Rauhallisesta El Pason kaupungista tuli polttopiste Yhdysvaltojen kahdelle suurimmalle ongelmalle ja keskustelu lähti täysin omille raiteilleen – jälleen kerran - Ulkomaat - Aamulehti

Rauhallisesta El Pason kaupungista tuli polttopiste Yhdysvaltojen kahdelle suurimmalle ongelmalle ja keskustelu lähti täysin omille raiteilleen – jälleen kerran

Näkökulma: Teksasissa sijaitsevan El Pason kaupungin joukkoampuminen Yhdysvalloissa yhdisti kaksi maan tämänkin hetken suurinta keskustelunaihetta: siirtolaiset ja aselait. Toivottavaa on, ettei kaupungista väännetä varoittavaa esimerkkiä keinotekoisesti.

Enemmistö yhdysvaltalaisista toivoisi maahan tiukempia aselakeja. Jälleen kerran yksi veriteko nosti ongelman keskusteluun. Suurin osa maan kansalaisista ei usko, että poliitikot saisivat muutoksia aikaan.

5.8.2019 14:46 | Päivitetty 5.8.2019 16:38

Reilun 600 000 asukkaan El Pasosta tuli lauantaina näyttämö vihalle.

21-vuotias valkoinen mies avasi silmittömän tulituksen kohti kauppakeskuksessa asioineita ihmisiä Teksasin osavaltion reunalla sijaitsevassa kaupungissa. 20 kuoli ja vajaat 30 loukkaantui. Dallasilaismies otettiin kiinni ja häneltä löydettiin manifestiksi kutsuttu kirjoitus, jossa mies kertoi tekevänsä vastaiskun ”latinalaisamerikkalaisten invaasiosta Teksasiin”. Hän oli jakanut sen keskustelupalstalla vain minuutteja ennen tekoaan.

Yhdysvaltalainen kyberturvallisuusyhtiö Couldflare kertoi maanantaina, että se aikoo sulkea kyseisen keskustelupalstan, jolla on jaettu aiemminkin viharikoksiin kannustavaa ja siitä kertovaa materiaalia. El Pason ampumista tutkitaan kotimaan terroritekona ja poliisi pitää sitä viharikoksena.

Liittovaltion poliisi FBI:n johtaja Christopher Wray kertoi kongressille heinäkuussa, että poliisi on viimeisen yhdeksän kuukauden aikana tehnyt noin sata pidätystä, joissa on ollut epäily kotimaahan kohdistuvasta terrori-iskusta. Suurimmassa osassa tapauksista valkoisen ylivallan ihannointi on ollut ainakin jossain roolissa, Wray totesi kuulemisessa. Tämä on kylmäävää luettavaa.

Presidentti Donald Trump kommentoi, että El Pason ampumisen taustalla olevalla henkilöllä on mielenterveysongelmia, ja että kyse on raukkamaisesta teosta. Trump lausui, ettei maassa ole tilaa vihalle. Republikaaniedustajien riveistä kommentoitiin samaan aikaan, että El Pason kaltaisiin tekoihin vaikuttavat lisäksi videopelit ja muun muassa se, ettei kouluissa rukoilla enää tarpeeksi.

Aiemmin presidentti on kuvaillut meksikolaisten saapumista Yhdysvaltoihin sanalla invaasio. Presidentti on ollut lähiviikkoina useaan otteeseen otsikoissa kyseenalaisista kommenteista, jotka hän on kohdistanut muun muassa vähemmistötaustaisiin kongressin edustajiin, jotka ovat olleet naisia. Trump on kieltänyt olevansa rasisti.

Trumpin tytär ja Valkoisen talon neuvonantaja Ivanka Trump puolestaan tviittasi, odotetusti, että ”valkoinen ylivalta, kuten kaikki terrorismin muodot, on pahuus, joka on tuhottava”.

Odotetusti demokraattileiri röykytti presidentin toteamalla, että maan korkein hallinto lietsoo muukalaisvihaa ja nimenomaan ajattelee myötämielisesti valkoiseen ylivaltaan liittyvästä ideologiasta. Monet edustajat kutsuivat Trumpia suoraan rasistiksi.

Sinänsä eripuraisessa retoriikassa ei ole mitään uutta, mutta heti traagisen viikonlopun jälkeen alkoivat taistella sanat ja asiat. Vieläpä niin, että aiemmat lausumat tuntuivat unohtuneen nopeasti.

Valkoisen talon lippu laskettiin puolitankoon viikonlopun joukkoampumisten uhrien muistoksi sunnuntaina.

Esimerkki ilman totuusperää

El Paso on yksi Yhdysvaltojen turvallisimmista kaupungeista, vaikka se sijaitsee Meksikon puolella olevan Ciudad Juarezin vieressä, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Juarez on tunnetusti paikka, jossa jengiväkivalta ja huumeiden salakuljetus rehottavat, mutta väkivalta ei ole levinnyt rajan toiselle puolelle.

Samalla El Paso on yksi vilkkaimmista kohdista, missä ihmiset liikkuvat Meksikosta Yhdysvaltoihin ja päinvastoin. Kaupungin asukkaista yli 80 prosenttia on latinotaustaisia, ja suurin osa heistä Yhdysvaltojen kansalaisia.

Kaupungista on tullut ensi vuoden presidentinvaalien heittopussi, kun republikaanien ja demokraattien ehdokkaiksi pyrkivät sekä heidän taustajoukkonsa argumentoivat maahanmuuton puolesta ja vastaan. Trumpin joukoista on sanottu, että El Paso on rajaongelmien ilmentymä.

Tätä kaupungissa on ollut vaikea ymmärtää. Aseväkivaltaa ei ole läheskään niin paljon kuin monessa muussa Teksasin kaupungissa. Sitä periaatteessa voisi olla, sillä Teksas on osavaltiona lähinnä höllentänyt aseenkanto- ja ostorajoituksia. Kuten monet demokraattiedustajat totesivat viikonlopun aikana, ei ole olemassa mitään sellaista tilastollista seikkaa, joka tukisi presidentin ja hänen kannattajiensa sanomisia El Pasosta siirtolaisuuden ja maahanmuuton varoittavana esimerkkinä.

Tosin Trumpin hallinnon kiristämät siirtolaislait ovat nostaneet esimerkiksi perheiden kiinniottoja kymmenillä tuhansilla tapauksilla ja alue on tunnettu siirtolaiskeskuksista, joissa perheitä erotetaan edelleen toisistaan.

Tästä kaikesta on helppo vetää johtopäätöksiä suuntaan jos toiseen. Ja kun kokonaisuuden keskiössä ovat vielä vertakiehauttavat aselait, sisäpolitiikka on jälleen rapakon takana niin solmussa, että pahaa tekee.

El Pasosta uhkaa tulla varoittava esimerkki maahanmuutosta ilman, että sille on mitään totuusperää.

21-vuotias mies surmasi 20 ostoskeskuksessa ollutta ihmistä El Pasossa lauantaina. Kuolleiden joukossa oli muun muassa 23- ja 24-vuotiaat vanhemmat, joiden kaksikuukautinen vauva selvisi ampumisesta.

Muutoksia tuskin tulee

Aseet ovat olleet vuosikymmeniä Yhdysvalloissa puheenaihe, joka nousee pintaan veriteko toisensa jälkeen ja laantuu yhtä nopeasti laajasta keskustelusta. Yksikään presidentti ei ole lähivuosina saanut aselakeja kiristettyä. Tähän on monta syytä.

Muun muassa Yhdysvaltojen perustuslaki tekee helpoksi argumentoinnin siitä, että aseenkanto on ihmisen perusoikeus. Taustalla vaikuttavat myös asejärjestöjen suuret lobbauskoneistot. Osavaltioilla on mahdollisuus sorvata oman alueensa lakia liittovaltion sallimien rajojen sisällä. Kuten odottaa saattaa, variaatioita on yhtä paljon kuin osavaltioitakin.

Keskustelu saa välillä outoja piirteitä.

Trump on aiempien joukkoampumisten yhteydessä muun maussa todennut, että mikäli useampi ihminen kantaisi asetta, vastaavia tragedioita ei tapahtuisi. Ajatuskulku tuntuu oudolta ottaen huomioon, että presidentti ja hänen hallintonsa ovat nyt vedonneet siihen, että mielenterveysongelmien ehkäisy ei ole riittävällä tasolla Yhdysvalloissa. Jos siis on niin, eivätkö löyhemmät aselait kuulosta järjettömiltä, jos mietitään isoa kuvaa?

Varmaa on se, ettei mikään aselakien osalta taaskaan muutu. Enemmistö yhdysvaltalaisista haluaisi tiukemman aselainsäädännön, mutta suurin osa heistä ei usko, että päättäjät saisivat sitä edistettyä, uutistoimisto Reuters kertoi helmikuussa.

Kuten New York Times -lehti kirjoittaa, kansakunta on muuttunut. Joukkoampumisia on niin paljon, että mikäli uhrien lukumäärä ei hätkähdytä, tragedioita pidetään uutena normaalina. Lehden haastattelema nuori sanoo, että poliitikot lähettävät tviiteissään ”ajatukset ja rukoukset” omaisille, ja sitten päivärutiinit jatkuvat normaalisti eikä kukaan oikeasti tee mitään.

Harhautus sekottaa pakkaa

Toinen puoli El Pason joukkoampumisesta on tietenkin suora viha vähemmistöjä kohtaan. Tällä tematiikalla flirttaileva termistö ei ole vieras Washingtonissakaan. Kerta toisensa jälkeen presidenttiä on vaadittu, maaniteltu, pyydetty ja toivottu linjaamaan selkeästi ja voimakkaasti, että rasisteille ei ole sijaa Yhdysvalloissa.

Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Trump ei suinkaan ole ensimmäinen presidentti, joka on ottanut kantaa laittomaan maahantuloon ja siitä aiheutuviin ongelmiin. Hän on suhtautunut kuitenkin asiaan selvästi muita kovasanaisemmin ja antanut ymmärtää uhkailevaan sävyyn, että rajatilanne on suora uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Kun nyt republikaanit heittävät keitokseen kommentteja liian vähästä rukoilusta kouluissa, tuntuu ahdistavalta ajatella, mitä uhrien omaisten mielessä liikkuu.

Keskustelun harhauttaminen epärelevanteille poluille on toki tapa sekin viedä näennäistä debattia eteenpäin, ja valitettavasti se on yleistynyt nykyisen hallinnon aikana.

Noin 13 tuntia El Pason ampumisen jälkeen 24-vuotias valkoinen mies avasi tulen Daytonassa Ohiossa. Yhdeksän ihmistä kuoli ja yli 20 loukkaantui. Kaikkiaan Yhdysvalloissa tehtiin viikon aikana kolme joukkoampumista, joissa kuoli yhteensä yli 30 ihmistä.

Jälleen poliitikot lähettivät omaisille ajatuksia ja rukouksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos