapresidentti Mike Pencelle. Kun Pelosi ojensi presidentille kätensä, käänsi tämä selkänsä sanomatta mitään. Pelosi ravisti hartioitaan ja päätään. Kaksikko on ollut sotajalalla koko Trumpin kauden ajan. Pelosi, edustajainhuoneen demokraattien johtaja ja puheenjohtaja, oli henkilö, jonka johdolla syytteet Trumpia vastaan nostettiin. Sanansäilä ja piikittely ovat käyneet todella raakoina kumpaankin suuntaan.

Kun Trump oli saanut puheensa päätökseen, Pelosi vastasi selänkäännölle, ja asiantuntijoiden mukaan varasti show’n. Hän nousi, otti Trumpin antaman paperinivaskan ja repi sen.

Nancy Pelosi heilutti revittyä presidentin puhetta.

Yhdysvaltojen politiikka on draamaa ja se äityy välillä hyvin veriseksi. Helmikuun alun tapahtumat enteilevät todellista myrskyä, eikä tällä kertaa vain republikaanien ja demokraattien väille, vaan myös demokraattipuolueen sisälle. Sekavat lähtöasetelmat eivät tiedä hyvää sille, miten yhtenäisesti puolue pystyy seisomaan tulevan presidenttiehdokkaansa takana. Republikaanit puolestaan tekevät nyt niin.

Niin Trumpin kuin Pelosinkin edesottamukset kongressissa herättivät odotetusti paljon kritiikkiä. Se kuvastaa sitä kahtiajakoa, joka kongressissa vallitsee. Se kuvastaa myös Yhdysvaltoja todella kansakuntana.

Mitä puheeseen tulee, Trump ylisti hallituksensa aikaan saamia muutoksia ja otti tilansa televisiomiehen elkein. Yhdestä tietystä asiasta hän ei maininnut mitään: omasta oikeudenkäynnistään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos