Brexit, Turkki ja budjetti – ennakko EU:n huippukokouksesta - Ulkomaat - Aamulehti

EU:n tärkeä huippukokous alkaa: brexit, Turkki ja budjetti – Suomelle heti moitteita

EU-johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina Brysseliin huippukokoukseen, jonka aihelista on painava; brexitistä ja budjetista Turkkiin. Suomi sai heti moitteita budjettipaperistaan.

Torstaiaamuun mennessä ei vielä tiedetty, syntyykö brexitistä sopu vai ei. ­

17.10.2019 7:41

EU-maiden johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina Brysselissä Eurooppa-neuvoston kokoukseen. Suomea kokouksessa edustaa EU-politiikkaa johtava pääministeri Antti Rinne (sd.).

Pääministerin delegaatiossa mukana on myös EU:n budjettineuvotteluja (rahoituskehys 2021–2027) johtava eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Listasimme kokouksen tärkeimmät teemat sekä Suomen tavoitteet.

Brexit

Ennakolta eniten jännitettävää huippukokouksessa liittyy siihen, ehtivätkö Iso-Britannia ja EU saada sovun aikaan brexit-neuvotteluissa, ja hieroa myös tekstin yksityiskohdat sellaiseksi, että sopimuksen hyväksyminen olisi Brysselissä mahdollista.

Rinne ennusti maanantaina ja tiistaina, että vaikka sopu periaatteessa saataisiin hierottua, ei aika enää riittäisi lakitekstin muotoilemiseksi, jotta sopimus voitaisiin EU:n 27 johtajan voimin huippukokouksessa hyväksyä.

Keskiviikkoyönä neuvottelut sopimuksen saamiseksi jatkuivat Brysselissä. Vielä illalla näytti siltä, että sopimus Britannian ja EU:n välille voisi syntyä, mutta ongelmaksi muodostui yön aikana se, ettei Britannian hallitus pystynytkään näyttämään koko sopimukselle vihreää valoa. Pahin kiista koski yhä Irlannin merelle sijoitettavaa tullirajaa, joka hiertää sekä Pohjois-Irlannin unionisteja että kovan brexit-linjan konservatiiveja.

Jos brexit-sopua ei synny, joutuu Britannian pääministeri Boris Johnson hakemaan lain mukaan lisäaikaa neuvotteluille. ­

Torstaiaamuna ei vielä voinut sanoa, oliko pääministeri Rinne oikeassa vai väärässä omassa ennustuksessaan brexit-sopimuksen kohtalosta.

Jos sopimusta ei synny, tai sitä ei ehditä Brysselin kokouksessa käsitellä, on Britannian hallituksen aiemmin tänä syksynä säädetyn lain mukaan haettava kolmen kuukauden lisäaikaa sopimusneuvotteluille. Jos 27 EU-maata päättävät kuitenkin antaa briteille jonkin muun lisäajan, on Britannian pääministerin suostuttava myös tähän.

Ennakkotietojen mukaan seuraava brexit-huippukokous voitaisiin mahdollisesti pitää ennen lokakuun loppua, jolloin Britannian pitäisi erota EU:sta.

Jos sopimus kutienkin syntyy ja EU-johtajat hyväksyvät sen Brysselissä, silloin Britannian pääministeri tarvitsee vielä brexit-sopimukselle tuen Britannian parlamentilta, joka äänestää sopimuksesta lauantaina.

Brysselin huippukokouksessa keskustellaan myös varautumiskeinoista Britannian mahdolliseen sopimuksettomaan EU-eroon, jota pidetään unionissa pahimpana vaihtoehtona. Tästä syystä EU-maat ovat todennäköisesti valmiita tarpeen vaatiessa myöntämään Britannialle lisäaikaa.

– Todella toivon, että löydämme sellaisen kokonaisuuden, että voimme välttää kovan brexitin, joka tarkoittaisi eurooppalaisten ja brittien kannalta heikompaa taloutta ja epävarmempia aikoja, pääministeri Rinne totesi aiemmin tällä viikolla.

Turkki

EU:n päämiesten torstain illallisella ruokahalua vie keskustelu Turkista ja Syyriasta.

Unioni on jo aiemmin tuominnut Turkin hyökkäyksen Koillis-Syyriaan, lisäksi jäsenmaat päättävät tahoillaan asevientikielloista.

Talouspakotteista tuskin vielä puhutaan, sillä Turkki on onnistunut kiristämään EU-maita uhkaamalla päästää pakolaiset maiden rajojensa yli, jos EU asettuu poikkiteloin sen ”suojavyöhykesuunnitelmia” vastaan.

EU-johtajat aikovat keskustella torstaina EU:n ja Turkin muuttoliikesopimuksen jatkosta. Vuonna 2016 tehdyn sopimuksen mukaan EU on maksanut Turkille yhteensä noin kuusi miljardia euroa siitä, että Turkki pitää miljoonat pakolaiset omien rajojensa sisällä, eikä päästä heitä EU:n alueelle.

– Suomen näkökulmasta on tärkeää, että suhtautumien Turkkiin on kaikilta osin tasapainoinen. On myös tärkeää varmistaa se, että EU:n ja Turkin muuttoliikeyhteistyö jatkuu tulevaisuudessa, Rinne sanoi.

Pääministeri korosti, että Turkin aloittama hyökkäyssota pitää saada loppumaan.

– Jos se (sota) ei ole loppumassa säällisessä ajassa, se tarkoittaa, että EU tulee miettimään myös muita toimenpiteitä, Rinne sanoi.

EU:n laajentuminen

Suomi kannattaa EU:n laajentumisneuvotteluiden pikaista aloittamista, mutta Ranska vastustaa niitä. ­

Suomi kannattaa Pohjois-Makedonian ja Albanian EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittamista. Tämä on ollut myös yksi Suomen EU:n puheenjohtajuuskauden tavoitteista.

Tiistaina Luxemburgissa kokoontuneet eurooppaministerit eivät kuitenkaan löytäneet sopua laajentumisneuvotteluiden aloittamiselle, mikä on selkeä takapakki myös Suomelle. Syynä laajentumisneuvotteluiden kariutumiseen oli vastahankaan asettunut Ranska.

Suomi olisi usean muun jäsenmaan lailla toivonut, että jäsenyysneuvottelut olisi voitu aloittaa, jotta Balkan saataisiin tiukemmin sidottua EU:n yhteyteen, eikä kävisi niin, että maat alkaisivat livetä yhä enemmän esimerkiksi Venäjän vaikutuspiiriin.

– Tässä on kysymys myös siitä, millä tavalla EU uskottavana neuvottelukumppanina näyttäytyy Balkanin maille. Tällä alueella on paljon geopoliittista kiinnostusta muultakin suunnalta, ja tämä pitäisi pitää mielessä, kun tilannetta arvioidaan, pääministeri Rinne sanoi.

Ranska on kuitenkin ollut tyytymätön sekä jäsenyysneuvotteluprosessiin, josta se haluaa tehdä tehokkaamman, että hakijamaiden edistymiseen vaadituissa uudistuksissa.

Rinne toivoo kuitenkin, että neuvottelut voitaisiin aloittaa joulukuussa vähintään Pohjois-Makedonian kanssa.

Budjetti

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) on pääministerin delegaation mukana Brysselissä. Tuppurainen on vastannut muun muassa budjettineuvottelujen edistämisestä. ­

Suomi sai keskiviikkona kitkerää palautetta unionin itäisiltä mailta (Visegrad-maat) Suomen työstämästä budjettikeskustelujen pohjaksi työstämästä raportista.

Euractiv-julkaisun mukaan Puolan, Unkarin, Tsekin ja Slovakian diplomaatit haukkuvat Suomen tekemän pohjapaperin ”ajanhukaksi”.

EU:n puheenjohtajamaa Suomi esittelee Brysselissä päämieskeskustelun pohjana toimivan raportin, joka on koostettu jäsenmaiden kannoista. Jäsenmaiden näkökannoista koostetussa raportissa hahmotellaan EU:n pitkän aikavälin budjetin tasoa, eri politiikka-alueiden rahoitusta ja rahoituksen ehdollisuutta.

EU-johtajat yrittävät nyt löytää ensimmäistä kertaa huippukokoustasolla sopua vuosien 2021–2027 EU-budjetin isoihin linjoihin, kuten budjetin kokonaistasoon. Moni nettomaksajajäsenmaa haluaisi, että tuleva budjetti on tasan yksi prosentti unionin yhteenlasketusta bruttokansantulosta. Komission esitys on ollut 1,11 prosenttia tai 1,14 prosenttia, jos budjettiin lasketaan mukaan myös tämänhetkiset unionin ulkopuoliset rahoitusvälineet.

Komissio on jo aiemmin esittänyt, että jatkossa rahat jaettaisiin kolmeen samansuuruiseen osaan, johon kuuluisivat maatalous, aluetukirahat sekä EU:n muut rahoitusprioriteetit; kuten investoinnit, digitalisaatio, maahanmuutto, rajavalvonta, turvallisuus ja kehityspolitiikka.

Esimerkiksi EU:n aluetukiin komissio on esittänyt tulevalle rahoituskaudelle yhteensä 331 miljardia euroa, mikä aiheuttaisi isoja leikkauksia alueiden nykyisiin tukiin, mutta jos Suomen luonnosraportin linja, tai rahojen ehdollisuusvaatimukset ovat vielä komission esitystä tiukemmat, silloin itäisten EU-maiden katkeruuden Suomea kohtaan voi ymmärtää.

Pääministeri Rinne totesi tiistaina, että hänen näkemyksensä mukaan rahoitusjaon periaatteista “tuntuu vallitsevan sopu”, tosin hän lisäksi, että siinä vaiheessa, kun mennään konkreettisiin rahasummiin, saattaa sopua olla vaikeampi löytää.

Rinne toivoo EU-johtajilta ohjeistusta Suomen EU-puheenjohtajuuskauden loppujaksoa varten, lisäksi hän toivoo keskustelua EU-rahojen ehdollisuuksista ja kannustimista, erityisesti ilmastokysymysten, maahanmuuton ja oikeusvaltioperiaatteen osalta.

– Nämä kaikki ovat vaikeita asioita yhteisymmärryksen löytymiselle, ja toivon että tuleva keskustelu syventää yhteistä näkemystä, jotta voimme edetä, Rinne sanoi.

Suomen tavoitteena on päästä joulukuussa käsittelemään “budjetin neuvottelulaatikoita”, joissa tarkemmat luvut olisivat jo paikallaan, mutta arvioiden mukaan kyse on toiveajattelusta, sillä budjettiväännön uskotaan siirtyvän pitkälle ensi vuoteen.

Oikeusvaltioperiaate

Oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen on ollut yksi Suomen keskeisistä EU-puheenjohtajakauden tavoitteita.

Suomi toivoo Brysselin Eurooppa-neuvostossa keskustelua siitä, millä tavoin oikeusvaltioperiaatetta voidaan tulevan budjetin tiimoilta edistää.

Nyt käsittelyssä olevassa mallissa on kyse vain yleisestä oikeusvaltioperiaatteen arvioinnista suhteessa siihen, voidaanko taata, että unionin budjettivarat tulevat asianmukaisesti käytettyä, eivätkä jäsenmaat käytä niitä esimerkiksi korruptioon.

Unkarin pääministeri Victor Orban moitti jo pari viikkoa sitten Suomen ajamaa mallia pelkäksi poliittiseksi iskulauseeksi ja ”pyörän keksimiseksi uudelleen”, ja kaipasi Suomelta selkeämpää ehdotusta siitä, miten rahoitus ja oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen sidotaan yhteen.

Rinteen mukaan Suomi tuo uuden elementin väärinkäytösten ja korruptioepäilysten kautta, johon kuuluu myös valitusoikeus päätöksestä.

Suomi hakee huippukokouksessa EU-johtajien näkemystä siitä, ovatko Suomen esittämät ehdot hyväksyttävissä, ja vasta kun Eurooppa-neuvosto on päättänyt linjasta, jatkuvat keskustelut asetusehdotusten yksityiskohtaisemmasta sisällöstä.

Ilmastonmuutos

Suomen EU:n puheenjohtajuuskauden yhtenä kärkiteemana on ilmastomuutoksen torjuminen. ­

Ilmastonmuutoksen torjuminen on ollut yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tärkeimpiä tavoitteita. Suomi toivoo myös keskustelua siitä, millä tavoin ilmastotavoitteita voitaisiin edistää. Torstain ja perjantain huippukokouksessa ei puhuta Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteesta saada EU-maat hiilineutraaleiksi vuoteen 2050 mennessä, vaan tällä kertaa keskustellaan lähinnä joulukuussa pidettävästi ilmastokokouksesta sekä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamisesta.

Rinne kertoi kuitenkin käyneensä jo keskusteluja Tsekin ja Unkarin päämiesten kanssa ilmastokysymyksistä, sillä nämä maat ovat haranneet vastaan Suomen ajamaa 2050 hiilineutraaliustavoitetta vastaan yhdessä Puolan kanssa.

Puolan Laki ja oikeus -puolue voitti vastikään parlamenttivaalit, ja sen ohjelmassa on rakentaa lisää hiilivoimaloita eikä vähentää niitä.

– Yritämme erilaisten insentiivien kautta löytää sellaista ratkaisua, että maat voisivat hiilineutraalisuustavoitteen taakse tulla. Puola on tässä varmaan ratkaisevimmassa asemassa, Rinne arvioi.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat