Tanskan parlamentti punertaa ja vihertää, maahanmuuttovastainen kansanpuolue rökäletappioon - Ulkomaat - Aamulehti

Tanskan parlamentti punertaa ja vihertää, maahanmuuttovastainen kansanpuolue rökäletappioon

Nykyinen pääministeri, keskustaoikeistolaisen Venstre-puolueen Lars Lökke Rasmussen on myöntänyt tappionsa.

Mette Frederiksen on todennäköisesti seuraava Tanskan pääministeri.

6.6.2019 7:16 | Päivitetty 6.6.2019 11:11

Kööpenhamina

Tanskan vaaleissa punainen blokki saa niukan enemmistön maan parlamentissa Folketingetissa. Tulevaisuudessa maan parlamentti näyttää punaisemmalta ja vihreämmältä oikeistolaisten puolueiden kuuluessa vaalien häviäjiin.

Sosiaalidemokraattien johtama vasemmistoblokki saa parlamenttiin 91 paikkaa ja keskustaoikeistolainen Venstren johtama oikeistoblokki 75 paikkaa.

Folketingetin suurimmaksi puolueeksi nousee sosiaalidemokraatit. Kun kaikki äänet oli laskettu, puolue keräsi äänistä 25,9 prosenttia. Toisena on keskustaoikeistolainen Venstre, joka sai äänistä 23,4 prosenttia.

Raivokkaimman nousun teki sosiaaliliberaali Radikaali Venstre. Puolue sai 8,6 prosentin kannatuksen, kun edellisissä vaaleissa puoluetta kannatti 4,6 prosenttia äänestäjistä.

Maahanmuuttovastaiselle Tanskan kansanpuolueelle vaalit ovat olleet katastrofi. Puolue sai 8,7 prosenttia äänistä, kun edellisissä vaaleissa sitä äänesti 21,1 prosenttia äänestäjistä.

Sosiaalidemokraattien johtaja Mette Frederiksen on todennäköisesti seuraava pääministeri. Nykyinen pääministeri Venstren Lars Lökke Rasmussen on jo myöntänyt tappionsa.

– Meillä oli todella hyvät vaalit, mutta hallitus muuttuu, hän sanoi kannattajilleen.

– Menen huomenna kuningattaren luo ja esitän hallituksen eroa, hän jatkoi.

Frederiksen puolestaan nousi kannattajiensa eteen Christiansborgissa maan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Hän sanoi kannattajilleen muun muassa, että vaaleista tuli maan historian ensimmäiset ilmastovaalit.

Oppositiossa kuluneen kauden aikana istuneiden sosiaalidemokraattien vaalikampanjan keskiössä olivat huolet ilmastosta, sosiaalietuuksien leikkauksista ja maahanmuutosta.

Sosiaalidemokraatit ovat onnistuneet nostamaan suosiotaan erityisesti aiempaa tiukemmalla maahanmuuttopolitiikalla.

–  Osa niistä sosiaalidemokraattien äänestäjistä, jotka on menetetty muutaman viime vuoden aikana ja jotka eivät tukeneet maahanmuuttopolitiikkaamme, on palaamassa tällä kertaa, sosiaalidemokraattien Frederiksen kertoi jättäessään omaa ääntään Varlosen lähiössä Kööpenhaminassa.

Maahanmuuttovastaisen Tanskan kansanpuolueen kannatus on laskenut sen jälkeen, kun muut puolueet ovat ottaneet tiukempia kantoja maahanmuuttoon.

Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana kansanpuolue on antanut tukensa oikeistovetoisille hallituksille, tiukempia maahanmuuttolakeja vastaan. Nyt muiden puolueiden tiukentuneet linjat ovat syöneet kansanpuolueen vetovoimaa.

– Mette Frederiksen on rakastanut Tanskan kansanpuolueen kuoliaaksi hänen ulkomaalaisiin kohdistuvalla tiukalla linjallaan, kertoi DR:n analyytikko Anja Westphal AFP:lle.

Tanskan äänestysprosentti on perinteisesti varsin korkea. Vuonna 2015 jopa 85,9 prosenttia kansalaisista antoi äänensä parlamenttivaaleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos